Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zdrowie moje i malucha

witaminy i folik w ciąży

Polecane posty

Gość eldonkaa
Nie tylko w trakcie starań o ciążę kwas foliowy jest potrzebny. Potrzebuje go nasz organizm przez całe życie i o tym też warto pamiętać.

Gość gość
witamin garściami nikt nikomu nie karze brać, ale żeby z mamą i z dzieckiem wszytsko było w porządku trzeba robić badania i patrzeć, czy coś się nie dzieje, bo mogą być później problemy, kwas foliowy podstawa, mi np wyszedł teraz niedobór żelaza, takie rzeczy trzeba uzupełniać, póki jeszcze wczesśnie, lekarz powiedział, zeybm wzięła chela -ferr, bo ma zelazo, kwas foliowy i wit z grupy b, czyli taki kompleks idealny dla mamy , ale taki niedobór szybko może doprowadzić do anemii, a może pojawic sie nawet przy zdrowej diecie, wiec dziewczyny dbajcie o siebie

Gość paulosza
Jeśli chodzi o kwas foliowy to jednak wybrałbym folik bo przynajmniej jest przebadany klinicznie i wchłania się w całości co sprawia że lepiej pomaga w rozwoju mózgu i układu nerwowego u płodu

Gość maszma
Mój lekarz mówi to samo. Ja tam wolę brać lek bo mam większą pewność że podczas rozwijania się mózgu i układu nerwowego nie zabraknie folianów.

Gość Mama_mm
A ja przez swoje wszystkie ciąże zawsze brałam folik, który przypisywał mi lekarz i w sumie nie zdawałam sobie sprawy, że może być inny kwas foliowy niż ten folik ktory biorę. Ale sprawdzony, więc polecam z autopsji.

Gość szypka
ja w ciąży brałam chela ferr forte - z witaminami, żęlazem i kwasem foliowym...brałam całą ciąże i jak karmiłam i bardzo mi to służyło

Gość Mlalajka
Moja siostra brała folik, ja brałam folik, znajome też i żadna nie narzekała - wszystkie mamy zdrowe dzieci :) Nie szprycowałam sie żadnymi dodatkowymi suplementami , a stawiałam raczej na zdrowe odżywianie - dużo warzyw, owoców, rybek i chudego mięska.

Gość Gonia_29
kobitki o tym kwasie foliowym to trzeba powtarzać do znudzenia, bo ostatnio znajoma będąca w 2 mies ciazy oczy zrobila co ja gadam - a ona nic nie wiedziala, gin (swoja droga jakis konował) nic jej nie powiedzial. O zgrozo... więc powtarzajcie ile wlezie - KWAS FOLIOWY NA ETAPIE PLANOWANIA CIĄŻY I PRZEZ PIERWSZE 3 MIESIĄCE TO PODSTAWA.

Gość Karolla29
Dobrze, ale może lekarz stwierdził, że witaminy dla ciężarówek mają w sobie wystarczająco kwasu foliowego. Prenalen Multivit+DHA, który ja brałam ma go w składzie, i być może to wystarczyłoby, twojej koleżance. Może jej tabletki też miały kwas foliowy w składzie, myślę, że ginekolog wie co robi.

Chodzi o to aby kwas foliowy był lekiem, a nie suplementem, a to jest bardzo ważne w zapobieganiu wady cewy nerwowej

Gość gość
soki owocowe i dużo ryb

Gość Elemelka 123
Soki owocowe i duzo ryb to prawda, ale i tak czasem nie zawsze bedzie ta odpowiednia dawka kwasu foliowego w organizmie, wiec lepiej wspomóc sie tabletkami - nie na darmo je wymyslili i wszystko poprate jest badaniami.

Gość roszka
no tak wiadomo żę kwas foliowy w diecie tez, ale można się wspomagać tabletkami..ja nie widzę w tym nic złego! tez brałam chela ferr forte - dodatkowo ma żelazo ktorego miałam mało w ciąży!

Gość kapolismonka
Nie przesadzajcie z wynalazkami, bierzcie lek, który zalecają lekarze, wówczas będzie pewność, ze dziecko urodzi się zdrowe.

Gość Tusiczek_M
Zgadza się, nie ma co kombinować i brać nie wiadomo ile tych tabletek, bo czasem nadmi8ar tez może zaszkodzić. Ja biorę folik plus witaminkę D i tyle w temacie.

Gość hymna
no mi wlasnie lekarz polecił chela ferr forte i szczerze mówiąc bardzo dobrze się czuję po nim!

Gość gość
My musimy dbać o siebie, a jesli chodzi o kwas foliowy to ja przyjmowałam Folik. Według mnie najlepszy.

Gość Karma_wraca
Folik od dawna jest na rynku - byłam ponad 5 lat temu w ciąży i go brałam, teraz gdy planuję kolejne dziecko też postawiłam na Folik, bo jest lekiem i wiem, że przechodzi kontrole jakościowe.

Gość Filemonka11
A jak byłam niedawno w aptece i poprosiłam Folik, pani farmaceutka zapytała sie czy już jestem w ciąży i w którym trymestrze, bo teraz jest Folik Mama dobrany odpowiednio do trymestru. Miłe zaskoczenie :)

Gość grymałka
masz rację bo ja też już się spotkałąm z tym podziałem, możesz kupić albo folik mama 1 na 1 rymestr ciąży albo folik mama 2/3 L czyli na 2 i 3 trymestr oba różnią się nieco składem, ale fajnie że zwrócono na to uwagę bo przecież nasz maluszek na każdym etapie rozwoju potrzebuje innych witamin i składników.

Gość samrri
Fajnie, że to jest akurat zestaw z folikiem, który bardzo sobie cenię i mam go w domu non stop.

Gość grymałka
a w którym trymestrze ejsteś, bo nie piszesz? no i któy folik teraz bierzesz?

Gość gość
852963147

Gość Meggie22
Ja to nie wiedziałam nawet, że jest folik na dany etap ciąży i brałam ciągle ten zwykły. Dopiero niedawno zauważyłam w aptece folk mama i okazuje się, że ma on dodatkowe witaminy no i ten dla karmiących przyjmuje sie 2 razy dziennie, a nie raz jak zwykły .

Gość grymałka
ja z kolei miałam rozróżniony kwas foliowy na każdy etap inny. przed ciążą i w I trymestrze brałąm folik mama 1, a od II trymestru folik 2/3.

Gość Marisool
Ja też teraz biorę Folik Mama 2/3. Jestem w trzecim trymestrze i lekarz wspominał, że równie ważna jest w tym czasie też suplementacja witaminą D, a folik mama ją również zawiera.

Gość gość
starajcie się jeść zdrowo

Gość gość
Przed braniem kwasu foliowego lepiej sprawdzcie czy mozecie brac taki zwykly, bo jak macie mutacje mthfr, to ten zwykly nic Wam nie da, a zaszkodzi i poza tym u takich kobiet nadal wystepuja jego niedobory. MTHFR badanie!

Gość szlimka
kwas foliowy to podstawa u każdej kobiety i pierwsze słyszę żeby był szkodliwy, po co takie brednie piszesz!

Gość gość
Ja bralam pregna plus i falvit mama w trakcie ciazy.