Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sloneczko dla ciecie*

tabletki antykoncepcyjne i skutki uboczne...

Polecane posty

Gość uczulenie na coś
google nie gryzą. Poczytaj sobie ulotki

zaczęłam brać tabletki od pierwszego dnia okresu tj. od 16 lutego a do dnia dzisiejszego nadal mam okres. krwawienie jest skąpe i ma taki ciemny brązowy kolor czy to normalne? biorę tabletki pierwszy raz dlatego nie wiem...

Gość jaki problem pójśc teraz do
mama nauczyła czytać? to weź ulotkę w łapy i poczytaj głąbie:p

Gość rter5r
tez tak mialam przy pierwszym opakowaniu.iii u mnie caly miesiac twralo to plamienie.to normalne.nie przejmuj się.

Przypuszczam, że tak może być, gdy ktoś zażywa je pierwszy raz.Ale najlepiej sprawdzić to u gina. natomiast moje osobiste zdanie na temat tego typu tabletek jest takie, że to największy syf dla organizmu, rozwala hormony i wątrobę, żylaki itd.

Lekarzem nie jestem, powinnaś przeczytać ulotke lub spytać lekarza. Ja je biore i od początku wszystko jest w pożądku :)

no właśnie nie mogę się dodzwonić w ogóle do lekarza i liczyłam ze tutaj mi ktoś pomoże... gdyby te tabletki były takim samym złem to na pewno nie zostały by dopuszczone do sprzedaży...

Nie zostałyby dopuszczone do sprzedaży? Jeszcze nie wiesz, ile syfów dopuszczonych jest do sprzedaży, tylko dlatego żeby ktoś miał z tego kasę.Gdybyś poczytała trochę na ten temat może byłabyś bardziej uświadomiona.

wiece co ja nie wiem po co to forum jest stworzone... myślałam ze po to żeby sobie pomagać ale zaczęłam w to wątpić... pierdole was wszystkich w dupie to mam siedźcie sobie tu sami i się wyzywajcie nawzajem bo nie ma nawet trochę zrozumienia tutaj...

Plamienia są jak najbardziej normalne. Ja ich uniknęłam, ponieważ zaczęłam brać tabletki od 5 dnia cyklu. Ale kilka lat temu brałam Diane35, pierwszą tabletkę wzięłam w 1 dniu cyklu i plamiłam przez cały miesiąc. Przy drugim opakowaniu plamienia ustąpiły. A co do innych skutków ubocznych, to indywidualna sprawa każdej kobiety. Ogólnie o skutkach ubocznych możesz poczytać w ulotce. U mnie wystąpiły: mdłości, senność, pogorszenie stanu cery, przykry PMS, bolesna miesiączka, zmienny nastrój i to chyba na tyle. Jeżeli tabletki zostały prawidłowo dobrane, to nie spodziewaj się jakiejś trucizny dla organizmu. Ja oczekuję od nich przede wszystkim tego, żeby spełniły swoją rolę- zapewnienie mi ochrony przed niechcianą ciążą, a to co będzie potem, jak będę się czuła za kilka lat średnio mnie interesuje. Nie znam innej metody antykoncepcji, która dałaby mi taki komfort psychiczny jak tabletki anty.

Nie widzę, żeby ktoś tutaj kogoś wyzywał.Takie jest moje zdanie na temat antyków i mam prawo je wyrazić, czy to się komuś podoba czy nie.Ostrzegam przed braniem tabletek bo uważam, że jest przed czym ostrzegać.I tyle.Specyficznościa młodości jest to, iż nie myśli się o przyszłości i o tym , co będzie za kilka lat, a to bardzo poważny błąd.Gdy kobiety wykazywały sie ostrożnością i nie bezmyślnością, to może nie rodziłoby sie teraz tak dużo dzieci upośledzonych. A teraz możecie grzmieć i wychwalać antyki.

moj gin zawsze mowi, ze nie warto czytac ulotek, bo albo sie wystraszysz, albo kazde dolegliwosci bedziesz laczyla z tabsami. Ja np. mialam jakis rumien na twarzy, suche usta i wokol nich oraz swedzialo mnie cale cialo i mialam wyciek z sutkow. Wzielam ulotke.....no tak to wszystko tabletki....skutki uboczne jak malowane....tylko,ze to wszystko wystapilo przy 4. opakowaniu. Odstawilam tabletki, ale nic nie ustapilo. Co sie okazalo,ze jestem uczulona na witamine C, a raczej na jej nadmiar. Zima, wiadomo herbatki z cytryna, mandarynki, pomarancze, soczki i nie zalowalam do obiadu kiszonej kapusty (ktora uwielbiam). A suchosc wokol ust to skutek suchego powietrza w mieszkaniu. Takze zaczelam sie leczyc dermatologicznie a nie ginekologicznie. Wiec odsylanie kogokolwiek do google albo robienie wyrzutow na temat umiejetnosci czytania jest chamstwem. I gdzie ta polska pomoc blizniemu ?

