Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Aniusia23

zasady wypłacania wynagrodzenia w ciąży przez ZUS

Polecane posty

Gość Aniusia23

Witam, od 5 stycznia 2009 roku przebywam na zwolnieniu lekarskim. Przez pierwsze 30 dni obowiazek ten spoczywa na pracodawcy, a potem obowiazek ten przejmuje ZUS. Podobno wypłaca 100% pensji, ale czy jest to równoznaczne z ostatnia otzrymana przeze mnie wypłata z zakładu pracy czy ZUS wylicza jakas srednia?? Dodam, ze ostania moja wypłata od pracodawcy po podwyzce od stycznia br wyniosła 1638zł, od lutego dotałam koljena podwyzke, czy w takiej sytuacji Zus przeleje mi ta kwoet,która dostałabym od pracydawcy czyli 1750zł?? Jak długo czeka sie na przelew z ZUS'u??

Dostaniesz średnią z ostatnich 12 miesięcy , a na przelew z ZUS mozesz sobie nieźle poczekac ... Znam przypadki że dziewczyny czekały i 3-4 miesiace ! ZUS ma okres rozliczeniowy pokrywający sie z ilością dni na zwolnieniu , czyli nie pełny miesiac tyle tyle na ile lekarz wystawił L4.

Gość wertyfghjbnm
to ciekawe dlaczego ja dostaje co miesiac inna kwote na L4

Gość Aniusia23
jak inna?? a powiedz jak długo czekałas na 1 przelew z Zus;u??

Ja dostałam normalnie , ale niższą kwote z tytułu tego rozliczenia wg dni zwolnienia. W kolejnym miesiacu kwota znowu była niższa - rodziłam 30 grudnia a na zwolnieniu byłam od pażdziernika ( z czego zus płacił mi od listopada) . Końcowe rozliczenie tego zwolnienia dostałam dopiero teraz , razem z pierwszą wypłatą zasiłku macierzyńskiego. Dodam że nie dostajesz żadnego podsumowania, rozliczenia itp. Jak Ci kwota nie pasuje to musisz zadzwonić do ZUS a tam jak pani ma fochy to Ci wytłumaczy w taki sposób że i tak nie zrozumiesz :)

Gość poczekasz poczekasz...
ja czekalam 3 miesiace..takie sa procedury i nic nie zrobisz, dzwonilam, plakalam, i nic

Gość jadostajesrednia
ja dostaje srednia z 12 miesiecy,czyli jakies 100zl mniej niz ostatnie wyplaty(,poczatkowy zarobek byl nizszy),na pierwsza wyplate czekalam prawie 2 miesiace!!!ale to z winy pracodawcy,ktory jak sie okazalo trzymal L4 nawet 3 tyg po moim oddaniu,teraz sama wysylam L4 do ZUS zaraz po jego wypisaniu a pracodawcy robie kopie!!

i tak walsnie bedziesz dostawac, ja zarabialam w pracy 2200 zl na reke z ZUS wyplacal mi 1900, 1950..nigdy calosc nie dostalam, wazne jest ponoc (bo sie dowiadywalam) czy mniesoac mial 30 czy 31 dni itp.

Gość z ZUSu
dostajesz kase za kazdy dzien - stąd ta różnica przy 30 lub 31 dniowych miesiacach. Na pocieszenia autorko - macierzyński bedą naliczać Ci od nowa !!!

Gość Aniusia23
to super:-) na pewno na macierzyńskim wyjde lepiej. a Z drugiej strony uważam , że wprowadzaja wszystkichw w bład mowac ze 100% płatne :-( co za paskudy z nich

Gość mama na zwolnieniu
dokladnie, dlatego w lutym jest tak malo bo ma tylko 28 dni, ja zamiast dostac jakies 1900 dostalam 1770

Gość Aniusia23
to i tak łągodniej Cie potraktowali niz mnie, czytałam jesczez gdzies, ze jeżeli pracodawca spożni sie z l4 to mogą Ci umniejszyć wypłatę az o 25% ?

oj na macierskim wyszlam podobnie, nigdy nie dostalam pelnej wyplaty! tam tez licza dni.

Jeżeli chodzi o macierzyński to jest on tak liczony: dajmy na to, ze srednia z 12 miesiecy brutto wyjdzie Ci 2000 zł. Wtedy tak sie ustala dzienna podst do macierzynskiego: 2000 - 13,71% = 1725,80 /30 = 57,23 zl. To jest stawka za 1 dzien. I mnozy sie to razy ilosc dni w miesiacu, na ktorym bedziesz na macierzynskim

Gość jadostajesrednia
dzwonilam do ZUS i powiedzieli,że nie karaja za opzonienie z L4,tylko wyplata bedzie pozniej,dlatego ta pierwsza byla dopiero po 2 miesiacach!ale nie bylo najgorzej bo wyplacili mi za 1,5 miesiaca wszystko. Praktycznie co miesiac dzwonie do ZUS czy wszystko ok,Panie juz mnie tam znaja i akurat trafily mi sie bardzo mile,wszystko na spokojnie tlumacza.Niestety gdybym sama sie za to nie wziela,to moglabym sobie czekac,moja szefowa odkad poszlam na L4 totalnie wszystko olala,cokolwiek trzeba zaltwic teraz w pracy to MASAKRA!nic sie nie mozna doprosic,teraz wymieniam dyskietki zdrowia i czekam na druki od ksiegowej juz ponad miesiac!!

Gość plamciaa
Witam,mam problem z Zusem. 10 stycznia urodziłam synka, dokumenty do macierzyńskiego były złożone tydzień później, po miesiącu zus przysłał pismo ze brakuje jakiegoś zaświadczenia, pracodawca doniósł je około 25 lutego, jednak do tej pory nie otrzymałam zasiłku. Jak dzwonie to twierdza ze zaświadczenie którego brakowało jeszcze do nich nie wpłynęło. Mówię kobiecie ze w tym i tym dniu było doniesione, mam potwierdzenie. Ile czasu od złożenia dokumentów maja na wypłatę zasiłku?? Bardzo proszę o pomoc.