Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość xenowaa1

Nic już z tego nie rozumiem..

Polecane posty

Gość xenowaa1

Witam, czy ktos z Was moglby mi dokladnie wytlumaczyc??? Jesli zajde w ciaze, ile wynagrodzenia bede dostawala, jesli np pojde na urlop w 7 m-cu? calosc? no i ile przez te pierwsze m-ce, tez calosc? a po tych 4 m-cach?

Gość Klarisa*
Będąc w ciąży i na zwolnieniu dostajesz całą pensję. tj 100% i normalnie wychodzi to jeszcze więcej pieniądzy niż jak byś pracowała bo nie odciągają jakiś tam składek. Ale to dopiero po miesiącu nie pracowania. Wtedy ZUS przejmuje wypłacanie twojej pensji.

Gość xenowaa1
co rozumiesz przez: "ale to dopiero po miesiacu niepracowania"?

Gość Aniusia23
nic nie wiem, że nie odciagają jakiś tam składek. Prawdą jest, że dostajesz 100% wynagrodzenia i nie musisz sie o nic martwić, tak samo jest jak zaczniesz okres macierzyński, który trwa 20 tygodni. Nie istotne jest to czy idziesz na zwlnienie w 1 tc czy w 7 miesiacu, należy Ci się jak psu zupa.

Gość Klarisa*
Jeśli postanawiasz iść na zwolnienie, to pierwszy miesiąc twojego zwolnienia płaci twój zakład, a dopiero po tym miesiącu płaci ZUS. Ja byłam na zwolnieniu po 4 miesiącu ciąży i dostałam pensje wyższą niż jak pracowałam. Jednym słowem zwolnienie bardziej się opłacało.

Gość xenowaa1
a czym rozni sie urlop macierzynski od wychowawczego?

Gość Aniusia23
urlop macierzyński trwa 20 tygodni i otrzymujesz stała pensje, na wychowawczym jest gorzej, bo mozesz dostac tylko 400 zł spełaniając określone warunki, wychowawczy trwa 4 lata.

Gość asfsdvcbf
urlop wychowawczy trwa max. 3 lata, moze być podzielony bodaj na 4 części. Najpóźniej musi być wykorzystany do 4-tego roku życia dziecka

Gość Klarisa*
Potwierdzam, urlop wychowawczy trwa 3 lata.

Gość Aniusia23
tak macie racje, myslałam o tym że można go wykorzystać do 4 roku życia i wpisałam 4 zamiast 3