Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość EskiFloreski

Oglądanie filmów bez lektora i bez napisów - pytanie do ludzi ktorzy tak oglad.

Polecane posty

Gość EskiFloreski

Hej. Mam pytanie do osób które oglądają filmy angielskie bez napisów oraz bez lektora. Ile czasu wam zajęlo ( ile filmów po angielsku musieliscie oglądnąc), żeby wszytsko rozumieć co mówią w filmie? Przyznam się ze jestem po filologii angielskiej ale mimo tego mam nie raz problem ze zrozumieniem wszystkich dialogów itd. Wszytsko zalezy jaki kto ma akcent i jak szybko mówi. Nie raz występują tacy aktorzy ze kompletnie nie rozumiem co mowia. W związku z tym ze wkurza mnie to ze nie raz nie rozumiem co jest mowione, wole wybierac filmy z lektorem. ( Z napisami nie ogladam bo mam problemy z ich sciagnieciem). Bardzo chcialabym sie przyzwyczaic do filmow bez lektora. Zastanawiam się czy kiedys (po ogladnieciu wiekszej ilosci filmow) bede rozumiala wszytsko, czy to raczej kwestia sluchu i zdolnosci słuchowych i nic juz nie da sie zrobic? Bardzo prosze o opinie a jednoczesnie podzielenie sie wlasnymi doświadczeniami

Gość wwrrr
Ja tez po filologii ang, najlepiej chyba oglada mi sie z napisami angielskimi, ew. polskimi. Bez napisow tez rozumiem dobrze, oczywiscie nie do slowa, ale ogolnie filmy pojmuje.

Gość i tyle są warte wasze studia
:D w amerykańskich filmach mówią zwykle szybko (kto mówi wolno ten jest uwazany w USA za niedoroziniętego), inaczej w UK, tam sie mówi wolniej poza tym jest slang i zwyczajowe skróty, jak was tam na tej filologii takich rzeczy nie ucza to aż żal :D

Gość a w czym masz problem
( Z napisami nie ogladam bo mam problemy z ich sciagnieciem) zainstaluj napiprojekt i po problemie :-P co to za oglądanie skoro nie rozumie sie wszystkich słów/zdań? :-0 czasem jedno zdanie może mieć kluczowe znaczenie dla całości filmu :-0

Gość Marcellina
to straszne, że ktoś po filologii nie rozumie, co mówią na filmie:o OK, jeślibyście oglądały Chirurgów i nie rozumiały nazw operacji, chorób czy narzędzi, ale jakiś zwykły film? Ja miałam angielski 3 lata w podstawówce, 4 w liceum i 4 na studiach-wszędzie 1 godzinę tygodniowo, ale filmy śmigam. Ostatnio Californication obejrzalam cały bez napisów. Nie mówię, że rozumiem każde słowo, ale spokojnie mogę oglądać...I bardzo lubię:)

Gość EskiFloreski
No dokladnie .. Tak jest własnie ze jedno zdanie ma kluczowe znaczenie czesto. Wiec wole wszytsko rozumiec. Do ostatniej osoby wypowiadajacej sie: napi projekt mam ale cs mi sie z nim pochrzanilo. Gdy chce pobrac napisy to wyskakuje mi okienko ze minelo 69 dni i ze baze wspoltworza wszyscy i ze powinnam dodac jakies napisy czy cos w tym stylu. I potem komuniktat ze nie znaleziono napisow. A ogladam filmy dosyc popularne np requiem dla snu czy pamietnik. I dziwne ze nie znajduje tych napisow. Nie wiem co jest z tym programem u mnie :/

Gość EskiFloreski
Marcellina czytaj ze zrozumieniem posty. Czy ja napisałam ze nie rozumiem po angielsku? Napisałam ze rozumiem ale nie wszytsko. A czy ty rozumiesz wszystkich Polakow? Bo mi sie zdarza nie rozumiec, jak ktos bardzo szybko mowi i musze prosic o powtorzenie.

Gość Lombardenek
Smiesza mnie wpisy gdzie ktos pisze ze " o jaa po filologii i nie rozumie". Ludzie. Uswiadamiam was ze filologia to nie uczenie sie jezyka tylko uczenie sie historii anglii i innych pierdol.

