Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Convalia

bardzo proszę o pomoc

Polecane posty

Witajcie! Bardzo Was proszę o poradę. Mam 23 lata. Rok temu odstawilam tabletki Yasmin i Yasminelle (rok przyjmowałam Yasmin, koljeny rok - Yasminelle) w sumie byłam na tabletkach dwa lata. Kiepsko się czułam, dużo przytyłam, po odstawieniu (odstwaiłam rok temu) dostałam wyspu ta twarzy przypominającego trądzik, jednak dermatolodzy twierdzą, że to nie jest trądzik, zważywszy również na fakt, że nigdy wcześniej nie miałam problemów z cerą. Poza tym pojawiły się b. nieregularne miesiączki, cykle ok. 50-60 dniowe, których również wcześniej nie miałam. Te objawy zmusiły mnie do przebadania. Okazało się, że wszystkie kobiecie hormony są w normie, z wyjątkiem prolaktyny. W szpitalu ustalono, że nie mam gruczolaka na przysadce mózgowej (rezonans magn.), a skoki prolaktyny są czynnościowe - jest osobą bardzo podatną na stres. Nie przyjmowałam żadnych leków. Jednak objawy, typu trądzik i nieregularne miesiączki nie znikły. Nie wytrzymałam już psychicznie i stwierdziłam, że chociaż na okres wakacji chcę mieć ładniejszą cerę, w związku z tym lekarka gin. przepisała mi tabletki - tym razem Jeanine. Chcę je pobrać do września/października i póżniej zacznę robić dalsze badania. Wiem, że muszę zbadać jeszcze korę nadnerczy, ale tym się zajmę będąc na tabletakch, bo ponoć ich branie nie zaburza hormonów tego narządu. Do czego zmierzam - jestem teraz po pierwszym opakowaniu Jeanine. Przez całe opakowanie plamiłam, nawet sporo. Na ostatnie dwa dni plamienie ustało i dwa dni po skończeniu opakowania - pojawiło się kolejne, ale to rozumiem, jako \"okres\", czyli prawidłowe plamienie z odstawienia:) Trwało ono 3 dni, było b. niewielkie w porównianiu z plamienie podczas brania tabletek. Dzisiaj jest 7 dzień bez tabletek, czyli jutro powinnam przyjąc pierwszą tabl. z kolejnego opakowania. Wiem, że brałam tabl. dwa lata, ale nie miałam takich historii. Przy pierwszym opakowaniu Yasminu miałam trzy dni niewielkiego plamienia, a plamienia z odtsawienia przypominały normalny okres i trwały z 5 dni. Proszę o poradę, czy z tymi nowymi tabletkami jest wszystko dobrze. Czy tak może być? Czy jeśli przy tym drugim opakowaniu nie będzie już dużych plamień, mogę być pewna, że jestem prawidłowo zabezpieczona? I jeszcze jedno pytanie - słyszałam, że kolejne opakowanie tabl. można rozpoczynać wcześniej, czy zatem mogę przyjąc pierwszą tabletkę z drugiego opakowania dzisiaj, czyli 7 dnia? a nie 8? Czy to coś zmieni w zakresie antykoncepcji? Przepraszam, że tak rozwlekle napisałam. Jest to dla mnie naprawdę bardzo ważne. Po prostu od roku borykam się z tymi problemami. Będę wdzięczna za odpowiedź. Z góry bardzo dziękuję. Pozdrawiam, M.

1. Gdybyś czytała ulotkę to wiedziałabyś, że możesz plamić do 3 pierwszych opakowań i jest to w porządku2. Radzę jeszcze raz skontrolować estradiol (e2) we krwi oraz lh i fsh + testosteron + prolaktyna (wszytko między 2 a 4 dc)3. Możesz rozpocząć kolejne opakowanie wcześniej (skrócić przerwę) - ale nigdy odwrotnie (na przyszłość)

I jeszcze jedno - wysoka prolaktyna jest bezwzględnym przeciwwskazaniem do stosowania antykoncepcji hormonalnej.

Dzięki za odpowiedź! Ja oczywiście czytałam ulotkę - bardzo dbam o swoje zdrowie, ale tak jak napisałam, to plamienie było b. silne. Stąd moje wątpliwości. A co do tej prolaktyny? Dlaczego podwyższona jest przeciwskazaniem? Pytam z ciekawości, bo oczywiście lekarka nic takiego nie wspomniała. Martwię się, że niektórzy lekarze na \"odwal się\" przepisują tableki. Byłabym wdzięczna, gdybyś mi to opisała - już mam dość niszczenia swojego organizmu, każda rada jest dla mnie cenna. Pozdrawiam.

\"A co do tej prolaktyny? Dlaczego podwyższona jest przeciwskazaniem? \"Ponieważ tabletki powodują, że prolaktyna wzrasta. pojawiają się skutki uboczne typu migreny, nudności, możliwe pojawienie sie mlecznej wydzieliny z piersi + leczenie po odstawieniu antykoncepcji hormonalnej (w celu zbicia prl, która sama z siebie wcale chętnie nie spada).W przyszłości nieleczona hiperprolaktynemia prowadzi do niepłodności.Zmień lekarza.