Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zmartwiona M

Psychologia. Czy mam jeszcze szanse?

Polecane posty

Gość zmartwiona M

Bardzo chcialabym w przyszłości studiować psychologie... najlepiej oczywiście w krk ;) ale zastanawiam się czy mam szanse. Na razie jestem w 2 kl LO na profilu mat- fiz Na pewno będę zdawać rozszerzona matematykę podobno najlepiej zdawać rozszerzony j. polski albo biologie jeśli chce się dostać na psychologię... A biologii uczę się na podstawie i na pewno nie dam rady zdawać jej na rozszerzeniu (jesli w ogolę będę próbować zdawać ten przedmiot) myślicie ze ta matematyka cokolwiek pomorze w dostaniu się na tego typu studia? no i co z ta biologią???

Gość nie tylks
nie tylko pomorze ale i mazowsze:classic_cool:

Gość afdfggl
zdawaj rozszerzony polski. a dlaczego chcesz matematykę, jak chcesz isć na humanistyczny kierunek?

Gość fuckthaluv
przecież psychologia to kierunek humanistyczny, matematyki to są jedynie podstawowe zagadnienia ze statystyki :o

Gość zmartwiona M
niestety teraz już za późno na zmianę profilu w LO ;/ lubię matematykę i to bardzo a jednocześnie ta psychologia mnie 'pociąga'. Słyszałam że matma tez jest tam potrzebna i dość ważna ale widocznie ktoś się nie znał... po moim profilu (teoretycznie rzecz biorąc) powinnam kierować się na politechnikę ale fizyka mnie wykańczA!! ughh fizyka = zło

Gość zmartwiona M
ło matko dopiero teraz zauważyłam ten błąd :/ 'pomoże' a nie 'pomorze' sorrkiiiiii

Wyrobisz się jeszcze z rozszerzoną biologią, jak jesteś w mat-fizie to pewnie niegłupia, problemu być nie powinno. Znam ludzi, którzy w ostatnim roku praktycznie zmieniali decyzję i zdawali rozszerzenie na jakieś 70-80% jak nie wyżej... Zwłaszcza że biologia to tylko wykucie na pamięć, materiału nie jest aż tak dużo jak z historii, w półtora roku nawet krowę do matury przygotujesz. A fizyka jest piękna :)

Gość recydywa
podstawą to jest biologia, szczególnie przy wyborze jakiejś wymyślnej specjalizacji i angielski, bo jest dużo zajęć językowych, przynajmniej tam, gdzie studiują moi znajomi. z matematyką każdy sobie radzi, bo to są podstawowe rzeczy.

Gość vgjkl
Matematyka na psychologii jest taka ważna jak polski jak się studiuje fizyke...jakieś podstawy statystyki dla średnio kumatych i tyle, reszta to czysta humanistyka...

Gość arabeska_123
ja bylam tez na takim profilu w liceum, zdawalam matme i jakos tez w drugiej klasie zdecydowalam ze beda zdawac rozszerzona chemie, sama sie do niej przygotowywalam bo mialam tylko podstawowa, matura poszla mi b dobrze... po tym profilu i zdawaniu matmy mozesz isc na politechnike ale moze na bardziej przyrodnicze kierunki, cos z biologia, chemia, ja akurat studiuje biotechnologie przemyslowa... a co do matury to naprawde jeszcze nic straconego, wez sie sama za ta biologie... a tak wogole to u mnie na studiach tez mielismy duzo fizyki i matmy, fizyka byla o niebo lepsza, poszlo bez problemu choc tez nie lubie tego przedmiotu, wykladowcow mielismy z wydzialu fizyki ale stwierdzili ze nam sa potrzebne tylko podstawy, baa nawet elektronike i elektrotechnike mialam ale z tego byl jeszcze wiekszy looz... nie martw sie na zapas, bo przynajmniej u mnie glownie tyraja nas z przedmiotow kierunkowych

Gość vgjkl
Powiem tak, ja nie lubisz dużo czytać, a kumasz matmę, to będzie ci dużo ciężej niż gdybyś miała problemy z matematyką na studiach, a lubiła czytać...

Gość ale po co Ty
chcesz na to isc ?? Nie dosc ze 20-30 na miejsce to jescze pracy zero...Ja wiem, kazda chcesz zostac wielka HaeRkąąąą - ale niestety te studia jak każde humanistyczne dają minimalne szanse na pracę. Lepiej startuj na coś konkretnego....albo idź do studium....

