Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Basia_1980

Przedszkole dla 3 latka

Polecane posty

Chciałabym Was zapytać o zdanie w pewnej sprawie... moja córka w sierpniu skończy 3 latka i od września zapisałam ją do przedszkola. Na chwilę obecną małą zajmuje się babcia mojego męża, która ma 75 lat. Babcia ma do mnie pretensje, że skracam małej dzieciństwo bo takie małe dziecko nie powinno iść jeszcze do przedszkola a jak już to tylko na 4 godziny a ja małą zapisałam na cały dzień. Czy dobrze zrobiłam? Nie chodzi mi o sam fakt zapisania dziecka do przedszkola tylko czy faktycznie nie wyrządzę małej krzywdy tym, że tak od razu na cały dzień. Bardzo proszę o opinie.

Gdyby przedszkole było miejscem tortur to napisałabym że źle zrobiłaś :D Powinnaś tylko brać pod uwagę to co Ty myślisz i mąż.A nie słuchać ,,reszty ludu\".

Wiesz co ja to bym się bała zostawić dziecka mojej babci :) Też ma 75 lat i moje dziecko by ją zamęczyło.Kolejna sprawa że babcia choruje i gdyby nie daj boże się coś się stało to bałabym się i o babcię i dziecko.

Princpolo, właśnie dlatego zapisałam ją do tego przedszkola bo będąc w pracy ciągle myślę o tym czy wszystko jest w porzadku czy coś się nie stało

Będzie dobrze :) Zobacz ile maluchów chodzi do żłobka/przedszkola :) W przedszkolu córa dużo zyska.Na początek może być cięzko ale 8 godzin zleci raz,dwa.I co najważniejsze Ty będziesz spokojna!

Też mi się tak właśnie wydaje ale babcia oczywiscie wie swoje i musiała w głowie namieszać ;)

Tak bywa :D Na mnie to też siadła rodzina jak chciałam dać do przedszkola dziecko 3 letnie :)

Gość kkkkkkkkkkk
pogadaj z babcią spokojnie,z usmiechem,pogłaszcz ją troche;) powiedz,że spróbujecie.Podziekuj za opiekę,niech wie ile to znaczy.Pewnie jeszcze dziecko nie raz z nia zostaanie choćby w czasie choroby wiec nie uraź babci,bo chyba naprawdę jest fajna babcia:)

fakt, jest fajną babcią i jestem jej ogromnie wdzieczna za pomoc ale drażni mnie że wszystko musi byc tak jak ona chce bo inaczej się obraża :)

Gość kkkkkkkkkkk
bo po prostu ma swoje lata i tak to już jest.Im człowiek starszy tym gorzej.Ale naprawdę warto ją docenić,przytakiwać i robic swoje.;) nigdy nie wiadomo jacy sami będziemy na starość

Gość tez tak uwazam
moj synek mial niecale 3 latka ( pazdziernikZ) a we wrzesniu poszedl do przedszkola na caly dzien . polecam !!!!!!!!!!!!!! bawi sie swietnie , wstaje chetnie i caly dzien w weekend spiewa , a w szole tez panie mowily, piosenek zna multum i bardzo mnie rozbraja jak sobie rozne nuci pod noskiem. gdyby mial zle to by nie byl taki zadowolony i otwarty, a ile trudnych nowych slow sie nauczyl to juz jego.....

Gość ja tez miałam taki dylemat
ale przyjaciółka namówiła mnie jednak na przedszkole !Powiem ci ze nie żałuje i mogłabym jej podziekować za rade !

Basia 26 🌻 przede wszystkim pozdrawiam :) u mnie to samo -moja babcie (tez ten wiek) w duzej mierze zajmuje sie Patrykiem-rowniez go zapisałam (ciekawe czy sie dostanie?:O) uwazam,ze to dobra decyzja chociaz mam obawy jak sie dostosuje mały w przedszkolu-ale niech ida dzieciaki-tak jak bylo wyzej napisane wg mnie dziecko fajnie sie rozwija w przedszkolu a jeszcze teraz jak 6scio latki maja isc do szkoły to niech maja przed start w przedszkolu Dominisia jest juz zupełnie samodzielna? (mam na mysli-pampers,jedzenie,mowienie etc)?

A ja wygoniłam moją starszą, jak miała 2 lata i 3 m-ce :) Miałam straszną zagwozdkę, ale przekonało mnie ostatecznie to, że Julka jest strasznie aktywnym dzieckiem, a w domu ją roznosiło. No to stwierdziłam, że trzeba ukierunkować jakoś tą energię :) Ja nie zawsze miałam czas. Babcia, nawet najukochańsza, nie zastąpi dziecku kontaktu z rówieśnikami. Polecam przedszkole :)

Justa29 również pozdrawiam :) Tak, Dominika jest już samodzielna... od dłuższego czasu nie używamy papmersów, mówi całymi zdaniami ze zrozumieniem i potrafi sama jeść. Wierzę, że przedszkole to dobry pomysł :)

Basia :) u nas jedzenie ok mowienie super natomiast pampers niestety jeszcze bywa-na noc koniecznie-na spacer o tej porze rowniez -

Gość herbatnik 87
a nie mozesz ja dac na kilka godzin na samym poczttku bo to dla niej bedzie ogromny szok, tak odrazu na gleboka wode... nie moze babcia odbierac jej po 4 h przynajmniej przez pierwszy miesiac???

napisze o sobie u nas jest problem z dostaniem sie do przedszkola i w zwiazku z tym nie ma przyjec na 4-5h tylko od razu +/- 8 :O

herbatnik... teoretycznie mogę tak zrobić ale nie widzę w tym większego sensu bo i tak w tym momencie większość dnia mała spędzała by z babcią a ja się po prostu tego obawiam bo babcia ma już swój wiek i różne rzeczy się mogą zdarzyć.