Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość postępowa

Dziecko przed slubem

Polecane posty

Gość postępowa

Mój chłopak , z którym mieszkam od roku oświadczył mi się ostatnio. Planujemy ślub. On deklaruje chęć posaidania dzieci, jednak dopiero po slubie. Ani z niego ultrakatolik, ani nie wstrzymuje sie od seksu przedmałżeńskiego, ale dziecko pragnie miec tzw: "normalnie" czyli po slubie. Jak mu wytłumaczyć, ze ważne jest aby dziecko bylo zdrowe a nie urodzone po slubie?

Gość kruleffna
no niby nie ma to dla dziecka jakiejs roznicy ale ja osobiscie tez najpierw wezme slub.nie chce jakiegos glupiego gadania,ze wpadlam i teraz slub na szybko itp itd

Gość postępowa
Mam 32 lata, to chyba wystarczający wiek by udowodnic ze umiem juz planowac dziecko. W tym wieku nie jest tak prosto zajsc w ciaze. Co szkodzi, ze dzidzia jest planowana ale przed slubem?

a ja kicham na gadanie, plotkary zawsze sobie temat znajdą - jak nie przedślubne dziecko, to mój ubiór, fryzura, status majątkowy niezależnie jak niski czy wysoki.Jak kogoś obchodzi gadanie ludzi to powodzenia ;)Mam dziecko. nieślubne. mieszkam z ojcem dziecka a moim facetem. Jest nam dobrze i ślubu póki co nie planujemy bo nie jest nam do niczego potrzebny a sprawa pochłania sporo czasu, którego nie mamy - i pieniędzy, które przydadzą się zawsze przy dziecku. Może jak Młoda podrośnie ;)

no jak masz 32 lata to inna sprawa bo zegar tyka i wtedy bym jednak chciała mieć dziecko jak najszybciej. Po prostu myślałam że jesteś z 10 lat mołodsza

Gość postępowa
32 lata, wszystkie "karierowe" osiągnięcia zaliczone. Mam stała pracę. Dlaczego mam nie zajsc w ciąze własnie teraz? Mam czekać az do ślubu, kiedy prawdopodobnie zostanę bezrobotna jak większosć kolezanek z branzy. MOjego narzeczonego nie stac bedzie na utrzymanie mnie ani dziecka. Wole zajsc wciaze i miec gwarancje poworotu do pracy.

Gość a ja mam 2 letnie dziecko
akurat nie planowane ;) :P ale niemal od razu chciane i oczekiwane. wpadliśmy po 3 latach bycia razem, w szczęsliwym związku. i nie spieszyło isę nam do ślubu z powodu ciązy, akurat ślub w ciązy wręcz potępiamy (taki brany tylko z powodu ciąży). teraz dziekco ma 2 lata, a my latem bierzemy starannie zaplanowany nasz super-;śub (nie w kościele i bez białej sukni) :P ale wesele robimy.

Gość ale slub moze byc skromny
ja bym sie liczyla ze zdaniem faceta, ale tez proponowalabym mu przyspieszenie w takim razie slubu - kazdy ustapi po polowie

Gość postępowa
Gdy mi jesienią (po slubie) skonczy się umowa o prace, a pewnie jej nie przedlą jesli kryzys dalej bedzie w moej branzy to z zachodzenia w ciaze nici. Bo bede splukana po slubie i weselu na ktore liczy cala rodzina narzeczonego. A ja bez zabezpieczenia finansowego zajsc w ciaze bede sie bala. czy to nie sa wystarczajace argumenty by postarac sie o dziecko wczesniej? czy sam fakt narzecznstwa nei wystarczy? plus slub cywilny a koscielny gdy juz bobo bedzie na swiecie?

Gość a ja mam 2 letnie dziecko
oczywiście, że ważniejsze jest aby dziecko było zdrowe, niż to, kiedy się narodzi (kiedy zostanie poczęte, przed czy po slubie). zdrowia dziecka nie mozna przecenić!!! a wasz ślub/wesele/uroczystość wcale nie musi być skromna z tego powodu, że już jestescie rodzicami. może być huczna. niestety, w naszym kraju nie unikniecie osądu niektórych znajomych i/lub rodziny, że slub jest tylko z powodu dziecka, a tak naprawdę to wam się nie układa i bez dziecka na pewno byście isę szybko rozstali.... sad but true...

Gość kropeczka*
hihihi temat dla mnie :) w sobotę dowiedziałam się że jestem w ciąży (3 testy wyszły pozytywne) nie byłoby w tym może nic dziwnego gdzyby nie to że tydzień temu skończylismy załatwiać oststnie formalności do wesela które ma być w przyszłym roku. Na salę czekalismy 2,5roku, muzyka kamerzysta rok wczesniej. Cała rodzinka żyła tym weselichem a tu taka niespodzianka. Ale cóż doszlismy do wniosku że wesela nie bedziemy przekładać, będzie taie jak miało być, duże, radosne a teraz to może jeszcze bardziej radosne. Dzieciaczek będzie miał już wtedy 7 miesięcy. Było dużo łez, wyrzutów ale dobrze że mam kochanych rodziców i kochanych przyszłych teściów. Nawkładali mi tyle mądrych rzeczy do głowy. W końcu jest dobra praca, umowa na stałe, kochający narzeczony który szaleje z radości. A ludzie...o czymś zawsze muszą mówić. O mnie też pewnie będą plotkować ale co tam, spotykamy sie już 9 lat, kochamy sie bardzo więc co nas inni obchodzą :)

Gość kropeczka*
A i nawiązując do postepowej - sama widzisz że nigdy nie ma odpowiedniego momentu. Ja też tak czekałam, najpierw skończyć studia, popracować (tym bardziej że praca mi sprawia wielką frajdę mimo że w ciągłej delegacji), ślub, kredyt, dom lub mieszkanie a potem dzidzia. A pewnie wtedy tez by było jakieś ale. Bo kedyt bo jeszcze praca, bo może byłyby problemy. A tak stało się i już. Całego życia nie da się zaplanować. Moje plany na kilka najbliższych lat, plany które "opracowywałam" kilka lat od liceum praktycznie w jednej chwili odwróciło się o 180st. I może nawet tak będzie lepiej niż tak jak sobie to zaplanowałam wcześniej.

Gość deeper.
Postepowa, strasznie kalkulujesz:O Ja tu nie widze checi posiadania dziecka tylko staranne wyliczenia i wyrachowanie:O

Gość EtZ
\" 32 lata, wszystkie \"karierowe\" osiągnięcia zaliczone\" .... a parę zań po tym piszesz, że pewnie ci umowy nie przedłuza i stracisz pracę - TO MA BYĆ UGRUNTOWANA POZYCJA ZAWODOWA?????

Gość TTTTTTTTT
My akurat czekaliśmy, ale mamy sporo znajomych, którzy mają dziecko a ślub brali cywilny w czasie ciąży. Wiek akurat nie zachęca cię do czekania, ale najlepiej podjąć wspólną decyzję z partnerem i zabrać się do roboty ;)