Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 amelcianka

zwiazek z DDA

Polecane posty

Go艣膰 amelcianka
a u mnie Julko nawet ok, choc troszke sie pogorszylo ale nie ma az takich "upadkow" jak jakies 2 miesiace temu...:) napisze wiecej pozno wieczor, jak wroce z treningu papa poki co ;)

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 julk
to czekam czekam ;)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 dziewczyna chlopaka z dda
amelcianka wyslalam maila :) dzi臋kuje slicznie

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 janka89
moj najlepszy przyjaciel to dda. od roku zacelismy byc dla siebie kims wiecej. jak kolwiek wygladaja nasze relacje, zawsze ze soba jestesmy wkontakcie. ale tak jak piszecie, raz jest dobrze, innym razem mnie odpycha. w marcu oklamal mnie ze ma dziewczyne, miesiac pozniej przyznal sie ze sklamal bo nie wiedzial co ma robic, ostatnia swoja dziewczyne rzucil pomiesiacu po tym jak zle sie do mnie odezwala. raz sie zachowuje jakby mnie kochal, drugu raz jakby calkowicie mu na mnie nie zalezalo,mimo to zawsze jak ma problemy dzwoni do mnie. dodatkowo jego problemem byla sprzedarz narkotykow, zostal teraz z dlugami, niedlugo sprawa w sadzie, i to ja sie martwie. niestety nie mam tyle samozaparcia zeby byc na niego zla, zeby sie gniewac. kilka razy pokrzycze, on mnie przytuli i juz nie wazne ze mnie oklamal, ze sie nie odzywal, ze mial dziewczyneo ktorej mi nie powiedzial. on jest dda, a ja uzalezniona od niego.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 DDA I DDA
Tez jestem DDA, odkad pamietam ojciec zawsze pil. Nie bil nas, ale wyzywal i kiedy przypominam sobie jaki byl obrzydliwy po pijaku to mi niedobrze..ehh. Moj facet tez jest DDA, i jest bardzo ciezko...klocimy sie, ja nie potrafie sie odnalezc, mam wieczne doly, wachania nastrojow. On nie jest dla mnie wsparciem, wszystko trzeba mu mowic, jest mu dobrze jak jest..a mnie nie. Mamy dziecko, On jest wspanialym ojcem, ale jako glowa rodziny nie sprawdza sie. Trudno nam sie dogadac, czuje sie samotna w tym zwiazku, a jemu jest dobrze bo wreszcie ma NORMALNA rodzine..mysle o odejsciu, ale zal mi go. Nie umiem myslec o sobie...przekichane mamy. Pozdrawiam wszystkim z "przeszloscia":/

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 dziewczyna DDA
ja jestem w zwiazku z DDA i on nigdy na mnie nie krzyczy ani nie lubi sie klocic. ale najbardziej mnie martwi, ze wszystko dusi w sobie. juz mu mowilam,z e czasem dobrze nawet sie wykrzyczec bo wyrzucasz z siebie cala zlosc ale on sie mega wszystkim przejmuje i dusi to w sobie. jego ojciec pil teraz nie utrzymuje z nim kontaktu i wiem, ze bylo nieciekawie. nigdy o tym nie mowi wiec wszystkiego nie wiem, bo boje sie zapytac. nie chce rozdrapywac ran... ale czuje sie strasznie bezsilna jak widze ze cos w sobie meczy i nie chce o tym mowic :(

