Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość potryuklamuuujagbx

co byście zrobili gdybyście,,

Polecane posty

potryuklamuuujagbx narKotek umiesz czytac ze zrozumieniem? pisalam ze ogłaszałam sie z roznymi propozycjami w internecie ale co z tego skoro jest jak jest a pozatym to tych ogłoszen jest miliony zwłaszcza jezeli mieszka sie w duzym miescie;-/ Ja też mieszkam w dużym mieście i choć partner pracuje to raz na jakiś czas odświeżamy takie nasze zamówienia i zawsze ktoś na nie odpowiada, wystaw że tanio pomyjesz okna i posprzątasz to zobaczysz że ktoś się odezwie

Gość z tym internetem to faktycznie
a wlasnie ze rodziny zastepcze tak powstaja. Moja kolezanka miala kolezanke, ktora miala bardzo trudna sytuacje mieszkaniowo - finansowa. Mieszkali w klitce, ona nie pracowala on niewiele zarabial. I dostali duze 3 pokojowe mieszkanie od miasta (komunalne, wiadomo) i dzieci do wychowania, na kazde dziecko chyba 1400zl. Dla miasta to lepiej. We Wroclawiu dzieki temu nie ma ani jednego domu dziecka :) Same rodzinne :) Wiec co nieco wiem na ten temat. Miasto pomaga wtedy. Jak ktos jest biedny to nie znaczy, ze nie stworzy dobrego domu dla dzieci...

Gość potryuklamuuujagbx
do z tym internetem to faktycznie: małe mam mieszkanie ale przytulne nowe jeden duzy pokój i napewno jeszcze z dwoje dzieci by sie zmieścilo wedlug mnie warunki super i ja lubie dzieci ale co z tego jak ludziom to nie apsuje nie wiem inni myśla ze jak matka razem ze swoim dzieckiem bedzie sie zajmowac ich dotatkowo to nie bedzie poswiecac mu odpowiedniej uwagi chyba-bzdura...;-(

no nie wiem jak sie sprawa ma jak ktos ma wlasne mieszkanie. Bo zeby komunalne dostac to nie mozna miec wlasnego. Z 1 pokojem to na rodzine zastepcza nie ma szans...

Gość do potryuklamuuujagbx
Współczuję Ci i wiem co czujesz:-(Sama byłam w podobnej sytuacji.Z nikąd pomocy.Małe dzieci,które wymagały opieki,ja nie mogłam nigdzie dorobić,mąz harował od rana do nocy.Często szliśmy głodni spac bo był kawałek chleba dla dzieci na sniadanie.W sklepie zakupy na zeszyt.Czasami nawet tego nie dostałam bo dług był juz duży i właścicielka nie chciała dać.Człowiek robił co mógł ale i tak bieda wyglądała z każdego kąta.Dzis już nie mieszkam w kraju i w końcu żyjemy normalnie.

Gość potryuklamuuujagbx
ale ja jestem młoda wiec nie wydaje mi sie zeby ktos wydał pozwolenie na rodzinny dom dziecka dla młodej osoby, pozatym jak pisalam moje dziecko jest chore wiec na pewno to tez bedzie problem.

A byłas w MOPS-ie?Jak masz chore dziecko powinnas mieć jakieś zasiłki na nie,macie małe dochody więc i dodatek do mieszkania Wam się należy.Pakuj dziecko w wózek i ruszaj do miasta.Wiem,że to upokarzające (sama to przerabiałam)ale potrzebujecie pomocy.Głowa do góry,dla Was też zaświeci słońce.

No jak mloda? Przeciez podobno po studiach. Wlasnie chyba mlody lepszy - wiecej sily ma ;) Tylko nie wiem jak sprawa mieszkaniowa, bo ta znajoma o ktorej mowie nie miala swojego, tylko w klitce takiej (tez komunalne) mieszkali. I miasto im zamienilo na 3 pokojowe. Wlasnie pod warunkiem zalozenia domu dziecka :) Mysle, ze to domby pomysl. Bo nie dosc, ze uratowala swoje dziecko przed klodem i mieszkaniem w zagrzybionej komorce to jeszcze uszczesliwila inne dzieci :)

Gość ---hhh-----
dobrym pomyslem jest sprzedaz używanych przedmiotow na allegro typu ubrania, sprzet, plyty, ksiazki itp. , jak mielismy z mezem kryzys w finansach, zawsze jakos podreperowalismy nasz budzet

Gość potryuklamuuujagbx
ja tez chce wyjechać Boże marzę o tym czuję że gdziekolwiek byloby inaczej . mam znajomą (internetową:)) w londynie wiem ze tam nawet z zasiłku mozna wyzyc

to ze woje dziecko jest chore to akurat nie problem. Teraz w modzie sa klasy integracyjne. I wladze na to chetnie patrza wlasnie. Wiec to moze byc nawet na plus ;) Oj zawsze mozesz sie zainteresowac takim rozwiazaniem. Ja tylko podsuwam pomysl... Z MOPSu za duzo niestety nie wyciagniesz...