Gość a ja nie po filologii
nie kończyłam żadnych studiów związanych z angielskim, ale uwielbiam amerykańskie seriale typu: greys anatomy czy csi, dexter itd i nigdy nie chciało mi sie czekać na napisy więc oglądałam po ang. Na początku było trochę ciężko rozumiałam ok 60% filmu - później zazwyczaj oglądałam go 2 raz, po jakimś miesiącu rozumiałam już wszystko, teraz tylko mam problem z niektórymi medycznymi słowami w greys anatomi czy houseie ale wystarczy sprawdzić w słowniku - jedyne co zauważyłam to to, że zasób słownictwa bardzo mi się powiększył :)

buhehehehehehe!!!!!!!!!!!!!! siedzieć ze słownikiem w ręku i sprawdzać słowa, albo oglądać jeden odcinek po kilka razy :-D:-D:-D to ty od razu powiedz że sie uczysz języka, a nie oglądasz filmy :-P szlag by mnie trafił przez takie oglądanie :-0

przy okazji wielkie dzięki i szacunek dla wszystkich grup tłumaczących, a także dla tych niezrzeszonych bo nie wystarczy przetłumaczyć, ale także dochodzi korekta i synchro napisów...........mozolna robota, a w dodatku darmowa

Gość a ja nie po filologii
dziewczyna pytała się jak sobie radzimy - a Ty wyciągasz zbyt daleko idące wnioski. seriale zaczęłam oglądać w 1. klasie liceum (csi), wcześniej nie lubiłam uczyć się ang więc to była taka moja metoda - i faktycznie przez miesiąc oglądałam 1 odcinek po dwa razy. Raz w dzień w którym wyszedł i drugi raz tydzień później. Po miesiącu już rozumiałam wszystko, a potem się na maksa wkręciłam, ale studiuję matematykę i ekonomię (mam 22 lata) dlatego też nie mam stałego kontaktu ze słownictwem medycznym a jestem typem osoby która musi wiedzieć wszystko i to dokładnie. Dlatego jak usłyszę jakieś nowe słowo, nową chorobę to sprawdzam w słowniku o co chodzi, tym samym przy okazji poznaje nowe słowa.

Gość wwrrr
A przy okazji tlumaczen - ja juz wole rozumiec 60% filmu, niz tolerowac polskie napisy z cala masa obrzydliwych ortografow typu 'jusz', albo takimi bykami, ze normalny uczen to zauwazy. Dosc rzadko ogladam popularne filmy, moze to dlatego, a jak mam do wyboru film bez napisow, z ktorego moge czegos nie zrozumiec [a po filologii nie zna sie kazdego jednego slowa po angielsku, uwierzcie], albo takie parszywe napisy, to juz wole bez.

Gość Marcellina
" Lombardenek Smiesza mnie wpisy gdzie ktos pisze ze " o jaa po filologii i nie rozumie". Ludzie. Uswiadamiam was ze filologia to nie uczenie sie jezyka tylko uczenie sie historii anglii i innych pie**ol. " No to dziwne, jak ludzie po filologii angielskiej zostają nagle tłumaczami:o A jedno zdanie nie może zaważyć na całym filmie. Poza tym, jeśli jednego zdania na cały film nie zrozumiesz, to możesz film cofnąć i jeszcze raz próbować "załapać" o co chodzi. A co do napisów... www.napisy.info Jeszcze mi się nie trafiło, żeby tam czegoś nie było:D (nawet nie czuję, kiedy rymuję:classic_cool: Napisy do filmów to najprostsza rzecz do znalezienia:D

Gość ngjgojgejgkojgkjfdmb
no to kiepsko z waszym angielskim. ja rozumiem wszystko. i nie jestem po zadnej zasranej anglistyce ale mieszkam w UK 2 lata. w ogole lingwistyki to studia dla idiotow. ja mam super zawod plus znam super jezyk-a wy? tylko jezyk:D

Gość wwrrr
"No to dziwne, jak ludzie po filologii angielskiej zostają nagle tłumaczami" tlumaczom tez zdarza sie korzystac ze slownika :P Zalozenie, ze czlowiek po filologii powinien mowic jak native speaker, jest nieco naiwne

Gość wwrrr
ngjgojgejgkojgkjfdmb, jedziesz po filologach, i ze smutkiem musze przyznac Ci racje... Ale to, ze znasz jezyk, mieszkajac w UK, to chyba nie jest jakis wybitny wyczyn

Gość Mr. Scary
Oglądam filmy erotyczne bez lektora i napisów i rozumiem wszystko :classic_cool:

Ja również nie mam żadnych problemów w zrozumieniu filmów w języku angielskim. Nie jestem po anglistyce. Nie lubię oglądać filmów z lektorem. Wiem że niektórzy mają problem ze zrozumieniem angielskiego więc ze znajomymi zazwyczaj oglądamy filmy z napisami.

