Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kopsss

pytanie do ludzi inteligentynych

Polecane posty

Gość kopsss

chciałabym zapytać czy zna ktoś może jakiś wiersz w którym przewijałby sie motyw łagrów lub lagrów? nie wiem czy ja szukać nie umiem czy w necie nie ma nic:(:( prosze o pomoc:(

Gość kopsss
nie ma tu nikogo inteligentnego :(??

Gość etve v
niestety tylko ty się ostałas :O :P

Gość kopsss
kurcze gdzie ja mam szukac jak nie w necie ??:( załamke

Koleżanko, motyw łagrów był eksponowany głównie w prozie, ponieważ w o owym powojennym okresie stwierdzono, że TAKI temat można wyrażać w sposób bardziej bezpośredni. Wierszy jak na lekarstwo. Tylko łagry czy obozy koncentracyjne też?

Gość kopsss
a znacie jakies w miare krótkie utwory?

Gość medaliony

Aleksander Wat - Mój wiek Herling-Grudziński - Inny świat twórczość Sołzenicyna (ale to raczej długie) Ordonówna - Tułacze dzieci

Gość a ja nieeeeee
a mnie bawi to,że szukasz w necie tylko zamiast ruszyć się do książek :D tytuły masz już podane, pewnie będziesz pisac prace maturalną, a więc musisz przeczytać i się zastanowić co wybrać :)

nie mylić łagrów z obozami koncentracyjnymi i gettem żydowskim! Inny świat - to podstawa Bez tego nawet nie podchodź

Gość kopsss
campo di fiori jest o problemie getta warszawskiego i o brunie wiec odpada a zdarzyc przed panem bogiem tez nie bardzo, pisze prace na prezentacje maturalna inny swait juz przeczytalam zamierzam tez opowiadania ale nie wiem czy potraktowac wszystkie jako calosc?? moze ktos mi powie;)

Gość kopsss
książki oczywiście przeczytam tylko musze wiedzieć jakie:D a swoja drogą bardzo ciekawy był inny swiat:P

Gość a ja nieeeeee
podaj jaki masz temat

Gość kopsss
tsss pomylilo mi sie ;p nie jako całosć tylko czy moge osobno te opowiadania , bo musze miec 4 utwory conajmniej i jakby z opowiadac wybrac 3 to juz mam problem z głowy ale to chyba jest jako całość prawda? a mam temat "przedstaw łagry i lagry jako owoc systemu totalitarnego odwołując się do literatury XX wieku" tylko nie mam pomyslu na zakonczenie

Gość a ja nieeeeee
opowiadania wybierz te najważniejsze, a zakończenie przyjdzie Ci wtedy kiedy już napiszesz prace, podsumujesz to o czym napisałaś w pracy i wyciągniesz swoje przemyślenia i po kłopocie.

Hmmm... zależy. Możesz wnikliwie przedstawić wybrane opowiadanie lub uogólnić całość. Radziłbym jednak nie opierać się tylko na tym.

Gość kopsss
a długie to jest?

Kup sobie gazetkę Cogito, gdy ja robiłam prezentajcę maturalną, to bardzo mi pomogła, podają wiele literatury do wybranych tematów - Twoj jest dość powszechny, więc na pewno się znajdzie. Jeśli nie masz skonkretyzowanego tematu tylko na lit. to możesz dorzucić jakiś film..np. \"Życie jest piękne\" (nie jestem pewna tytułu), jakiegoś włoskiego reżysera bodajże. Ja pisałam maturę rozszerzoną własnie z tematyki wojennej, poszła mi świetnie, zgarnęłam prawie max punktów, gdyż to jest temat, może niezbyt przyjemny, jednak dość łatwy, bo dużo literatury jest już opracowanej.:) Powodzenia, acha i pamiętaj, że do prezentacji nie wystarczą książki tylko z kanonu lektur np. \"Medaliony\", czy \"Inny świat\", bo to jest podstawa, którą znać musisz..powinnaś dołożyć coś od siebie, czego w kanonie lektur nie ma:)

Gość kopsss
mam nadzieje ze uda mi sie to jakoś napisać ładnie wszystko, u mnie 3/4 klasy kupilo prace, tylko sie naucza i po kłopocie

Gość kopsss
no to jeszcze przeczytam archipelag . mam pytanie a bułhakow napisał jeszcze cos oprócz mistrza i małgorzaty o tematyce obozowej?

Gość kopsss
widze ze juz nie bedzie odzewu ;) dziekuje bardzo wszystkim a szczególnie depresji:P