Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Amanda d

Jak używać tamponów ?

Polecane posty

Gość Amanda d

Cześć Mam 13 lat i chcem przeżucić się z podpasek na tampony, moje misiączkowanie jest obfite. Mój problem tkwi w tym że boje się włożyć tampon : ( . Niektórzy mówią że szkodzą one na płodność i można być bezpłodnym :( ... możecie mi poradzić jakich mogę na początku używać tamponów? Nie mam nikogo kto ty mi w tym problemie pomógł, u mnie w domu nikt nie używa tamponów zawsze podpaski. I jeszcze jedno małe pytanko : Czy tampon zatrzymuje krwawienie na zewnątrz ? Zawsze kiedy mam okres muszę nosić ciemne spodnie, żeby w razie czego nie wstydzić się... Proszę was o pomoc ; *

Tampony nie powodują bezpłodności, to bzdura straszna! Na początek kup sobie może tampax z aplikatorem, będzie Ci łatwiej aplikować. Możesz też kupić o.b. w środku jest instrukcja i obrazki, więc nie powinnaś mieć problemu. Jeżeli masz obfite miesiączki, to wybierz większy rozmiar tamponów. Jeżeli tampon będzie prawidłowo umieszczony i wymieniany regularnie, to nie powinno być żadnych przecieków, możesz wtedy nawet chodzić na basen.

Gość Amanda d
Dziękuje markotka a możecie mi powiedzieć co ile mam zmieniać te tampony ? Jak mam lekcje najdłurzej od 8 do 16 ? Z góry dziękuje ;*

Gość waawa24
głupio to może zabrzmi ale taka jest brawda...ja przez tampony straciłam dziewidztwo,uzywałam tych maxi i uszkodziły moją błonę...hmmmm niby nic strasznego ale wez to pod uwage

Gość waawa24
byłam wtety też głupiutka i myślałam jak to fajnie mieć tampona jak dorosła kobieta no ale...całę szczeście mam wyrozumiałego faceta i uwierzył w miją historie o tamponie jak przy pierwszym razie nic nie poczuł ja o tym wiedziałam wcześniej bo wytłumaczył mi to ginekolog że często tak się zdarza więc jeśli jesteś a podejrzewam że w tym wieku jesteś dziewicą urzywaj tych mini tamponów. w środku jest ulotka wię co i jak się zmienia to tam pisze

Gość kropkamonikaniewiemi
Eh... porozmawiaj najlepiej z mamą.... albo z babcią z moją babcią lepiej mi się gada niz z matka..... ja dziewictwo stracilam przez paluszek i tyle nie przywiazuje do tego duzej wagi... ale nie wydaje mi sie zeby facet cos poczul.... te farmazony i mity ze pelno kwri bolu i wgl.... przesada.... co to tamponow kupuj duze paczki aplikatorem i nie rob tego na stojąco lepiej siedziec i nie merdac

Chodzi o to, że tampony mogą sprzyjać infekcjom, a te w konsekwencji mogą doprowadzic do problemów - mogą, ale nie muszą. Jeżeli już się decydujesz, zmieniaj często, nie zakładaj na noc i może staraj się używać ich latem, albo na jakieś wyjście, a nie tak cały okres, zresztą Twoja decyzja.

Gość bojabojaboja
kropkamonikaniewiemi Proszę nie rozpowszechniać opinii wyssanych z palca i nie nazywać faramazonem niezaprzeczalnych faktów. Pierwszy raz każda kobieta przeżywa inaczej, a grubość błony dziwiczej jest bardzo różna. U mnie był ból i to bardzo duży i była krew. Nawet mój ówczesny facet odczuwał ból, taką grubą błone miałam, a krwawiłam jeszcze nieznacznie następny cały dzień. O tamponie przed przerwaniem błony nie było mowy - bolało niesamowicie wkładanie. Droga autorka, kup na próbę najmniejsze opakowanie tamponów z aplikatorem. I zobacz, czy będzie Ci pasować taka forma. Każde tampony mają dołączoną szczegółową ulotkę, w której znajdziesz odpowiedzi na wszystkie pytania łącznie z instrukcją aplikacji i informacjami jak często należy je wymieniać.

Gość kropkamonikaniewiemi
bojabojaboja faramazonem ?? ok;/ mogłaś iść do gina i on by ci coś z nią poradził jakby była za gruba to nawet by ci ją usunął.... ja miałam cieniutką i nic nie czulismy

Gość joojjjjjjj
a ja używałam ob normal i wszystko było ok - kup sobie ob mini najlepiej pro comfort o poprostu popróbuj - na początku jest ciężko a potem już coraz lepiej - a co do twoich zajęć w szkole to co za problem zmienić na przerwie? a jesli masz obfite to niekupuj większych ale zmieniaj cześciej i dodatkowo załuż jakąś wkładkę higieniczną na wszelki wypadek - powodzenia a pokochasz tampony!!