Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość załamanaaaaaa

MIESZKANIA SOCJALNE A COUNCIL TAX

Polecane posty

Gość załamanaaaaaa

Niedawno dostałam mieszkanie socjalne w Anglii. Czy będę musiała za to płacić rownież council tax jeśli wynajmuje je z councilu?

Gość mama planujaca
tak - chyba ze postarasz sie o council tax benefit

Gość taktaktak
Oczywiście,że będziesz musiała płacić... Oprócz Council taxu bedziesz musiała płacić również rent...Napewno dużo mniejszy niż od landlorda,ale jakiś na pewno.

Gość załamanaaaaaa
ok dzieki za pomoc. a wiecie może gdzie się starać o council tax benefit? dostałam list z kwota prawie 1000 funtow do zapłaty za 8 miesiecy i to mnie po prostu przeraziło, na początku myslałam że to jakiś błąd! skąd mam nagle wytrzasnąć taką kasę :(

Gość taktaktak
O Council tax benefit starasz się w swoim councilu. Pozdrawiam

Gość kayeczka
Tak, oczywiście że musisz płacić. Jesli bedziesz się kwalifikowała to obniżą Ci troszkę. A poproś żeby rozłożyli Ci na miesięczne raty. Nie ma z tym najmniejszego problemu. Musisz się tylko przejść do Councilu swojego. Pozdraiwam

Gość dfgyyhuhu
mnie rozlozyli na raty a i tak nie dalam rady zaplacic , 2000 za stare lokum , bo niby w czynszu byl policzony i teraz mam kpmornika ba glowie,

Gość kayeczka
cio?? tak duzo?? to chyba jakies odsetki doliczyli sobie

Gość pajacyklondyn
do załamanaaaaaa .. hej dziewczyno czym sie zalamujesz? dostalas mieszkanie z councilu!!! ja bym skakala z radosci! na pewno placisz grosze za czynsz wiec nie panikuj ze musisz placic za council tax...dlaczego wszyscy chca miec wszystko za darmo? czy to 100 funtow miesiecznie to az tak duzo? helloooo ludzie...z tych pieniedzy masz wiele pozytecznych rzeczy takich jak wywoz smieci, swiatla na ulicach, parki, trawniki , i wiele innych...

Gość zalamanaaaaaaa
pajacyku dzięki za słowa otuchy 😍 bardzo mi sie przydały w tej depresji jak kubeł zimniej wody na głowę Wiem że to nie dużo 100 w miesiącu, ale dla nas w tym momencie 1000 funtow wyczarować to prawie cud! Żyjemy z 1 niewielkiej pensji i idziemy w plecy wiecznie, znowu musimy sie zapożyczyć, konto mojego męża stale pod kreską i teraz ten rachunek :( rozumiem żebyśmy byli rozrzutni, ale naprawdę oszczędzamy jak możemy a na prostą za nic nie możemy wyjść :(

Gość fgyyhuhu
tak,2000 tys tak urzedniczka stwierdzila i z usmiechem na ustach poinformowala o komorniku i wiezieniu. Na nic moje tlumaczenia ze jestem tutaj sama ze mam dzieci na utrzymaniu i. To bylo za okres 2005 -20006 gdzie landlorka stwierdzila ze do rent tax jest juz policzony. Tak ze zlamana nie panikuj , tylko idz po wniosek na tax a czynsz placisz?

Gość zalamanaaaaaaa
oczywiscie wszystko oplacam na bieząco tylko ten council tax no rachunek o jakim marzylam! co zrobisz w swojej sytuacji? czytalam gdzies ze mozna sie starac o council tax benefit tylko 3 miesiące wstecz :( mozna jeszcze pojsc do lokalnego citizens advice bureau w razie problemu z zaplaceniem, tam są ludzie ktorzy udzielaja fachowych porad, myslalas zeby z tego skorzystac?