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 barbie w trampkach
Co to jest DDA? - DDA, czyli inaczej doros艂e dzieci alkoholik贸w, to syndrom. Zaburzenie w sferze my艣lenia, prze偶ywania uczu膰, zachowania i kontakt贸w spo艂ecznych. Kr贸tko m贸wi膮c, doros艂e dzieci alkoholik贸w maj膮 problemy w aktualnym doros艂ym 偶yciu, wynikaj膮ce z tego, co prze偶yli w dzieci艅stwie. Jakie leczenie jest stosowane u os贸b, u kt贸rych stwierdzono DDA ? - W przypadku DDA w og贸le nie m贸wimy o leczeniu, m贸wimy o terapii. Z tego wzgl臋du, 偶e leczenie jak sama nazwa wskazuje, m贸wi o tym, 偶e kto艣 jest chory. Natomiast syndrom DDA nie jest chorob膮, tak jak powiedzia艂am jest zaburzeniem, w zwi膮zku z tym, podlega terapii, czyli ukierunkowaniu, przeformu艂owaniu pewnych do艣wiadcze艅 i przekona艅 wyniesionych z dzieci艅stwa na pozytywne, buduj膮ce do艣wiadczenia. Terapia polega na spotkaniach indywidualnych oraz grupowych. Przede wszystkim, cz艂owieka zapoznaje si臋 z tym, co to jest DDA oraz cechami, jakie DDA posiada. Jest to ca艂y zbi贸r pewnych zachowa艅. Nast臋pnie pomaga si臋 osobie zainteresowanej rozpoznawa膰 u siebie te cechy oraz ich wp艂yw na aktualne 偶ycie, w zale偶no艣ci od tego, jakie do艣wiadczenia z dzieci艅stwa wynios艂a dana osoba. Ile przeci臋tnie trwa taka terapia u jednego pacjenta? - To jest trudne do sprecyzowania i przewidzenia. Wszystko zale偶y od tego, jaka dysfunkcja, jaka destrukcja nast膮pi艂a w dzieci艅stwie. Czy wyst臋powa艂a przemoc fizyczna, seksualna czy te偶 jej nie by艂o. Czyli w zale偶no艣ci od skutk贸w problemu, taka terapia trwa d艂u偶ej lub kr贸cej. Natomiast terapia grupowa DDA jest przewidziana na 21 sesji, po 2-3 godziny, 艣rednio raz lub dwa razy w tygodniu. Ca艂y program terapeutyczny trwa oko艂o 2 lat, a mo偶e ci膮gn膮膰 si臋 d艂u偶ej. Jakie s膮 klasyczne cechy DDA? - Mo偶e powiem jak mo偶na je rozpozna膰 u siebie, np. mam problemy i pr贸buje nad nimi zapanowa膰, a jednak za ka偶dym razem nie radz臋 sobie z nimi, pomimo moich wysi艂k贸w. Je偶eli te problemy si臋 powtarzaj膮 i s膮 podobne do tych, kt贸re prze偶y艂am lub mia艂am w dzieci艅stwie, oznacza to, 偶e si臋 艣ci艣le 艂膮cz膮, a co za tym idzie s膮 syndromem DDA. Powiedzmy np. m贸j ojciec pi艂, a ja wi膮偶臋 si臋 z podobnymi lud藕mi, kt贸rzy maj膮 tendencje do stosowania przemocy, do u偶ywania 艣rodk贸w psychoaktywnych czy alkoholu. Innym objawem mo偶e by膰 to, 偶e daj臋 si臋 wykorzystywa膰, bior臋 na siebie rzeczy, za kt贸re nie jestem odpowiedzialna. Do tego cz臋sto odczuwam irracjonalne poczucie winy. Bardziej zale偶y mi i dbam o innych ludzi, lepiej ich traktuj臋 ni偶 siebie. Je偶eli oceniam siebie bezlito艣nie, stosuj臋 wobec siebie bardzo ostr膮 samokrytyk臋. Nie wierz臋 w dobre intencj臋 ludzi wobec mnie. Je偶eli ci膮gle mam poczucie niskiej warto艣ciowo艣ci i ci膮gle pr贸buj臋 udowadnia膰, 偶e na co艣 mnie sta膰, 偶e co艣 w 偶yciu osi膮gam i jestem warto艣ciowym cz艂owiekiem, to ju偶 mamy zbi贸r pewnych cech charakterystycznych dla DDA. Mo偶emy posiada膰 mniej lub wi臋cej cech z tego zbioru, kt贸re mog膮 by膰 rozwini臋te w r贸偶ny spos贸b. Jak mo偶e wygl膮da膰 przysz艂o艣膰 osoby, kt贸ra ma syndrom DDA, ale nie korzysta z terapii? - To jest trudne do przewidzenia. S膮 doros艂e dzieci alkoholik贸w, kt贸re mimo do艣wiadcze艅 radz膮 sobie 艣wietnie w 偶yciu. Natomiast s膮 ludzie, kt贸rzy sobie z tymi problemami nie radz膮. Co mo偶e by膰 przyczyn膮, 偶e jedni radz膮 sobie bez specjalisty, a drudzy takiej pomocy potrzebuj膮? - To zale偶y od wielu spraw. Od typu osobowo艣ci, od skali zjawiska przemocy, od tego, jak ten rodzic pi艂, jak si臋 zachowywa艂, czy dba艂 o rodzin臋 w kwestiach finansowych. Czyli jakie by艂y warunki ekonomiczne i materialne. Ile alkoholu by艂o spo偶ywane i jak cz臋sto. Je艣li zaniedbanie by艂o du偶e, to takie osoby b臋d膮 mia艂y problem z poradzeniem sobie w 偶yciu doros艂ym. Tutaj r贸wnie偶 bardzo wa偶n膮 rol臋 odgrywa matka. Jaka by艂a jej postawa? Czy troszczy艂a si臋 o dzieci, czy te偶 bardziej o pijanego m臋偶a? To s膮 wszystko elementy, kt贸re sk艂adaj膮 si臋 na to, jak dzieci b臋d膮 w doros艂ym 偶yciu funkcjonowa膰. Czy DDA mo偶e przechodzi膰 z pokolenia na pokolenie? - Oczywi艣cie, ale nie przekazujemy DDA, tylko pewne systemy wychowawcze, wzorce, warto艣ci. Je偶eli np. w mojej rodzinie ojciec pije i mama nie daje mi wsparcia, to powoduje, 偶e ja wybieram sobie na m臋偶a osob臋 uzale偶nion膮, a co za tym idzie, wychowuj臋 dzieci w taki spos贸b, w jaki ja sama by艂am wychowywana i przekazuj臋 im pewien wzorzec. Przekazuj臋 przekonania, spos贸b radzenia b膮d藕 nie radzenia sobie z 偶yciem. Je偶eli te dzieci nie skorzystaj膮 z pomocy, nie b臋d膮 mia艂y innego wzorca, to b臋d膮 powiela艂y te, w kt贸rych sami byli wychowywani.

