Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dommmmmi

ile czasu noworodek przy piersi???

Polecane posty

Gość dommmmmi

Mój tygodniowy bobas ssie piers około 5min. Boje że sie nie najada. czy jest to spowodowane mała ilościa pokarmu???

Gość gabbbbkoooo
Moja ssie piers jakies pol godziny, tez ma tydzien.

jakby sie nie najadal i bylby glodny to raczej by plakal. Widocznie mu wystarcza, takie maluszki nie potrzebuja wiele.Albo potrzebuje mniej a czesciej. Odczekaj jeszcze troche czasu i zobaczysz za kilka dni, i nadsluchuj czy pije mleko czy tylko ciamka. Z czasem powinno sie unormowac. W sumie troche CI zazdroszcze bo moj potrafil wisiec 5 godzin i nadal byl glodny :)

kazde dziecko jest inne, wiec nie nalezy sie sugerowac tym jak robia inni i popadac w paranoję. Najlepszym doradca sa wlasne obserwacje.

mój rowniez ssał 5 minut i tak mu zostalo je co 2-3 godziny jak nie placze to nie jest głodny

A położna prawidłowo pokazała jak przystawia się dziecko do piersi (nie pierś do dziecka)? Żeby dziecko prawidłowo mogło cokolwiek wyssać to Twoja brodawka musi sięgać daleko do jego małego podniebienia, w dodatku jedo usteczka muszą objąc niemal cała brodawkę. Czy dziecko dobrze zassało sprawdza się w pewien sposób, ale ciężko mi to przelać na słowa... A! Pierś to nie papieros i nie trzymamy jej jak papierosa. Coś wiem na ten temat;) na temat karmienia. Mam nadzieję, że pomogę. Jesteście może ze stolicy?

Kilka rad: -dotykając brodawką ust dziecka, pobudzamy odruchowe, szerokie otworzenie buzi się dzidziusia -energicznym ruchem całego ramienia "nałoż" otwartą buzię dziecka na pierś wtedy... -buzia jest szeroko otwarta -czubek nosa i broda dotykają piersi -duża część otoczki w buzi dziecka a w dodatku... -słychać połykanie (postękiwanie) Przypomniało mi się, aby sprawdzić czy dziecko dobrze zassało należy włożyć mały palec w kącik ust dziecka i powtórzyć powyższe czynności. Jeśli dobrze zassało będzie słychać dzwięk podobny do tego kiedy odrywamy butelkę od ust, która nam się zassała;)

Gość domi26
moze masz małao pokarmu

Gość mamamartynki
jeśli przybiera prawidłowo na wadze to ok. ale wydaje mi się że to trochę krótko. waż dzidzię przed i po jedzeniu.

Gość ola_blaszczyk
do miła... a co zrobic jeśli ma się duże piersi i noworodek nie chce lub nie potrafi złapac całej otoczki tylko samą brodawkę??

Gość mała...
czasem jest tak, że kobieta ma naprawdę dużą "otoczkę" i dziecko nie będzie w stanie jej złapać. Pamiętaj, przykładaj dziecko do piersi, a nie pierś do dziecka. Możesz brodawkę jedynie krążyć wokół jego usteczek by go zachęcić, a jak szeroko otworzy usteczka to dopiero wtedy reszta. Chetnie odpowiem i na inne pytania, śmiało... PS. NIE MÓWCIE, ŻE MATKA NIE MA POKARMU!!!! Czasem jest tak, że poprostu położnej nie chciało się poświęcić zbyt dużo czasu na tłumaczenie! Masz pokarm! To jest kwestia umiejętności, załapania o co w tym Chodzi...

I nie ma czegoś takiego, że dziecko się karmii kiedy płacze... Dzieci czasem płacza, nawet te malutkie, kiedy się im nudzi lub potrzebują was. A po drugie znam sytuację, w której położna powiedziała matce by karmiła wtedy gdy dziecko płacze. Dziecko 4 dni nie płakało, nie karmiła go, w końcu pomyślała by do szpitala pojechać bo coś nie tak:0