Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość metaforyka

polska zaściankowość

Polecane posty

Gość metaforyka

czy ktoś również coś podobnego zauważył? zwracam się z pytaniem głównie do emigrantów, ludzi często bywających poza granicami naszego kraju etc. (którzy widzą więcej niż koniec własnego nosa:P ) odkąd mieszkam poza Polską, skądinąd cudownym krajem, zdałam sobie sprawę, jak bardzo Polacy są jeszcze zaściankowi, zacofani, ekscytują się rzeczami, które tutaj są na porzadku dziennym albo wręcz przestarzałe...jak bardzo Polacy są zawistni i jak lubią się chwalic, popisywać każdą głupota, wzbudzającą nieraz smiech i politowanie u kogoś faktycznie światowego:) chciałam otworzyć taką dyskusję na ten temat, aby wymienić poglądy- a może uświadomi to coś niektórym Polakom... przykład z życia: znajomy na naszej klasie zamieścił fotkę z mercedesem klasy C, i podpisał ją "moj transport na lotnisko!". prawie padłam ze śmiechu:D facet leciał na weekend do UK odwiedzic kogos i zamiescil fotę lotniska Luton (najbardziej obmierzłego lotniska w UK) i samochodu, który tutaj jest dostepny dla wszystkich i raczej dosc niszowy juz. ale o tym nie wiedział- myslal, ze w ten sposob podbuduje swoje ego i pochwali się. żenada:) o taką właśnie zaściankowość i zacofanie mi chodziło. co sądzicie? p.s. kocham Polske i Polaków, ale ciekawa jestem spostrzezen na ów problem:)

Gość metaforyka
mozna kupic za kilkadziesiąt tysiecy funtow...to nie jest duzo dla obcokrajowca albo osoby pracujacej poza Polska. zreszta nie chodzi o mercedesa, wniknij głębiej:)

Gość karolinka z ciechocinka
Ja nie mieszkam w Polsce, ale mercedesa sobie kupic nie mogę. Poza tym to był żart z tym foto i komentarzem. To raczej o tobie swiadczy, jak nie umiesz podejść do takich rzeczy z przymruzeniem oka

Gość metaforyka
wierz mi, to nie był żart...znam tego faceta:) zamieszcza fotki swoich samochodów, swojego domu w stanie budowy, swojej karty kredytowej prawie że:D i takich Polaków jest masa, niestety. nie chodzi o mozliwości finansowe, ale o MENTALNOŚĆ.

Gość metaforyka
miałam dla jaj zamieścić sobie fotę jakiegoś małego lotniska lokalnego i hulajnogi i podpisac "moj transfer na lotnisko";) ale po co się pastwić, i tak pewnie nie zrozumie. zreszta, to tylko jeden przykład i jedna osoba... czekam na opinie, konstruktywne, ludzi o podobnych spostrzeżeniach:)

Gość autorka musi mieć masę
kiedyś ludzie się papierem toaletowym chwalili, ciekawe czy wyśmiewałabyś się ze swoich rodziców albo dziadków masz ty problem