Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bejbeeeeeeeee

skan dowodu osobistego - oszustwo?

Polecane posty

Gość bejbeeeeeeeee

Witam, Wczoraj zrobilam najwieksza glupote, jestem w Londynie i szukam pracy, wczoraj znalazlam ogloszenie na polskiej stronie i trzeba bylo przeslac cv i skan dowodu... i to wlasnie zrobilam. Teraz sie zastanawiam jak mozna to wykorzystac, czy to czasem nie oszust. Jak sie moge teraz zabezpieczyc?

Gość Lofciany przez małolatki
Trzeba było przesłać czarnobiały skan i w mniejszej skali niż oryginał.

Gość bejbeeeeeeeee
Moglam w ogole nie wysylac;p ale co teraz:(?

Gość alabaster76
hmm..do oszustwa wystarczy twoje imie i nazwisko, data urodzenia, adres i numer dokumentu...wiec to nie bylo najpelsze posuniecie...ale nie martw sie na zapas.

Gość alabaster76
to,ze przeslalabys czarno bialy i w mniejszej skali nic by nie zmienilo

Gość Robert z skądś tam
bejbeeeeeeeee Moglam w ogole nie wysylac;p ale co teraz ? W Polsce w wielu urzedach i innych instytucjach np. pracy chcą skan DO więc to normalne. Dowód ciężko jest podrobić.

Gość bejbeeeeeeeee
Ale smierdzi mi to oszustwem bo nagle sie nikt nie odezwal, jak moge sie zabezpieczyc?

Gość bejbeeeeeeeee
upup

Gość bejbeeeeeeeee
dokladnie:)

Jezeli facet chciał się z Tobą umówić na stacji metra, to ja juz do niego dzwoniłam rok temu. Tamten też chciał skan dowodu, ale coś mi tu nie pasowało i pogadałam ze znajomymi i zrezygnowałam

Gość bejbeeeeeeeee
pomozcie......:)

Jeżeli juz wcześniej pracowałaś w Londynie, to wiesz, że ich nie interesują Twoje dane z dowodu.

Gość bejbeeeeeeeee
Na poczatku przeslalam tylko cv, ale facet napisal ze zostalo 5 miejsc i potrzebuje komplet dokumentow i ja glupia sie nabralam, a teraz cisza:( Jak moge sie zabezpieczyc przed niewlasciwym uzytkowaniem tego skanu ;p

Gość bejbeeeeeeeee
Wlasnie nie pracowalam, jestem tu od miesiaca i ciagle szukam, jestem juz w desperacji i dlatego tak glupio postapilam;/

Gość bejbeeeeeeeee
Nie ma nr, tylko mail podany

Gość masz prawo sie martwić ale
pomyśl tak logicznie ...do załatwienia jakiejś sprawy potrzebny jest zawsze oryginał choćby do sprawdzenia czy kopia jest zgodna ... Mysle ze niewiele moze ten ktos zdziałac z tym skanem ...

Gość masz prawo sie martwić ale
przeciez w wielu sytuacjach pokazujemy dowód i czesto jest szansa ze ktoś zrobi skan i co od razu cie ktoś za to rozstrzela ... będzie dobrze !

Tylko po co komus w Anglii jakiekolwiek dane z Polski. Przeciez wysyłając CV podała tam aktualne miejsce zamieszkania (w Londynie) nr tel. itd. Ja pracowałam w tym kraju przez rok i nigdy nikt nie zapytał mnie o dowód osobisty. Zresztą, w Anglii nawet nie wiedzą co to jest DO, tam nie ma takich rzeczy

Gość zgadzam sie z poprzednikiem
mam dośc dużo do czynienia z urzednikami wiec często sie zdarza ze gdzies oddaje jakies kopie ,ksero czy inne dokumenty w kopiach ale przeważnie potrzebny jest orginał aby potwierdzic tą kopie

Gość zgadzam sie z poprzednikiem
Powiadom moze rodzine w polsce ze ktos ma twój adres zamieszkania i co więcej mozesz zrobic

Gość bejbeeeeeeeee
K###a nie ma juz tego ogloszenia;/ teraz jetsem pewna ze to oszust. Co mam zrobic?

Moze zadzwon do domu poweidz o całej sytuacji, byc moze trzeba to zgłosic na Policje. Nie wiem, czy Ambasada też wchodzi w gre, a raczej, czy mogą Ci w jakiś spsoób pomóc. Próbuj.. może to tylko tak strasznie wyglada

Gość bejbeeeeeeeee
A jakis kredytow czy innych bajerow nie moze na to nabrac? mozna jakos zablokowac moj nr dowodu czy cos?

zgadzam sie z poprzednikiem-> własnie! w urzędach, a czy dałbyś skan swojego dowodu komus, kogo nie znasz?

Gość bejbeeeeeeeee
Nie chce matce zawracac glowy bo ma dosc swoich problemow. Nie wiem gdzie to moge zglosic, na policji mnie wysmieja:)

Gość ola bola
zachowaj to co wyslalas czyli ten e-mail ja tez szukam pracy i wysylam cv +skany paszportu dowodu ale zawsze zachowuje to co wyslane w razie czego

Gość bejbeeeeeeeee
pomocy ;(