Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Gabii55

Zakwaszenie organizmu

Polecane posty

Gość hopsa

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Mialem to samo 2
Dawno nie czytalem podobnych glupot. Cytryna ma wlasciwosci odkwaszajace? To rzeczywiscie bardzo interesujaca teoria, jak za pomoca duzych ilosci kwasu cytrynowego mozna sie odkwasic. No a juz zarcie skorupek jaj przebija moim zdaniem wszystko. Dam wam rade, kupcie sobie opakowanie gipsu budowlanego w markecie i zacznijcie to wpieprzac, taki gips jest bardzo zasadowy i ma bardzo duzo wapna, przeciez od dawna wiadomo, ze biedne dzieci z socjalistycznych blokowisk lizaly sciany, bo ich rodzice nie chcieli ich karmic gipsem lub skorupkami jaj. Co do odkwaszenia, proponuje codziennie dwie lyzki sody oczyszczonej (pH +14).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość tatato
Zawsze się znajdzie jakiś przemądrzały głupek. Widocznie w internecie muszą się wypowiadać tacy kretyni, jak ten - "miałem to samo 2", bo gdzie mógłby anonimowo tak górnolotnie błysnąć ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Mialem to samo 2
O, widze ze zadarlem z sekta odkwaszaczy :). Tak na marginesie, popieram wasze postulaty zdrowego zywienia, opartego na owocach i warzywach, ale nie musicie koniecznie do tego dorabiac idiotycznej ideologii. Chciecie jesc kosci, wasza sprawa, ale po co meczyc sie z wyprazaniem, od razu kupcie sobie pasze dla krow lub owiec wzbogacona o maczke mozgowo-kostna. A moze juz to wcinacie, bo z waszych postow mozna wyraznie zdiagnozowac poczatki Creutzfelda-Jacoba.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość tatato
Żreć, wpieprzać, wcinać - z takim słownikiem buszujący w internecie intelektualista doradzi potrzebującym. Wiedzę ma ogromną - prawdopodobnie wie co to jest pH +14, no i najważniejsze wie jakie są początki Creutzfelda-Jacoba. Należy docenić jego altruizm - przecież wszedł na ten topic ot tak sobie i doradza bezinteresownie. Należy to docenić!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Mialem to samo 2
Generalnie pH czlowieka utrzymywane jest w jakim przedziale i jego zmiana (z jakiegokolwiek powodu) skutkuje uruchomieniem mechanizmów przeciwdzialajacych temu. W przypadku zakwaszenia jest to pobieranie wapnia z kosci. Rosliny moga byc pomocne w zapobieganiu temu zjawisku miêdzy innymi dziêki temu, ze faktycznie zawieraja wiêcej zwiazków alkalicznych, najzdrowszy z nich jest potas. Jego niedobór w jedzeniu miêsno-tluszczowym jest bardzo waznym powodem dla którego warto jednak rosliny konsumowac, zwlaszcza bogate w potas, np. banany). Majac zwiazki zasadowe w pozywieniu faktycznie w pewnym stopniu oslaniamy koci, gdyz do uzyskania homeostazy nie potrzeba ich juz degradowac. Powodem dla którego warto jec tez warzywa jest obecnoc wêglowodanów, o czym moga siê w niesprzyjajacych warunkach przekonac zwolennicy diet niskowêglowodanowych, np. dieta Atkinsa. Przy ich stosowaniu jak wiadomo podwyzsza siê stêzenie cial ketonowych (ich tworzeniu przeciwdziala obecnoc szczawiooctanu, ale ten jest zuzywany do syntezy glukozy, niezbêdnej dla niektórych tkanek) które przy dysocjacji zachowuja siê jak kwasy, obnizajac pH. Temu zapobiega normalnie to co napisalem wyzej, czyli uwalnianie wapnia z kosci. Albo posrednio dostarczenie wêglowodanów, czyli roslin. Dodatkowo zjadajac rosliny ma siê mniej miejsca na zakwaszajace bialka. Buforowac kwasne bialka mozna co prawda spozywajac duze ilosci