Gość karolinkabiala
zaraz zaraz..ale chyab council tax sie placi w ratach a nie raz na rok, wiec nie musisz odrazu wykladac tysiac funtow hm... zreszta pajacyk ma troche razcji, czynsz za mieszkania councilowskie jest strasznie niski, wiec niewydaje mi sie zebys placila jakies ogromne sumy, a jak jestes w trudnej sytuacji to panstwo ma obowiazek Ci pomoc, na pewno nie zostawia Cie na lodzie wiec. po pierwsze idz do swojego lokalnego councilu , zglos wniosek o housing benefit i council tax benefit, jesli masz male dochody to nei ma opcji zeby Ci nie dali, ja kiedys pracowalam tylko na part time i mialam niskie zarobki wiec council mi wyplacal housing benefit

Gość nienienie
Jaki Housing...? Przecież to dodatek do mieszkań wynajmowanych prywatnie a nie do socjalnych....

Gość zalamanaaaaaaa
Dziwne to dlaczego sami w agencji mi kazali przynieść papiery zeby mogli przekierowac moj housing benefit?I dlaczego nikt mnie nie poinformował o wysokości councilu :( Inna sprawa to taka, ze po wielu miesiacach dostałam dopiero list o HB ale ani słowa nie było w nim na temat przekierowania benefitu, a list przyszedł jednak na nowy adres. Jeszcze powiedzcie mi czy council tax płaci sie naprzod? Czy bede musiala zaplacic zalegle i byc na bieząco?

Gość taktaktak...
O HB mozna wystapic rowniez wynajmujac lokal socjalny.Wszystko zalezy od dochodow - moga nie przyznac przy mieszkaniu wynajmowanym jezeli dochody sa wysokie a mozna uzyskac go i przy mieszkaniu socjalnym - niskie dochody.

Gość taktaktak...
Zalamana - z tego co wiem to powinnas placic na biezaco a zaleglosc moga Ci na raty rozlozyc. Tylko pogadaj z nimi, przedstaw swoja sytuacje.Raty czasami bywaja smiesznie niskie.Moi znajomi mieli podobna sytuacje, placa zaleglosc w ratch - 25 funtow miesiecznie i oplate biezaca.

Gość zalamanaaaaaaaa
Ok dzieki za podpowiedź mam nadzieję że mi też się uda to rozłożyć na niskie raty dzięki za podpowiedź!!!

Gość kamilalondynek
czytam ten watek i czegos nie kumam, najpierw piszesz, ze wlasnie dostalas mieszkanie z councilu, potem piszesz cos o agencji...ze kazali Ci przyniesc papiery zeby mogli przekierowac benefit,to gdzie w koncu meiszkasz? w mieszkaniu z councilu czy z agencji... poza tym jak dopiero co dostalas mieszkanie to czemu sie pytasz o zalegly council???? troche bez sensu gadasz jak sie wprowadzasz na nowe mieszkanie i to w dodatku z councilu to chyba oni wiedza kto mieszka i ci automatycznie wysla list z wysokoscia council taxu na caly rok, ktory sie placi co miesiac poza tym jak masz housing benefit to podczas jego zaltwiania na pewno slyszalas o beneficie na council tax bo formularz jest ten sam od obydwu benefitow

Gość zalamanaaaaaaaa
''jak sie wprowadzasz na nowe mieszkanie i to w dodatku z councilu to chyba oni wiedza kto mieszka i ci automatycznie wysla list z wysokoscia council taxu na caly rok, ktory sie placi co miesiac'' wierz mi ze jakby to było załatwione automatycznie to nie zakładałabym tego topiku i nie maiłabym teraz zaległości za 8miesiecy ''poza tym jak masz housing benefit to podczas jego zaltwiania na pewno slyszalas o beneficie na council tax bo formularz jest ten sam od obydwu benefitow'' nie, o tym nie wiedziałam że formularz jest ten sam, za to czekałam na odpowiedź bo złozyłam podanie,ale w odpowiedzi dostałam rachunek za council a słowo ''agencja'' użyłam przypadkiem, bo jest krotsze niż pisanie housing association(ktore pod council podlega)

Gość zalamanaaaaaaaa
a skoro tak, to w takim razie to jest ich zaniedbanie, bo nie rozpatrzyli transferu mojego HB do tej pory a złożyłam pismo krotko po wprowadzeniu się na nowy adres, więc będę musiała całą sprawę odkręcać i tego rachunku nie powinnam była dostać- czy tak?

