Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

calabaza

Pytanie odnośnie rezerwowania sali

Polecane posty

Chciałabym Was zapytać jak wygląda kwestia rezerwowania sali? Czy podpisując umowę wpłaca się całą kwotę z góry? Jak to wygląda? Czy może płaci się zaliczkę, a całość kwoty póxniej? poźniej czyli kiedy? i moje drugie pytanie...chcemy by ślub cywilny odbył się tam, gdzie wesele, w sali obok na zamku. Czy USC może nie wrazic zgody???

to zależy... zawsze sądziłam, że płaci się PO (bo to logiczne dla mnie było, przecież wtedy wie się najlepiej co i ile zeszło), ale my musieliśmy zapłacić przed. a co do drugiego pytania to nie jestem pewna, ale myślę, ze jak zapłacisz to będzie po Waszej myśli

Wpłaca sie zaliczke my wpłacalismy 1000 zł ..my mielismy sale wynajętą i nie płacilismy od talerzyka tylko ze swoimi kucharkami...płacilismy we wtorek po weselu przy zdawaniu sali..:) A co do slubu nie wiem bo nie bralam osobno cywilnego tylko konkordatowy ale mysle ze za jakas doplata to slub moze byc tam gdzie chcesz no i musi byc godło nasze w tym miejscu z tego co sie orientuje

bo właśnie my chcemy brać tylko cywilny, obojgu nie zalezy nam na ślubie kościelnym. I pomyslałam że fajnie byłoby, żeby ślub cylwilny odbył się tuż obok sali weselnej, wtedy i mogłabym po swojemu przystroić... Acha...powiedzcie mi dziewczyny, czy wypada mi iść w sukni slubnej normalnej do cywilnego? myslałam o czymś takim... http://www.madonna.pl/pl/pronovias.php?s=53.onice Czy są jakieś przepisy prawne które jasno określają strój do ślubu cywilnego? myslicie, że mogłabym w takiej isć? oczywiscie bez welonu

Codo sali to zależy od ,,właścicieli" Każdy ma swoje paragrafy :) My zaliczkę musieliśmy wpłacić przy spisaniu umowy.Resztę na drugi dzień po ślubie (brakująca kwota+ew. pobite szkło,talerze). A codo USC to ostatnio była fajna audycja w radiu Zet na ten temat :D Na zadane pytanie ,,czy młodzi mogą wsiąść ślub cywilny w innym miejscu niż urząd?" Facet powiedział że takale to jest już dobra wola osoby udzielającej ślub.Myślę że za kasę można zrobić wsyzstko..... Jeśli chodzi o strój to nie ma żadnego ogólnego przepisu :) Widziałam Panny Młode w białych sukniach ślubnych (chociażby św.Jehowy) ,w sukienkach prostych ale z kolorkiem (czytaj czerwone,szare i Bóg wie jeszcze jakie),w spodniach czy też w garsonkach.

u nas za sale musielismy zapłacic 500zł zaliczki i reszte po weselu u nas akurat będzie to ok 6200zł, Suknia jak najbardziej pasuje na cywilny jesli wiesz ze nie bedzie wam dane wziąść koscielnego to nie zastanawiaj się tylko bierz taką jak Ci się podoba, w końcu to twój dzień :)

My płacimy zaliczkę- 20 % przy płatności w dniu wesela, 40% przy wydłużonym terminie płatności. To chyba standard jeśli chodzi o wynajem sali. Z tym że warunki mamy takie (o ile wypali z tą właśnie salą którą chcemy) że musimy przy spisywaniu umowy i wpłacaniu zaliczki podać liczbę gości, a ja bym chciała wpłacić zaliczkę już teraz żeby termin był "zaklepany". Co do sukni, to suknia ślubna do cywilnego jest jak najbardziej na miejscu! Dowolność pełna, bo niektóre idą w bezach, niektóre w spodniach... Ale jeśli tak jak ja tylko taki bierzesz to nie ma sensu sobie domawiać takiej jaką chcesz. Ja swoją drogą właśnie taką "z kolorkiem" będę miała bo nie lubię jasnych ubrań a chciałam mieć właśnie ślubną, taką której nie założę na żadną inną okazję. Przepisy żadne tego nie regulują, a zasady savoir- vivre mówią tylko o tym co wypada- także o tym że nie inne kobiety nie powinny mieć sukni w takim kolorze jak Twoja lub jaśniejszej. Ślub poza usc jest możliwy, ale jak już ktoś napisał, zależy to od dobrej woli urzędnika. Z tego co wiem tylko wtedy urzędnik wyjedzie, jeśli macie ostatnią godzinę tego dnia, z oczywistych powodów.

no to mnie podniosłyscie na duchu:) z jednej strony żal mi trochę tego \'\'ave maria\" w kościele, tej całej \"oprawy\", ale branie kościelnego jesli się od bierzmowania w kościele nie było, jest lekko poronionym pomysłem :)

calabaza: przybij piątkę:) zgadzam sie z tobą w 100%. Też chcemy tylko cywilny, w pięknej oprawie i z hucznym weselem. Myślę o ślubie w ogrodzie, pod łukiem z kwiatów:) Jak pomyśle że miałabym chodzić na te nauki, poradnie, kłamać księdzu że załuję że np mieszkam z moim mężczyzną albo że nie będe brać tabletek czy używać prezerwatyw to mnie odrzuca. Nie dla hipokryzji! Cieszę się że jest tu kilka dziewczyn które myślą podobnie:) a Ave Maria można mieć w USC.

Gość K_O_B_R_A
Ja też mam tylko cywilny w USC w Warszawie i też ide w sukni z Madonny, tyle że bez welonu. Co do rezerwacji sali to my płaciliśmy zaliczke 9.000 tys, a reszta jest płatna w 2 ratach, kolejne raty: miesiąc przed weselem i 2 tyg przed reszte jak będziemy potwierdzac liczbe gości.

achajka no to się cieszę, że nie jestem sama :)) Piękne to co mówisz, ślub pod łukiem z kwiatów :)) wiele dałabym żeby na ten dzień zarezerwowac sobie piękną słoneczną pogodnę i przychylność urzędnika USC. Wprawdzie nasz ślub dopiero za 2 lata, (maj 2011) ale nie mogę się już doczekać i zbieram powoli informację co, jak , kiedy, gdzie. :) Swoją drogą jak Achajko to możliwe ze ślubem pod łukiem z kwiatów? :))) Pytaliście już może o szczegóły? Myślę, że byłoby to coś fenomenalnie pięknego:))))))) A co do wiary to prawda... nie zamierzam kłamać w żywe oczy i spowiadać się obcemu człowiekowi z tak intymnych tematów a do tego zapewniać,że celem małżeństwa jest prokreacja ;-/

Gość calabaza ty pipko
i gdzie niby ten ślub twój hmmm ?:D pierdolisz od 2 lat o ślubie a już pewnie dawno zerwał z tobą facet :P

Gość calabaza ty ***
ahh zapomniałam miałaś wziąć ślub jednak w sierpniu 2012 :P super na 3 lata przed pisać kij wie o czym :O licząc 2009 rok