produktów zawierajacych wapñ (np. mleko), ale cos takiego po pierwsze nakrêca zapotrzebowanie na substancje zasadowe (z powodu wielkiej zawartoci bialek) a po drugie moze zwiêkszac paradoksalnie niedobory innych substancji, w które to mleko jest ubogie, np. magnezu. Wiadomo tez, ze Ca i Mg niezbyt siê lubia, i zwiêkszajac dostarczanie Ca mozemy wywolac niedobór Mg, w który najbardziej obfituja wlasnie rosliny. O potasie chyba wszyscy wiedza, jest równie niezbêdny jak wapñ, ale o wiele rzadszy w pozywieniu, zwlaszcza pochodzenia zwierzêcego. Czwarty z pierwiastków mogacych teoretycznie byc wykorzystanym do buforowania kwasowosci (zelazo) a bêdacym w obfitosci w produktach zwierzêcych niestety nie nadaje siê do tego, gdyz jego ograniczanie jest jednym z glównych mechanizmów niespecyficznych obrony przed bakteriami patogennymi. Moja rada wiec, jedzmy duzo roslin, ograniczajmy mieso i jajka i nie bawmy sie w zadne proszki zasadowe, czy mielenie kosci lub skorupek jajek.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ....finka
Wobec braku rownowagi w przemianie materii w organizmie nie dziwi fakt ,ze u wielu osob wystepuje znaczna chwiejnosc nastrojow .Przekwaszenie wzbudza nastroje agresywne (mowimy o "kwasnym "humorze ).Jesli zakwaszone sa tkanki organizmu ,to i jego psychika ,a wiec reakcje sa do tego odpowiednie .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ....finka
Okreslone okolice skory sa przy chorobach przyporzadkowanych im narzadow szczegolnie wrazliwe na dotyk i bol ! Przez masaz stref refleksyjnych w tych miejscach skory mozna wpływac leczniczo na chore narzady.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Mialem to samo 2
Każdy ocet - niezależnie od tego, z jakiego surowca został zrobiony, zawsze pozostaje kwasem organicznym, substancją kwaśną o bardzo niskim pH. Zbyt duża ilość octu w diecie jest szkodliwa. Może dojść do zachwiania równowagi kwasowo - zasadowej, co w rezultacie prowadzi do zakwaszenia organizmu. Zmniejsza się wówczas wchłanianie witamin i związków mineralnych, zwiększa natomiast ryzyko kamicy nerkowej. Duże ilości pokarmów bardzo kwaśnych stanowią też obciążenie dla nerek i wątroby. Mocny ocet stosowany bez umiaru może uszkodzić ponadto śluzówkę jamy ustnej i żołądka. Marynat z octem bezwzględnie powinny unikać małe dzieci, kobiety w ciąży, matki karmiące, oraz osoby cierpiące na wrzody żołądka, kamicę nerkową lub też uskarżające się na bóle wątroby.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Gabii55
dzięki za zainteresowanie tematem - ja nadal biorę profilaktycznie rano PROSZEK ZASADOWY - samopoczucie b. dobre.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość EsJot
Kwaśne owoce nie zakwaszją organizmu. Cytryna, wiśnia, czarna porzeczka są w grupie owoców o najwyższym potencjale alkalizującym. Równowaga kwasowo-zasadowa zależy od ilości alkalizujących kationów dostarczanych w pożywieniu (Ca++, Mg++, Na+ i K+).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Mialem to samo 2
Kwas cytrynowy to niestety dosc silny kwas (mimo ze organiczny) a wiec spozywanie go w zbyt duzych ilosciach moze prowadzic, jesli nie do zakwaszenia organizmu, to przynajmniej do wrzodow zoladka. Jak wiec widac, zrownowazona dieta miesno-roslinna jest podstawa utrzymania rownowagi kwasowo-zasadowej organizmu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ....finka
Ocet jabłkowy---nie miałam na mysli ;'kazdego octu ","zbyt duzej ilosci octu ","mocnego octu".

