Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

mandzia

Sen maluszka...ile i kiedy?

Polecane posty

Jak na początku Wasze maluszki przesypiały nocki. To znaczy jak często się budziły? Kiedy zaczęły przesypiać całe nocki? Jestem też ciekawa czy na przespane nocki maluszka ma wpływ sposób karmienia - pierś czy butla.

karmie piersią, córcia od początku spała ładnie, nie wybudzała się na karmienie, słyszałam jak marudzi przez sen i jadła "na śpiocha", jak miała jakieś półtora miesiąca to przesypiała całą noc. Czasami zdarzy jej się pobudka na jedzenie ale nie zdarzało się żeby się budziła w środku nocy i trzeba było się z nią bawić czy coś, tylko na karmienie jak już i po 15 minutach karmienia można ją odłożyć. W dzień śpi kiedy chce i ile chce, nie wybudzam jej na siłe nawet jak zdarzyło jej się spać ponad 3 godziny ( każdy mi mówił obudź bo Ci w nocy spać nie będzie - i tak spała całą noc:) )

Karmię piersią. Córka od początku spała niajgorzej. Rekordowo wstawałam do niej 2 razy w nocy i tak jak poprzedniczka pisała karmiłam na śpiocha, bo marudziła. Po czym śpiacą już smacznie odkładałam bo padała na rekach. Odkąd skończyła 3 miesiace zjada o 21;15 ostatni posiłek i śpi do 7;00 - 8;00 rano. W dzień spi zwykle 4 razy na własne życzenie. Godzin to wychodzi od 3 do 6 nawet. Ma 5 miesięcy

Gość kkkkkkkkkkk
od urodzenia spała całe noce.Musiałam na karmienia troche rozbudzać ja bo nawet sie nie budziła

Gość kkkkkkkkkkk
aaaaaaaaaa i pierś i butla,Sen jednakowy

Wg teorii Tracy Hogg potrzeby snu u niemowląt to: noworodki - 16-20 godzin , niemowle 1-3 mca - 15 do 18 godzin ( w tym co najmniej trzy drzemki po 1,5 godziny oraz 8 godzin snu nocnego), niemowle 4-6 m-cy- dwie drzemki po 2-3 godziny oraz 10-12 godzin snu nocnego, niemowle 6-8 m-cy- dwie drzemki po 1-2 godziny, oraz 12 godzin snu nocnego niemowle 8-18 m-cy - dwie drzemki po 1-2 godzin lub jedna 3 godzinna oraz 12 godzin snu nocnego. Nalezy jednak pamiętac że kazde dziecko ma inne zapotrzebowanie na sen, a podane liczby są uśrednione. Służąc moim doświadczeniem powiem, że moje dziecko zaczęło przesypiać noce gdy skonczylo 2 miesiące. W pierwszym miesiącu domagalo się jedzenia co 2 godziny nie zależnie od pory dnia czy nocy. Poźniej wybudzało się 2 lub 3 razy w nocy na karmienie ( karmiłam piersią). A od czasu gdy zaczęlam karmić butlą czyli po skonczonym 2 miesięcu przesypiało już cale noce. Dziecko karmione butlą jest w stanie wytrzymać dluzej bez jedzenia niż dziecko na piersi. Teraz synek ma 6,5 miesiąca śpi 11 godzin w nocy od 19.00 do 7.00 (bez wybudzania w nocy, czasami prosi o picie) W dzien spi albo raz 2 godziny, albo dwie drzemki po godzince. Polecam książkę Tracy Hogg \" język niemowląt\" - bardzo pomocna i pouczająca szczególnie dla świeżo upieczonej mamusi.

Jestem już doświadczoną mamą :) ale pewne rzeczy się zapomina a na czytanie książek przy dwójce małych dzieci nie ma za bardzo czasu :) Zaczynam się tylko zastanawiać czy nie mam może za mało pokarmu bo moja mała idąc spać ok. 22.00 budzi się o 1.30 a potem od godziny 4.00 praktycznie budzi się co godzinę. Sama nie wiem... Moja pierwsza córeczka od początku budziła się tylko raz w nocy również przy karmieniu piersią. Dodam, że moja mała skończyła właśnie miesiąc. A wie może któraś z Was jak ocenić ilość pokarmu. To znaczy czy to, że mam miękkie piersi oznacza, że mam mało mleczka czy niekoniecznie.