Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość grzywka27

tata - alkoholik

Polecane posty

Gość grzywka27

tata... powiedzcie mi jak mu pomóc.. nie jest agresywny, raczej potulny i miśkowaty... i niestety wiecznie pijany. Moja mama już nie wytrzymuje, co wieczór wrzeszczy na niego by się opamiętał.. ale wiadomo to nie skutkuje.. tata kuli się w sobie, ewent wychodzi na spacer po kolejne browarki... bo właśnie piwem się tak urządza.. i pije... jego dzień to piwko i sen.. zero innej aktywności terapia rozmowa??? jak to rozegrać bo wrzaski mamy tu nie pomagają... czy ktoś ma podobne doświadczenia (paradoksalnie oby nie... :( ) i jak sprawa się rozwiązała...

Gość grzywka27
:(

Gość sprawa rozwiazala sie
rozwodem mojej mamy z ojcem i cale szczescie nie mam z nim kontaktu juz pare ladnych lat, a ona ma swiety spokoj

Gość ja wiem jedno
dopóki taka osoba nie zrozumie, że ma problem z piciem i sama nie zechce podjąc leczenia nikt inny jej nie pomoże. nieraz trzeba stoczyć się na dno by móc powstac. W każdym bądź razie takiej osoby nie wolno chronić przed skutkami nałogu.

Gość grzywka27
ja mam 27 lat, ale niestety mam też 10 letnią siostrę :( a mama nie pracuje... zresztą to nie tak... nikt u nas nie myśli w kategoriach zostawić tatę samego z problemem.. Bardzo chcemy mu pomóc.. tylko kompletnie brak pomysłu jak??? nikt z rodziny z sąsiadów problemu nie widzi, nie wierzą, ze istnieje - tata to typ uśmiechnięty, zawsze pogodnie nastawiony do innych.. Rodzina nie wierzy, że ten uśmiech to pod wpływem piweczka :(

Gość grzywka27
więc mamy czekać, aż schla się dokumentnie i karetka go zabierze?? Co dalej? jak? aż mnie telepie z nerwów bo właśnie znowu awantura była i wyrywanie mu puszki z ręki :(

Gość przejdź sie do osrodka
leczenia uzaleznień, tam ci powiedzą jak należy postępować.

Gość trzeba go przyprzec do muru
sama powiedz: czy dały te przekonywania,wrzaski, wyrywanie piwa jakies efekty? NIE! to nic nie da.

Gość poszukaj osrodka
interwencji kryzysowej powinien byc w kazdym miescie. pomoc tam jest bezplatna. powiedza Ci co masz robic. najbardziej jednak sluteczne moim zdaniem sa spotkania AA i Al-anon na ich temat mozesz znalezc wszystko w google. sa tam tez adresy tych grup. spotkania i pomoc tam jest zupelnie bezplatna. powiedza jak postepowac dodatkowo pomoga calej rodzinie.

Gość poszukaj osrodka
aha i zeby dzialanie bylo skuteczne musicie sie pozbyc wstydu jaki powoduje ta choroba, czyli musicie wyjsc do ludzi i poprosic o pomoc. jesli rodzina bedzie sie wstydzic szukac pomocy to niestety nic nie pomoze. no i musi sam tez chciec inaczej wszystko na marne. ale warto sie czegos dowiedziec wczesniej jak z nim rozmawiac itd.

Gość trzeba go przyprzec do muru
no własnie bo pomoc przyda sie nie tylko jemu ale i wam jako osobom współuzaleznionym.:o

Gość grzywka27
miałam nadzieję, że nie będzie trzeba aż tak drastycznie, żyjemy w małym mieście - wszyscy się znają (poniekąd to też jest problem: jak tatę na taką terapię tam zaciągnę?) ale tak przejdę się... czy ktoś miał taką sytuację i udało się uratować rodzinę? pocieszcie mnie jakoś :(

Gość grzywka27
bardzo Wam dziękuję za reakcję!! Za to też że mogłam wyrzucić to z siebie - nie znam nikogo z takim problemem, kompletnie jestem w tym zagubiona i samotna...

