Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość monique775

Jak spędzacie wolny czas?Czy macie go dużo?

Polecane posty

Gość monique775

Ja mam go bardzo mało,bo jeszcze pracuję i nie wyrabiam na zakrętach!W czwartym miesiącu jeszcze daję radę wszystko robić i nie daję sobie taryfy ulgowej,ale co będzie dalej???Od którego miesiąca idzie się zazwyczaj na zwolnienie?na zwolnieniu cały czas jest praktycznie wolny-co wtedy robicie?Wyjeżdżacie w podróże, czy to już raczej ciężkie do zrobienia?Ja jeszcze nie wiem,ale jeśli zdrowie dopisze,to pewnie będzie i kino i długi spacer,a może nawet jakieś dalsze wojaże,na które kobieta zapracowana raczej nie ma czasu,poza urlopem raz w roku latem.

Gość jessy27
ja pracowałam do konca, tydzien przez terminem poszłam na zwolnienie, ciąża to nie choroba, bez przesady.

Gość jessy27
ale znam takie które jak dowiedzialy sie o ciazy od razu poszły na zwolnienie.

Gość monique775
jasne,że nie choroba,chodzi o to,żeby też chwilę mieć na przygotowanie się na pojawienie się dziecka i na spędzenie czasu z partnerem,bo teraz to ciężka sprawa-a czas wolny mam mniej więcej co drugi weekend

Ja przez 9 tygodni byłam na L4 ze względu na krwotok.Potem poszłam do pracy i pracowałam do 35 tygodnia -nie dałam rady do końca,ledwo co chodziłam :P

Gość jessy27
generalnie to czas tak szybko leci. Z doświadczenia proponuję -każdą wolną chwile poswiec sobie, i wypoczywaj, spij, być sie, nie rób nic:) ja tak nie robiłam-i teraz żałuję

ja spotykam sie z kolezanka, z która swietnei sie dogaduje, jest to nowa znajoma wiec tym wiecej tematow, idziemy do kawiarni, jemy przepyszny deser, pijemy kawke i plotkujemy, oczywiscie przyjemnie tak posiedziec kiedy ktos inny przynosi Tobei kawe :) Poza tym to czasu wolnego nei mam, probowalam z aerobikiem ale szybko wymieklam, do samego wieczora z 2 malutkich dzieci po czym wyjscie na aerobik to mnie wykanczalo.

Gość monique775
zapytałam o ten czas wolny,bo te z Was które mogą lub mogły pozwolić sobie na koncentrację na sobie i ciąży na pewno mają wiele fajnych pomysłów,co można robić,kiedy już się go ma.ja pewnie będę go spędzać z partnerem po jego powrocie z pracy,przygotuję miejsce dla dziecka w naszym pokoju,zrobię duże zakupy,które planuję na ok.8miesiąc i mam nadzieję,że jak będę zdrowa,to jeszcze zdążę gdzieś z mężem pojechać na wakacje,zanim dziecko przybędzie na świat-a wtedy to już.., znowu chyba będzie mniejczasu:)

Gość monique775
Dziewczyny,to może inaczej zapytam o ten czas wolny,który jest specyficznym okresem w życiu,bo przecież bycie w ciąży nie trwa długo-słyszałam i czytałam w necie o takich imprezach,jak "baby shower", tzw."domówki', czy party przyszłych mam-organizujecie coś takiego?Rzeczywiście to jest takie popularne i na topie,jak piszą w artykułach?ja na przykład nie mam znajomych,którzy by tak świętowali wokół kobiety ciężarnej.A może nawet i szkoda.

Baby shower jest bardzo popularne w Stanach, ale u nas???? Ja tam niczego takiego nie robilam.... Poniewaz mam wolny zawod, pracowalam w domu przez cala ciaze... I baaardzo to sobie chwale..... spalam do ktorej chcialam i ile chcialam, chodzilam na spacery, spotykalam sie ze znajomymi, no i jezdzilam po sklepach i kupowalam rzeczy dla malenstwa... Tobie radze nie odkladac zakupow na 8 miesiac... nie wiesz, jak sie bedziesz czula...

Gość ja jestem w 5 miesiacu
ciazy i nie wyobrazam sobie isc na zwolnienie! To bylaby dla mnie targedia gdybym musiala siedziec 24h w domu. Oczywiscie duzo zalezy od samopoczucia i od przebiegu ciazy, ale osobiscie uwazam za glupote pojscie na zwolnienie gdy ciaza przebiega prawidlowo i kobieta czuje sie dobrze, bo ciaza to nie choroba. Wiadomo, ze trzeba zwolnic troche tempo, dbac o siebie itd., ale tnaprawde ciaza to nie choroba. Ja caly czas pracuje i zamierzam do samoegokonca pracowac. Dzis wrocilam z targow we Frankfurcie, w poniedzialek rano lece do Stuttgartu i caly czas jestem bardzo aktywna zawodowo. Oczywiscie wszystko bedzie zalezalo od mojego samopoczucia i przebiegu ciazy, ale jak wszystko bedzie ok to zamierzam pracowac do samego konca i ani minuty krocej :)

Gość tintr

Gość tinturintu
w pierwszej ciazy bylam aktywna do 9 m-ca pracowalam,cwiczylam,plywalam spotykalam sie z przyjaciolkami w drugiej ,jetem w siodmym m-cu ,zle sie czuje ,jestem opuchnieta ,lapia mnie infekcje ,na nic nie mam sily i ochoty,po raz trzeci na l4