Gość agnieszkaaaa
Ja po żadnej filologii nie jestem , oglądam filmy bez napisów od kilku lat ,ale i tak nadal często zdarza mi sie czego nie zrozumiec badz nie wyłapac jakiegos słowa

Gość Tłumaczka-Ola
Tlumaczem po filologii zostaje mało kto, bo osoba musi miec wrodzoną zdolność wytęzonego słuchania jak i być bardzo obstukana z jezykiem polskim. Tłumaczem zostaje może jeden na na sto ludzi.( Takim dobrym tłumaczem).

Gość agnieszkaaaa
Ale nie ma to większego znaczenia w ogólnym zrozumieniu filmów

Gość Mr. Scary
Zwłaszcza w filmach erotycznych tam liczy się głównie gra słowa pełnią tylko rolę uzupełniającą .

Gość jej pewnie nic sie nie stanie
ja ogladam czaseo z napisami polskimi, ale sa mi one po to aby wylapac pojedyncze slowna ze slangu, ktorych nie znam. ostatnio nie moglam znalezc napisow do kilku filmow wiec ogladam bez i kompletnie zapominam w jakim jezyku. ni tlumacze zdan an polski, poprostu staram sie myslec po angielsku. poza tym czesto drazni mnie jak ktos tlumaczy np napisy z angielskich nie ogladajac filmu i nie znajac kontekstu. pozniej dialogi sa bez sensu. w ang serialach czesto wystepuje gra slow i jest ona bardzo wazna. najczesciej mozna ja wylapac np w csi.

Gość ngjgojgejgkojgkjfdmb
wiesz, nie mozna powiedziec, ze to "nie jest wyczyn", bo sama chyba zdajesz sobie sprawe z faktu, ilu jest w UK obcokrajowcow, ktorzy mieszkajac tu kupe lat nie sa w stanie sie dobrze komunikowac. a ja nie znam jezyka "po prostu". nie znacie mnie osobiscie dlatego moge sie pochwalic-wciaz jestem pytana, czy aby na pewno jestem Polka a nie Angielka. i raczej nie kazdy Polak po tylko 2 letnim pobycie zna jezyk az tak dobrze.

Gość Marcellina
nie chce mi sie dzisiaj wdawac w zadne potyczki słowne. Jedno jest pewne, skoro ja bez studiów filologicznych MOGĘ ogladać filmy bez napisów i bez lektora, i rozumiem prawie wszystko, to nie wiem, po co Wam 5 lat studiowania kierunku, który w zasadzie nic nie daje.

Gość Marcellina
z Waszym tłumaczeniem się jest tak, jakby matematyk powiedział: "wiesz, nie znam tabliczki mnożenia. Na studiach uczyli mnie tylko rachunku pochodnych i geometrii analitycznej na płaszczyźnie:o"

Gość Tłumaczka-Ola
Marcellina to samo ci zadam pytanie: po co studiować ekonomie skoro wszytsko pisze na internecie i w gazetach? A po to moje drogie dziecko zeby mieć papier który daje ci uprawnienia do tego czego ty w przeciwienstwie do ekonomisty nie bedziesz mogla robic. A po co studiowac kulturoznawstwo, po co studiowac polski skoro mowie po polsku? Po co studiowac na awfie skoro umiem biegac i plywac? Twoje pytanie to absurd. Do teg Pani co sie tak chwali ze jest dwa lata w Anglii : w takim razie kochana powiedz mi jak wymawia sie prawidlowo słowo London, iron i delailleur gears? Tylko nie szukaj na internecie ha ha

Gość cnfkjsdffd
tlumaczka-smieszysz juz powoli. po co studiowac awf skoro sie umie biegac? no wlasnie przed chwila udowodnilas, ze biegac nie potrafisz i to po awfie:D :D :D