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość tatato
miałem to samo 2 Czy pisanie na tym forum to hobby? Zamiast pouczać innych i definiować co to są silne kwasy i zasady, wystarczyłoby sięgnąć do podręczników chemii z bardzo wczesnego okresu własnej edukacji. Czy wrzody żołądka to wynik nieudany eksperymentu z piciem soku cytrynowego?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ....finka
OCET JABŁKOWY--Przeciwskazania :nie jest wskazany dla wrzodowcow i przy zakazie stosowania produktow spozywczych kwasnych . W przypadkach nietolerancji-poprawic prace narzadow ;watroby ,zoładka ......przyjmowac najmniejsza dawke dzienna -2łyzeczki .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Mialem to samo 2
Tatato Nie, pisanie na forum to nie hobby. Moim hobby jest natomiast polemika z nahalnymi reklamamodawcami, pojawiajacymi sie od czasu do czasu na roznych forach internetowych

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ....finka
OCET JABŁKOWY ---wiecej.........na temat octu jabłkowego i nie tylko ..... zywienia ,ziołolecznictwa ,schorzeniach ,leczeniu chorob ,akupresurze , przeczytac mozemy w "Poradniku Zdrowia " J Gornickiej -lekarki i zielarki. Z mysla o Panstwa zdrowiu ... . To nie ma nic wspolnego z reklama .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość hopsa

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość EsJot
Jak można zdiagnozować zakwaszenie organizmu? Szczególnie ważny dla oceny stopnia zakwaszenia organizmu jest stan tkanek łącznych. Na przykład z badania palpacyjnego tkanki łącznej na wysokości kości krzyżowej (twardość tkanek) można określić stopień zakwaszenia organizmu. Innymi objawami są kolor i stan skóry oraz kolor języka. Pomiar wartości pH płynów ustrojowych nie odzwierciedla faktycznego stanu kwasowo-zasadowego całego organizmu człowieka. Pokazuje nam jedynie stan, jaki jest w danej chwili w danym płynie. Typowymi objawami sugerującymi zakwaszenie organizmu są: Duży brzuch Obfita tkanka tłuszczowa Baryłkowaty kształt tułowia Cienkie nogi Sztywny kręgosłup Sztywna dynamika ciała Mało elastyczna, wiotka skóra Podpuchnięte oczy Przewlekły ból

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
dlaczego do tej pory wszyscy zaliczali mleko do zasadotwórczych produktów - jakaś zmiana?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość EsJot
Jeszcze inne objawy przewlekłego zakwaszenia organizmu, po których powinniśmy się zadumać nad tym co jemy: stałe zmęczenie (nie ustępujące po odpoczynku) bóle głowy, stawów i mięśni utrata apetytu, gorycz lub kwaśny smak w ustach zła cera starczy wygląd obrzęki apatia skłonność do nerwic zaburzenia przemiany materii Długotrwałe zakwaszenie prowadzi zawsze do: nadciśnienia, miażdżycy, cukrzycy typu II, osteoporozy, nowotworów, zmian zwyrodnieniowych stawów i kamicy nerkowej.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Aloja
Poza zewnętrznymi oznakami i badaniem palpacyjnym, są jakieś badania, testy które dają pewność zakwaszenia organizmu? Podejrzewałam Candidę, ale chyba najpierw trzeba by się zająć odkwaszeniem... Objawy są podobne... Co Wy na to?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Temat jest genialny - na podstawie waszych postów opiszę to na moją stronkę - oczywiście z podaniem źródla info:)))