daje do myślenia!!! opisze po krótce moja historie mialam 15 lat jak tarfilam do lakarza z powodu czestych brakow okresu lekarz przepisal cilest zarzywalam jakis rok pozniej bylam na wizycie u innego lakarz przepisal novynete w zasadzie jak siegam kilka lat wstecz to przyjelam cala tablice mendelejewa (cilest,novynete,logist,mercilon,jasmin,jasminele) az dziw ze nie swiece w ciemnosci z kazdym razem zaden z lekarzy nie probowal nawet poszukac jakiegos innego rozwiazania na moje problemy az w koncu jeden z madrych lekarzy ktoremu oznajmilam ze juz nie bede brac tabletek i mimo przepisywanych recept ich nie bralam oznajmil mi ze mam najprawdopodobniej torbiel na jajniku i to jest przyczyna moich problemow skierowanko do szpitala kilka miesiecy czekania twierdzil ze to dla mojego dobra bo tu chodzi o moje zycie i zaczol mi juz tlumaczyc ze w najlepszym przypadku zalatwi sie to farmakologicznie a jak nie to usuna mi to i owo i juz bedzie dobrze podkreslam mam 23 lata bylo to w ubieglym roku dla ta wiadomosc byla druzgocaca niczym jakas okropna pomylka ale nie zawierzlam jednemu lakarzowi bylam u 3 innych na usg i badaniach specjalistycznych niczego nie znalezli-pan ktory mnie tak nastraszym moim skromnym zadanie pomylil sie co do wykonywanego zawodu a wracajac do skotkow ubocznych tabletek to moge je opisac bardzo dokladnie po kazdym innym opakowaniu przyjmowanym dluzej lub krocej mialam bardzo nadwrazliwe piersi i bolesnosc przy ich dotyku,bolal mnie zoladek i watroba ,stany depresyjne co jakis czas, zmiennosc nastroju od smiechu po lzy,humory,stany zapalne,grzybice,drugi stopien cytologii,wypadaly mi wlosy garsciami i znacznie zniszczyla sie cera robiac sie porowata i matowa, na plecach mialam wysypke i chropowate plamy,czesto bolala mnie glowa tak ze niedalo sie wytrzymac,na sex nie mialam wogole ochoty,a co najgorsze tabletki doprowadzily u mnie w organizmie do zlego krazenia krwi jak cwiczyma na zajeciach mialam opuchniete nogi ciagle zimne dlonie i stopy a co najgorsze przy wzroscie 160 cm wazylam 57 kilo masakrycznie bylam opuchnieta czylam sie jakby moje cialo nie bylo moje....i tu po wielu radach lekarzy sama zdecydowalam od przeszlo dwuch i pol roku nie biore tabletek z mala proba na dwa miesiace gdzie utwoerdzilam sie ze tabletki hormonalne nie sa dla mnie bo objawy wyzej wymienione poraz kolejny sie pojawily tu musze dodac ze odkad nie biore tabletek prawie wszystko wrocilo do normy spadla mi waga ale duzo mnie to kosztowalo teraz waze niespelna 48 kilo i wyglodam bardzo dobrze jestem szczupla z natury i w takiej postaci czuje sie dobrze poprawil sie moj stanpsychiczny i moge cwiczyc a podkreslam ze robie to dosc czesto nie mam obrzekow na nogach i bolesnych piersi wygladam i czuje sie swietnie a co do okresu jest w kratke czasem pomiedzy terminem jednej a drugiej miesiaczki czekam az 12 dni ale jest i to bez chemi,patrzac na to co opisalam wnioski nie trudno wyciagnac lakarz lekarzowi nie rowny jeden wypta o wszystko inny uprawiac bedzie spychologie,tabletka tabletce nie rowna,pacjentka kazda inna decyzje podejmujesz TY ja dziekuje i stanowczo w dbalosci o swoje zdrowie mowie NIE pozdrawiam