Gość u mnie sie nie dało
bo kilka lat temu tata zmarł (ale nie z powodu picia), przypuszczam,że w ogóle by sie nie dało. Też było ukrywanie tego, ze pije choć sasiedzi wiedzieli, ze czasem lubi sobie wypić i czasem, słyszeli awantury. No i cóz...tata nie żyje i teraz wychodzą te wszystkie tłumione żale przeszło 20 lat mojego zycia, nie moge sobie miejsca w nim znaleźć, sama z sobą nie potrafie sobie poradzic.:O

Gość grzywka27
jak przeczytałam przed chwilą o ddk - aż mnie zmroziło... najbardziej chodzi mi o siostrę, ale - może teraz w panice przesadzam - też mam wszelkie objawy :(

Gość poszukaj osrodka
no niestety ale jak bedziecie to ukrywac to tylko pomagacie mu w piciu. na aa, al-anon czy dda dowiesz sie wszystkiego. i owszem trzeba drastycznie bo alkoholizm to choroba i trzeba ja leczyc. domowe sposoby nie pomoga. chcesz raka czosnkiem leczyc? :O

Gość grzywka27
masz racje... dziękuję! nie ma zmiłuj się - trzeba wyjść z tym do ludzi :(

Gość LECH32
DDA -teraz rozumiem z kąd czesc moich problemow z samym soba Nigdy nie dopuszczałem mysli ze to zasluga mojego tatusia tylko to ja wyroslem na dziwaka Nie mialem pojecia ze jest cos takiego jak DDA

Gość grzywka27
LECH32 - a jak się potoczyły losy Twojej rodziny (jeśli mogę zapytać?). U mnie nie było nigdy sytuacji by tato wyzywał bądź bił kogoś z nas... właśnie jest spokojny i miśkowaty jak popije - to mama wtedy (czyli średnio co drugi dzień) wychodzi z siebie i robi mu awanturę.. wrzaski, rzucanie czym popadnie, groźby, trzaskanie drzwiami... eh.. a ja się boję bo nie wiem co dalej z rodziną?

Gość LECH32
Może brzydko zabrzmi ale nie ruszaj gówna a nie będzie śmierdziało tak to wyglądało W domu nie pil tylko przychodził wypity i dalej tak jest I najważniejsze by było co zjeść Matka chodzi na palcach daje zjeść i idzie spać Awantur nie robił jak już to rzadko i o bzdete Wszystko co załatwiał zawsze pod wpływem Obecnie nie pracuje i jego koledzy tez Takie cudne trio i tak co dzień Tak w skrócie jak co to pytaj

Gość grzywka27
hm... a decydowaliście się na jakąś pomoc z zewnątrz? Dostrzegam analogię: u mnie też jest takie kółko wzajemnej adoracji tata i jego brat (no i ich mama - cały czas podkreślająca jakich ma wspaniałych synów) - mur nie do przebycia gdyby chcieć poruszyć temat terapii bo "panowie to już alkoholizm".. Jestem takim typem człowieka, że nie potrafię wyprowadzić się z domu i zostawić mamy z tym samej.. Zresztą nie mam już gdzie... właśnie rozwaliłam fajny związek.. :(

Gość LECH32
Przykro mi  Dziwnie to zabrzmi ale Ci zazdroszczę bo przynajmniej w jakimś byłaś Nie nigdy nie było mowy o jakimś leczeniu itd . Nie poruszano tego tematu bo na słowo alkoholik wpadał w gniew i było gorzej Takie błędne kolo prowadzące do nikąd Ciekawa sprawa z twoja babcia Moja babcia powiedziała kiedyś mojej mamie ze to przez nią ojciec tak pije Zresztą ojciec tez ma brata który jest nie lepszy i kiedyś często razem dawali w palnik Oczywiście obydwaj to także byli super synowie babci u ktorej czeto zreszta tez dawali czadu

Gość Sg
Zapraszam na nasze forum www.dda.pl można pogadać tam albo na czacie. Są dostępne adresy ośrodków i grup terapeutycznych.

Gość grzywka27
czasem jak tata jest po 7 piwach to włazi do mnie pod kołdrę zamiast do mamy

Gość o solgrh
dlatego uwazam ze lepiej w ogole nie miec starego niz miec pod dachem pijanego szczura, faceci po kopulacji powinni isc na odstawkea najlepiej na szubienice

Gość grzywka27
łatwo wydać wyrok i bardzo łatwo (szczególnie jak problem bezpośrednio nie dotyczy) postrzegać świat czarno-biało... to do dwóch osób wyżej. Ortodoksi nie mają jednak łatwo w życiu - weźcie to pod uwagę :P to wszystko nie jest już takie proste gdy sytuacja dotyczy osoby, którą się kocha.. a która zabija siebie, a na pewno otumania dzień w dzień... właściwie bez konkretnego powodu. No właśnie! Dlaczego?? Rodzina, dom, pieniądze, praca.. pasja nawet... wszystko jest na swoim miejscu!! Więc po kiego to chlanie!! I co zrobić? Zamknąć w domu pod nadzorem i czekać aż wytrzeźwieje? Czy od razu po karetkę? Dziękuję za adres forum - porażające analogie :( ale nie ukrywam... nie mam sił zająć się sobą na razie

Gość Ale sztynks

Gość smakunia
twoja mam nie wie jak do tego podejsc sa zastrzyki,tabletki