Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mateusieńska

Kiedy macica zakrywa jelita?

Polecane posty

Gość mateusieńska

Narazie rosnie macica wewnatrz,jelita sa tam co były-rzuszek nieco wystaje. Naomiast moje pytanie, kiedy macica wejdzie na jelita i zacznie uciskać wnetrzności?w którym tygodniu to się dzieje. I jeszcze jedno pytanie. Czy to ze teraz mam juz tak wielki brzuch-10 tydzień-to czy oznacza to ze w 9 miesiącu będe miała brzuch jak słoń? Teraz mam brzuch od jelit wielki jak balon, martwie się ,że takszybko brzucha dostałam.Liczyłam ,ze będzie duzy widoczny w 5 miesiącu a nie juz teraz w 3.

Gość YYYYYYYYYYYYYYYYYYyyy
10 ty tydzien to ledwo 2 miesiac skonczyłas, dziwne że masz takie wielki brzuch ja w 4 miesiacu wypinałąm siezeby brzuch było widac, teraz jestem w 6 tym i mam troszke brzuszek.

Gość mateusieńska
1 miesiąc 4 tygodnie 2 miesiąc juz 8 tygodni 3 miesiąc 12 tygodni czyli ja jescze w 3 miesiąc nie weszlam, a to prawda:) ale wydęty brzuchol mam, okropieństwo.

Ja również miałam duży brzuszek. Już w połowie 3 miesiąca nosiłam spodnie ciążowe ponieważ normalne, te sprzed ciąży uwierały brzuszek i wbijały się w niego. A kupować normalnych które za miesiąc będą zbyt małe nie było sensu. Teraz jestem pod koniec 30 tc i brzuszek jest ogromny. Niektóre kobiety mają takie gdy idą rodzić. W moim przypadku dzidzia jest duża wg USG i lekarza podczas porodu może ważyć ponad 4 kg i jest dużo wód płodowych. W każdym razie u mnie brzuszek było widać dość wcześnie i tak już zostało.

Gość panicznie bojąca się
A ja sprzed ciązy miałam flakowaty brzuchz oponką. Nie ćwiczyłam i jelita wisiały pod skórą. Teraz w ciązy to się odbija.Tez widac mi wielki brzuch przez wydęte jelita

Gość wątrobowa zupa
i ja mam balon i nie wiem kiedy te jelita zostaną zaslonięte przez macicę.Moze ktos powie?

macica z dzieckiem do 16 tygodnia ciąży jest schowana pod spojeniem łonowym, po 16 tygodniu zaczyna się spod niego wyłaniać... jako, że jest dość stabilnie zamocowana w miednicy mniejszej przez silne więzadła, siedzi tam twardo tak długo, jak się mieści. wszystko, co jest dookoła mniej jest bardziej elastyczne i gdy w miednicy mniejszej robi się ciasno, to pierwsze usuwają się jelita. miednica wypełnia się rosnącą macicą, a cała reszta jest przesunięta do góry. w połowie ciąży i później macica będzie się rozpychać po brzuchu i reszta narządów będzie się usuwać gdzieś do tyłu. stosunki anatomiczne w jamie brzusznej w ciąży są bardzo pozmieniane, macica jest najważniejsza a reszta musi się dostosować ;)