Gość oczywiscie ze mozliwe
w półtora roku nawet krowę do matury przygotujesz. uśmiałam się wyobraziwszy to sobie... a wyobraźnię mam bardzo plastyczną :D

Gość recydywa
"Nie dosc ze 20-30 na miejsce to jescze pracy zero" bez komentarza :o

Gość zmartwiona M
myślałam jeszcze o matematyce stosowanej ale co dalej? w ogóle czy po takich studiach znajdę później prace? to najważniejsze chyba ;)

Gość mawronka na odwyku
biologia podstawowa jest strasnie łatwa, aż dziecinnie , w gimnazjum arkusze się rozwiązywało :) na rozszerszonej jest cholernie trudna genetyka jak dla mnie ale mus to mus :o fizyka -czarna magia, to chemię jeszcze rozszerzoną będę zdawać

Gość ejsido
no tak... maturzysci i licealisci biora sie za komentowanie polskiego rynku pracy :) smiechu warte :) dziecko drogie. jak jestes kumatym czlowiekiem i idziesz na studia, ktore sobie wymarzyles i masz pomysl na siebie i w miare jasno nakreslony plan swojego rozwoju, to i po socjologii znajdziesz robote lepsza niz niejeden mgr inz po super-niszowym kierunku na politechnice. (nie umniejszajac nikomu)

Czemu bez komentarza, recydywa? Jeśli dziewczyna pisze, że chce iść na psychologie miedzy innymi dlatego, ze z fizyki jest noga, to jednak może powinna to przemyśleć. A co do krowy i nauki matury - pewnie, że wszystkich przedmiotów od zera się nie wyciągnie na 90% raczej... ale jeden czy dwa w razie nagłej zmiany - da się obkuć jak człowiek się zaweźmie. Zwłaszcza takich typowo pamięciowych: biol, chemia, historia - gorzej już z polskim, matmą, chemią czy fizyką. Głowa do góry, też byłam w mat-fizie - u mnie kilka osób w ostatnim roku zdecydowało się na medycynę na studiach, i biologii uczyli się od podstaw. I zdali w większości lepiej niż pełen systematycznych, acz niezbyt lotnych istot biol-chem, który dziubał tą biologię regularnie trzy lata :D

Gość Nikagda
ejsido - nic dodać nic ując:-) jak patrzę na moich znajomych to większość z nich znalazło swoją najlepszą pracę o lata świetlne oddaloną od tego co studiowali:-) niestety taka jest rzeczywistość choć nie jest to regułą...

Gość arabeska_123
jak matematyka stosowana na uczelni zwyklej a nie technicznej to hmm pewnie glownie to moglabys uczyc, no nie wiem moze cos jeszcze

...Zwłaszcza takich typowo pamięciowych: biol, chemia, historia - gorzej już z polskim, matmą, chemią czy fizyką. Zdecyduj się jaka ta chemia jest :P Zapewniam Cie, że tego na pamięć nie wykujesz...

Gość recydywa
przemyśleć powinna, z tym się zgadzam. nie zgadzam się jedynie z zarzutami "ale po co Ty" dotyczącymi braku pracy, bo to żałosne stereotypy. praca jest po wszystkim, trzeba mieć pomysł i umieć szukać.

Gość arabeska_123
wiesz jesli bedziesz zdawac ta matme to duzo masz do wyboru kierunkow zaczynajac od ekonomii, zarzadzania przez jakies chemie, biotechnologie, ochrone srodowiska az do jakis typowo matematyczno-fizycznych

Gość mawronka na odwyku
znajomi co są po fizyce doświadczalnej nie mogą znależć pracy , chyba że w sanepidach jako ktoś tam tylko że oni inwestują w niego ale on ma zakaz wyjazdu za granicę na zarobek :o a pensja za cudowna to nie jest. Kazdy żałuje z nich że nie poszedł na farmację bo każda apteka oferuje pracę :o a teraz na politechnice inne kierunki robią ; budownictwo np :o

ale wtopa :D Nie mam pojęcia o co mogło mi chodzić, podejrzewam że spaczona profilami klas automatycznie po "biol" piszę "chem" a po "mat" - "fiz" :D Pokornie przyznaję się do pomyłki - a chemię wrzucam do drugiej grupy. Chociaż z niezrozumiałych dla mnie przyczyn uchodzi za jednak łatwiejszą od matmy czy fizyki, stanowczo się z tym nie zgadzam.

Gość ale po co Ty
"recydywa "Nie dosc ze 20-30 na miejsce to jescze pracy zero" bez komentarza " A nie było tak do niedawna ? Plus socjologia, pedagogika - ludzie na kursy chodzili z prof placac ciezka kase, żeby dostac sie na te studia. I gdzie dzis sa??? W UK...

Gość muzułmanka1222
Coś Ci poradzę. Psychologia , studia owszem fajne i ciekawe, ale przyszłości to mieć po tym nie będziesz. Skoro jesteś dobra z matmy, możesz pójść na studia po0 których czeka na Ciebie dużo ciekawych ofert pracy. Wiele osób chciałoby studiować np, na politechnice, ale nie ma daru matematycznego. Pomyśl o tym, bo studia szybko przeminą a życie całe pozostanie. Moja bratanica skonczyła psychologię i klepie biedę , na szczeście konczy inny kierunek.