Gość ---hhh-----
jesli pojdziesz do mopsu i przedstawisz swoja sytuacje to mozesz dostac zapomoge w postaci zywnosci, srodkow czystosci itp., poza tym jak masz dziecko chore to mops zwraca kase na lekarstwa jakie dla niego kupilas - moja znajoma tak robi

Gość potryuklamuuujagbx
nie napislam po studiach skończyłam studium policealne 2 letnie. z mopsu kozystam i moja pomoc nadejdzie 26ego. o to w tym chodzi... wszystko bedzie ale pózniej a dzis jest dziś :((

Gość potryuklamuuujagbx
*korzystam

Aaa, to sorry bo gdzies wyczytalam cos o studiach. No ale wg mnie to bez znaczenia. Nie wiem jakie sa kryteria wiekowe... zawsze mozesz sie dowiedziec ;) A jesli chodzi o dzisiaj to moze wlasnie skorzystasz z taiej mozliwosci otrzymania podstawoowych produktow zywnosciowych? Ja nie wiedzialam co to za kolejki tak wczesnie rano sa. Byc moze wlasnie tam rozdaja najbiedniejszym cos. Teraz juz chyba za pozno. Moze pozycz z 10zl od sasiadki? Oddasz 26-go. A jutro staniesz w takiej kolejce? Bo codziennie pozyczac nie mozna, trzeba miec z czego zwrocic :O

postaraj sie o dopłate do mieszkanie.W moim miescie na slasku dopłacaja nawet połowe do czynszu,warunkiem jednak jest niezaleganie z czynszem.Idź do MOPS-u.Bieda to nie wstyd,to rzeczywistosc.Porazmawiaj ,przedstaw swoja sytuację poproś o radę,moze maja jakieś kursy doszkalające. A czy musisz potecjalnej pracodawczyni mówic ,ze masz dziecko z wodogłowiem??Nie mów od razu.W końcu to nie choroba zakaźna.

Gość potryuklamuuujagbx
ja nie mówie o chorobie dziecka to widac dziecko ma takiego guza na głowie. ja mieszkam w połnocnej częsci polski tu najwyraniej mopsy dzialaja inaczej tu trzeba napisac podanie odczekac i dopiero wtedy daja jedzenie tak od reki nikt nie daje i codziennie. apropo ja znam ta pomoc z mopsu moja mama z tego korzystala nie wiem czy u was tez ale "u nas" zdazali sie tacy ktorzy pod mops przyjezdzali mercedesami i stawali w kolejce po "dary zywnosciowe"..;-/ a zmieszkaniem nic nie zrobie bo to jest stancja tez juz o tym pisalam...

we Wroclawiu MOPS dziala tak samo wlasnie. Wiec tez sie tak przysluchuje tym powiesciom, ze idz do MOPSu, tam dadza. Pierwsze slysze, ze tam cos od reki daja... A jak to nie Twoje mieszkanie to postaraj sie dowiedziec o mozliwosc zalozenia przez Was (jestescie malzenstwem??) rodziny zastepczej :)

Dziewczyno,uciekajcie z tego kraju,jest źle a bedzie jeszcze gorzej!Co zrobicie jak Twój mąż niedaj Boże straci pracę?Nie jedź do Londynu,miasto drogie,na dodatki na dzieci czeka sie prawie rok,a i tak wcześniej mąz musi wyrobić sobie wszystkie potrzebne dokumenty by złożyc papiery o takie dofinansowanie.To już chyba lepiej do Norwegi.

no dobrze,ale skoro zostaje 400 zł na zycie to trzeba z wyprzedzeniem sobie podjac pewne kroki by uniknąc takiej sytuacji skoro wiadomo,ze juz i tak nie wystarczy.dziewczyny a jakbyśmy wszystkie przelały jej na konto chociaz po 10 zł to miałaby na zycie do tego 26.

Gość potryuklamuuujagbx
ja nie wiem czy to jest taki dobry pomysl rodzina zastepcza ?? takie rzeczy powienno sie robic bezinteresownie a nie dla korzysci majatkowej ja chetnie podjelabym prace tego typu czyli opieka nad dziecmi ale nie zakladanie rodziny. zakladam ze kiedys wyjdziemy z tego dolka wtedy bede chciala powiekszyc swoja rodzine.. to nie jest egoistyczne po prostu nie wiem czy poradzilabym sobie psychicznie z zakladaniem rodziny zastepczej.

Gość a jaki kierunek
studiow skonczylas?

Gość potryuklamuuujagbx
poza londynem nie mam nikogo za granica mam ojca w niemczech ale on nie utrzymuje z nami kontaktu od wiekow wyjechal jak mialam kilka lat nawet nie wiem czy zyje;(

Owszem w mopsie nie dają od ręki ale ona już od stycznia ledwo ciągnie, już w tedy powinna była myśleć. Dlatego ja nie rozumiem jak można obudzić się pewnego dnia i stwierdzić że portfel jest pusty. Pisze że dawała ogłoszenia i nic... nie wierzę bo sama zamieszczam ogłoszenia i ktoś się zawsze odzywa. Podaj z jakiego miasta jesteś to wystawie ogłoszenie za Ciebie i zobaczę czy faktycznie nikt się nie odezwie. Przez 3 msc nie poszła do mopsu to teraz faktycznie dupa, ale lepiej późno niż wcale, na kwiecień może coś dostanie

Gość no oczywiscie ze musisz
lubic dzieci. To w ramach laczenia przyjemnego z pozytecznym. Rozwiazanie problemu dla Ciebie i dzieciakow. Ale oczywiscie, jesli bys sie nie czula na silach to nie ma sprawy. Bo to nie jest tak, ze dzis zakladasz dom rodzinny, a za chwile Ci sie odechciewa ;) Ale mowilas cos o opiece nad dziecmi, to wpadlam na taki pomysl :)

Gość no oczywiscie ze musisz
przeciez bnyla w MOPSie! I dostaje pomoc! 26 kazdego miesiaca!! Ale akurat ja wiem ile ten MOPS daje :O