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość hopsa

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Tratata
I pamietajcie - na zakwaszenie organizmu tylko PROSZEK ZASADOWY 300g firmy LANGSTEINER (ewentualnie sproszkowane kosci i skorupki jajek) - do kupienia w kazdej aptece.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość EsJot
Jeśli spożywamy zbyt duże ilości produktów kwasotwórczych, do których należą białka zwierzęce (mięso, ryby, jaja, nabiał), węglowodany (cukier i wyroby cukiernicze, wyroby mączne, kasze), w organizmie powstaje nadmiar kwaśnych pozostałości przemiany materii zakłócających równowagę kwasowo-zasadową, a to jest przyczyną osłabienia bariery immunologicznej organizmu. Zakwaszenie ma swój udział w takich chorobach przewlekłych jak: 1. Przewód pokarmowy Ostre lub przewlekłe stany zapalne błony śluzowej żołądka, grzybica jelit, zaparcia, problemy trawienne, uczucie pełności, wzdęcia, schorzenia pęcherzyka żółciowego. 2. Mięśnie, stawy, kości Dna moczanowa (kwas moczowy), bóle mięśni (kwas mlekowy), uszkodzenia dysków międzykręgowych, ostre i przewlekłe bóle kręgosłupa, osteoporoza, zapalenie stawów, reumatyzm. 3. Skóra, włosy, zęby Wypadanie włosów, kruche paznokcie, próchnica, parodontoza, sucha skóra, neurodermitis, zakażenia grzybicze, trądzik u nastolatków i dorosłych, problemy z cerą, cellulitis. 4. Układ metaboliczny Nadwaga, napady wilczego głodu, nagły głód słodyczy, cukrzyca, kamienie nerkowe, podwyższony poziom cholesterolu. 5. Układ sercowo-naczyniowy Nadciśnienie, przedwczesne zwapnienie, choroby naczyń krwionośnych, nieprawidłowe ukrwienie rąk i nóg, zawroty głowy, migreny, zawał serca. 6. Cały organizm Chroniczne bóle, depresja, zmniejszona wydolność organizmu, ogólne złe samopoczucie, niezdolność do radzenia sobie ze stresem, obniżenie popędu płciowego, przetrenowanie u sportowców, szybkie męczenie się. Krew musi utrzymywać poziom pH w bardzo sztywnych ramach 7,35-7,45. Przy pH krwi równym 6,95 następuje śpiączka cukrzycowa i śmierć. Gdy pH się obniża, to krew jest alkalizowana przez wypłukiwanie z kości jonów wapnia Ca++. Przy nadmiernym jedzeniu pożywienia bardzo zakwaszającego organizm często występuje osteoporoza. Co robić aby kontrolować stan równowagi kwasowo-zasadowej swojego organizmu? Zaleca się mierzyć, za pomocą pasków lakmusowych kwasowość moczu. Mocz w zależności od odżywiania może mieć różne pH. Przy odżywianiu dietą mieszaną odczyn moczu jest lekko kwaśny (6,2-6,8). U ludzi jedzących dużo mięsa jest kwaśny (5,5-6,1). Natomiast u wegetarian - obojetny (6,9-7,1). Chcąc nie dopuścić do zakwaszenia organizmu powinniśmy komponować posiłki, tak aby produkty alkalizujące (warzywa, owoce) stanowiły ¾ ogólnej masy spożywanych dobowo posiłków, a pH moczu mierzone rano miało odczyn obojętny lub lekko kwaśny 6,9.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Tratata
EsJot, bardzo to wszystko fajne, zapomniales jednak dodac o czyms takim, jak magiczny PROSZEK ZASADOWY 300g, ktory w nieprawdopodobny sposob reguluje gospodarke kwasowo-zasadowa organizmu. Wszyscy moi znajomi od dawna kupuja ten PROSZEK ZASADOWY 300g, (jak i paski lakmusowe) i dzieki temu sa caly czas zdrowi i usmiechnieci (a kosci z kurczaka moga spokojnie oddac psu).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość hopsa
A moja babcia mowila, ze na zakwaszenie najlepsza jest lewatywa...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ....finka
WODA WAPIENNA---z ugotowanych na twardo kurzych jaj nalezy z djac skorupki i oczyscic je z białej ,wewnetrznej błony. Jesli tego nie zrobic ,to wkrotce woda bedzie miała nieprzyjemny zapach .Nastepnie skorupki pokruszyc i zalac w słoiku woda przydatna do picia .Na 3 l całkowicie wystarczy skorupek z 2- 3jajek. Skorupki moga znajdowac sie w wodzie do 2 tyg .Przygotowana w ten sposob wode mozna wykorzystac do parzenia herbaty ,kawy ,gotowania itd.Wskazana takze dla dzieci .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lostka
Tratata, jesli myslisz, ze ktos jest tak glupi, ze nie zorientuje sie, ze to reklama, to jestes mega naiwny:O

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×