Gość gfddddddddddddd
jak dostajesz mieszkanie to gdy przysylaja ci rachunek na czynsz oraz plastikowa karte na tax , jak masz male zarobki to informujesz pania w okienku i ona automatycznie przekierowuje na benefity . No a ja dalej sie pytam mial ktos komornika w Anglii?

Gość zalamanaaaaaaaa
moj HB i CTB rownież-jak sie okazało-nie został do tej pory przetransferowany!!! czekam juz osmy miesiąc i w nagrode dostałam rachunek za council w wysokości 1000funtow i teraz musze całą sprawę odkręcać ale to nie moje zaniedbanie przecież! Plastikową kartę dostałam na płacenie czynszu i czynsz opłacam regularnie komornika nie miałam

Gość gfddddddddddddd
to ten 1000 musisz zaplacic , na 100% bo to twoje zaniedbanie a nie ich.ale masz szanse na raty,ja juz nie,

Gość jak przez 8 miesięcy
nie płaciłaś to nie dziwne że przysłali taki rachunek. To twój obowiązek dopilnować płatności

Gość taktaktak...
Zalamana o swoje sprawy nalezy dbac samemu.Wynajmujac mieszkanie czy to prywatnie czy od councilu nalezy placic council tax.Jezeli nie dostalas wczesniej informacji o wysokosci tego podatku nalezalo sie samej dowiedziec.Teraz zalatwiaj prosbe o rozlozenie zaleglosci na raty i plac biezace oplaty.Lepsze to niz sprawa w sadzie. Moi znajomi nie placili okolo 4 miesiecy - sytuacja faktycznie byla ciezka.Teraz splacaja zadluzenie, placa na biezaco i spokoj.Trudno - dlugi sie splaca.

Gość zalamanaaaaaaaa
jutro ide zobaczymy co załatwie Czyli gdybyście miały podobną sytuację nie kłociłybyście się o to że was ktoś zlekceważył? Ja tam kilka razy dzwoniłam w sprawie tego transferu

Gość kayeczka
zrobilo sie z tego maslo maslane, rzeczywiscie niezle nakrecone. Z nimi wszystko da sie zalatwic, tylko trzeba isc i porozmawiac. Lepiej palc na biezaco council bo cimoga to meszkanie zabrac. A zaleglosc poprosz zeby ci rozlozyli.

Gość zalamanaaaaaaaaaa
Witam wszystkich zainteresowanych tematem. Byłam dzisiaj złożyć podanie o nowy housing benefit BO okazało się że nie da się zrobić transferu, więc złożyłam nowe podanie na jednym podaniu (oczywiście nie mam z kim się kłocić). Jedna pani przez telefon powiedziała mi że można dostać HB i CTB wstecz nawet do roku, a ta druga powiedziała że tylko o 3 miesiące wstecz można się starać. A poza tym-nie uwierzycie- prosiłam o rozłożenie na raty tej płatności, pytali ile miesięcznie jestem w stanie płacić, powiedziałam że około 40 funtow przedstawiając im moją sytuację. Jedyne co urzędniczka zrobiła w tej sprawie, to dała mi czas o 10 dni dłuższy na zapłacenie i powiedziała żebym wpłacała ile mogę na co odpowiedziałam że będę się musiała zapożyczyć. To tyle. Nie wiem czemu nie skserowali mojej invoice book co zawsze wcześniej robili, jutro idę im donieść resztę dokumentow bo oczywiście przez telefon pani zapomniała o kilku ważnych papierkach i zaniosę też invoice book żeby szybciej rozpatrzyli tą sprawę a nie wysyłali do mnie jeszcze listy że nie moga nic dalej ruszyć dopoki im nie dostarczę wymaganych dokumentow.

Gość fgyyhuhu
No ja ide do biura konsumenta zobacze co mi powiedza ;)) komornik czy wiezienie dla samotnej matki z 2 dzieci , tak pani urzedniczka stwierdzila,