Gość monique775
Dzięki Dziewczyny,jak tak czytam o tym,że można być aktywnym do końca i nie dawać sobie forów w pracy ani w ogóle,to aż mi się lepiej robi:) ,bo jest szansa,że i ja będe się dobrze czuła i jeśli tak sie stanie,to o żadnych zwolnieniach myśleć nie będę.Z drugiej strony jednak trudno mi sobie wyobrazić superaktywną ciężarną na cztery tygodnie przed porodem-wtedy to już ciężko raczej będzie i oszczędzać trzeba sie będzie,żeby porodu przypadkiem nie przyspieszyć jakimś zrywem albo wysiłkiem ponad miarę.Wszystko chyba zatem zależy od zdrowia i od nastawienia.Ja mam na razie dobre,żadnych powodów do narzekań,radość w sobie dużą i czekanie,czekanie,czekanie na maleństwo,chociaz jeszcze wyraźnie znaków nie daje ,że jest w środku-czekam na to:)!

ja właśnie szukam dla siebie jakiegoś zajęcia. Dziś umówiłam się ze znajomymi w knajpie, ale to już nie dla mnie - po pół godziny miałam dość dymu papierosowego i musiałam się ulotnić. Póki co pracuję, ale nie samą pracą człowiek żyje. Nie mam pomysłu co mogłabym robić w wolnym czasie. Czasem szydełkuję, czasem czytam, czasem się z kimś spotkam, ale brakuje mi aktywności. Ostatnio miałam się na basen wybrać, ale niestety nie mieszczę się już w górę od kostiumu kąpielowego :(

Gość monique775
A w którym miesiącu jesteś?Pewnie to już końcówka?Ja na basen czasem chodzę,ale u mnie to jeszcze prawie nic nie widać.Trochę obawiam się tego,o czym wszędzie piszą,że na basenie łatwo jest złapać infekcję,ale wydaje mi się,że czy w stanie ciąży czy nie-to jest tak samo prawdopodobne,nie wiem,może się mylę.

ja jestem dopiero w 5 miesiącu :) Co do infekcji to u mnie jest na odwrót: od lat miałam nawracające zapalenie pęcherza i cewki moczowej i inne infekcje \"ginekologiczne\", a odkąd jestem w ciąży wszystko minęło i nic mi nie dolega :)

Gość monique775
No to super,kłopot z głowy-ciąża ma też wiele fajnych aspektów,oprócz tego,ze pod koniec ciąży chyba mocno ciąży:) ja mam na przykład tak z cerą-polepszyło mi się zdecydowanie niż przed-i dzięki temu o kosmetyczce czy dermatologu już prawie zapomniałam:).A u Was,jak jest-chodzicie do kosmetyczki?Podobno w ciąży zabiegi muszą być delikatniejsze i nie wszystko robić można-no,ale jak do SPA można się udać i poddać specjalnemu programowi odnowy dla ciężarnych-to pewnie ciąża wcale mocno nie ogranicza pod tym względem.Czy któraś z Was korzystała z usług SPA?Warto zapodać sobie taki luksus?Ile coś takiego może kosztować?

Gość sexy back
Czesc dziewczyny! W ciazy dbam o siebie jak zawsze, moze troche bardziej skupiam sie na swoim wygladzie. Pracuje a po pracy ide na fitness i basen, przynajmniej trzy razy w tygodniu. Mam zamiar skorzystac z zabiegow u kosmetyczki. Jestem juz umowiona na mikrodermabrazje, ktora bedzie lagodniejsza niz zwykle. Pozniej mam w planach jakis zabieg na cialo. Pewnie bedzie to deliktny masa, piling i maska nawilzajaca. Za taki zabieg zaplace okolo 200 złotych. Dodam, ze jestem w 16 miesiacu ciazy.

Gość to juz zalezy od lek
zapomnialas napisac,ze jestes sloniem:)

Gość sexy back
Tak, ubawilam sie sama z siebie. Coz, nie kazdy moze byc domyslny i zauwazyc mala pomylke; chcialam napisac ze jestem w 16 tygodniu a wyszlo miesiacu. Coz, jeszcze sloniem nie jestem ale z tygodnia na tydzien bedzie mi blizej.

Gość ja jestem w 5 miesiacu
Ja zaczynam od wtorku chodzic na basen, a od 16 marca na gimnastyke dla ciezarnych :) Poza tym w sumie normalnie dbam o siebie, jak zwykle oprocz jednego: bardziej nawilzam cialo i piersi (zwykla oliwka dla dzieci, bo ogladalm 2 tygodnie temu program, w ktorym testowali preparaty dla kobiet w ciazy przeciwko rozstepom itd. i wyszlo, ze zaden nie dziala, a najzwykleszja oliwka jest najlepsza, bo utrzymuje skore nawilzona i elastyczna) Poza tym ja nie chodzilam nigdy do kosmetyczki (chyba, ze na regulacja brwi i nadal chodze co jakies 4-5 tygodni), a cera w ciazy jest jeszcze ladniejsza niz przed (doslownie ZERO problemow), wiec nawet nie mam potrzeby maseczek, peelingow itd. Jedyne to oczywiscie porzadne oczyszczanie i nawilzanie glownie co wieczor. Nadal sie maluje, nadal farbuje wlosy...wiec po staremu :) Na 'powazniejsze" kuracje typu mikrodermabrazja chyba bym sie w ciazy nie zdecydowala dlatego, ze balabym sie reakcji alergicznej mojej skory. Jesienia i zima zawsze uzywam na noc kremow z kwasami i odkad jestem w ciazy moja skora od poczatku reagowala strasznym podraznieniem (choc kremu tego samego uzywam w okresie jesien-zima od 3 lat, zuzywajac 4-5 tubek), wiec musialam zrezygnowac.