Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość misiakkkkkkkkkk

Jak często chodzicie na badania???

Polecane posty

Gość misiakkkkkkkkkk

ja przewaznie raz do roku, chodze na badania krwi i robie sobie morfologie, proby watrobowe, choloesterol, cukier, zelazo, magnez, wapn... Oprocz tego badanie moczu 2 razy do roku, bo mam kamienie w nerkach. Robie tez cytologie raz do roku, do dentysty niestety musze chodzic na kamien co pol roku, okulista raz do roku (siedze dzien w dzien przy kompie wiele godzin), to tyle a jak jest u Was? tez stawiacie na profilaktyke?

Gość A ja na luzie bez tego
To nie jest żadna profilaktyka - to badanie przesiewowe. Profilaktyka jest wtedy jak zapobiegasz przyczynie choroby. Badaniem nie można chyba zapobiec przyczynie?

Gość ambiwalenccja
A ja nei chodze...;) Jedynie do okulisty jak mi sie wzrok pogorszy... Pewno powinnam zrobic badania krwi, ale panicznie sie boje;)

Gość ostatnio byłam 15 lat temu

Gość misiakkkkkkkkkk
wg mnie to jest profilaktyka, jak wczesniej cos sie wykryje np. w cytologii to jest wieksza szansa zeby ustrzsec sie przed powaznymi chorobami...

Gość srrfsf
do dentysty raz na rok, do ginekologa też raz na rok, do okulisty tez tak raz na rok-dwa, tylko do ogólnego jakos trudno mi sie zmusić, bo strasznie tego nie lubię, zwłaszcza pobierania krwi, ale w ogóle tej całej atmosfery, tej poczekalni z kaszlącymi ludźmi, smutnymi, eh

Gość Definicja
Profilaktyka: (zapobieganie, prewencja) obejmuje wszystkie działania podejmowane w celu zapobieżenia czemuś, obronę przed niepożądanym skutkiem czegoś. Są to działania uprzedzające. Źródłosłowiem tego terminu jest greckie słowo phylax- stróż, prophylaktikós- zapobiegawczy. A jak już wykryto u Ciebie początki choroby to znaczy, że jej nie zapobiegłaś.

Gość gość
no właśnie dlatego ważna jest profilaktyka, żeby wcześniej wiedzieć czy wszystko jest w porządku, a jeśli nie są większe szanse na wyleczenie. Tylko wiecie ja mam wrażenie, że z nami kobietami to łatwiej gorzej z naszymi facetami, oni to omijają lekarza szerokim łukiem niestety.

Gość gość
to prawda, że faceci się boją chodzić na badania, chociaż ja nie wiem zupełnie dlaczego tak jest. Ale mnie się udało namówić swojego dzięki tej akcji http://www.kobieta.diagnostyka.pl/ Trochę go postawiłam przed faktem dokonanym. Dostałam rabat na badania, żal było nie skorzystać, umówiłam na termin. Trochę nie miał wyjścia.

Gość gość
nie tylko faceci nie chodzą często na badania, same nie jesteśmy lepsze, albo mało czasu, albo coś ważniejszego jest. A teraz widziałam, że kolejna edycja programu diagnostyki, tym razem dla osób starszych, ja już zarejestrowałam swoich rodziców.

Dentysta raz na 2 lata, ginekolog i okulista raz na 1 rok, internista przy badaniach okresowych lub w miarę potrzeby. Raz do roku chodzę też do neurologa, bo mam problemy z migrenami :(

Gość UncjaHali
Dwa razy w roku robię wszystkie badania. W zeszłym tygodniu badałam wzrok w Centre de la Vision, wcześniej wizyty u okulisty były przeze mnie trochę zaniedbywane - aż w końcu zaczęłam mieć problemy ze wzrokiem. Na szczęście okazało się, że to nic poważnego:)

Gość Melania789
Ja chodzę regularnie do Centre de la Vision w Krakowie, na razie profilaktycznie. Po prostu kontroluję wzrok, tak samo jak pozostałe aspekty zdrowia. Moja mama od zawsze mi powtarzała, że lepiej jest zapobiegać niż potem leczyć. Pilnuję więc by raz na parę miesięcy u okulisty się pojawiać.

Gość Monika83

Ja staram się wykonywać badania raz na rok. Chyba, że coś się dzieje lub źle się czuję to staram się je zrobić jak najszybciej. Najczęściej chodzę do laboratorium www.birontbielsko.pl . Posiadają miłą obsługę, a badania wykonują zawsze szybko i sprawnie.

Gość Gość

Wysyp reklam. Pytanie o częstotliwość a odpowiedzi spam z placówkami. Badania raz na rok wystarczy chyba ze coś się dzieje.

Gość Ula

Średnio raz do roku pojawiam się w Centre de la Vision w Krakowie, do dentysty chodzę częściej, bo niestety mam spore problemy z zębami (oczywiście nie miałabym ich, gdybym tak nie zaniedbała profilaktyki…). Generalnie dzisiaj już wiem, że może mi zabraknąć czasu na wiele rzeczy i wiele rzeczy mogę przełożyć ale na pewno nie należą do nich badania kontrolne.