Udost臋pnij ten post

7 lat by艂em w zwi膮zku z dziewczyn膮 z dda ... dzi艣 w艂a艣nie sie definitywnie rozstajemy ... to ona odchodzi ode mnie. prze偶y艂em z ni膮 wszystko co najgorsze i nadal trwa艂em. 7 lat amplitudy - od namietno艣ci po walki wr臋cz. zanim dowiedzialem sie o dda zd膮偶y艂a przenie艣膰 na mnie wszystkie z艂e cechy. sukcesywnie robila mnie potworem, przerzuca艂a na mnie wszystkie swoje niepowodzenia, to ja wg niej by艂em wszystkiemu winny. nigdy nie zaakceptowa艂a mnie. Budowa艂a sobie wizerunek mojej osoby tak jak chcia艂a. Dzi艣 jestem na kraw臋dzi 偶ycia, cz臋sto na my艣l 偶e sie rozstajemy my艣le o samob贸jstwie. nie wyobra偶am sobie 偶ycia ani bez niej ani z ni膮. od jakiego艣 czasu chodzi na terapie ale niestety wybiera z niej tylko to co bezpieczne i nie zaboli. demony ca艂y czas s膮 w niej i ci膮gle je dokarmia. zamiast uwierzy膰 偶e jestem dla niej wsparciem i chce pom贸c woli mnie zostawi膰. my艣l臋, 偶e m贸g艂bym kiedy艣 napisa膰 o tym ksi膮偶k臋. sam chodz臋 do psychologa od 2 lat i sporo sie dowiedzia艂em i sporo potrafi艂em sobie u艂o偶y膰. niestety nic wi臋cej nie mog艂em zrobi膰 dla nas. okopa艂a si臋 w swoim bezpiecznym bunkrze i za cholere nie pozwoli艂a na wybicie cho膰 paru cegie艂 z grubych scian. Kocham j膮 i pewnie b臋d臋 kocha艂 do ko艅ca 偶ycia.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 askuda 1234
hej! partnerzy lub byli partnerzy DDA-odezwijcie sie do mnie na gadu jesli chcecie pogadac- mam ten sam problem 18419369 czekam A艣ka ps. Janko89, odezwij sie szczegolnie Ty- bo ja mam identyczna sytuacje jak Ty! :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 efanya
Przez 3 lata by艂am z DDA. Pocz膮tki by艂 trudne, nie by艂 pewien czy chce si臋 spotyka膰, po 3 miesi膮cach odszed艂 m贸wi膮c, 偶e „tak b臋dzie lepiej”. Ju偶 wtedy prze偶ywa艂am to bardzo, cho膰 nie zna艂am prawdziwego powodu. Zeszli艣my si臋 jednak, bo on czu艂 偶e chce by膰 ze mn膮, 偶e nie mo偶e mnie straci膰. Wszystko dobrze si臋 uk艂ada艂o, spotykali艣my si臋 regularnie, by艂 bardzo czu艂y i opieku艅czy. Miesi膮c temu oznajmi艂 mi, 偶e nie mo偶emy by膰 razem, bo „co艣 jest nie tak”. Po kilu dniach moich telefon贸w, pr贸艣b, b艂aga艅, 艂ez, powiedzia艂 mi, 偶e jest dzieckiem alkoholika, 偶e ma poranion膮 psychik臋. 呕e nie wie czego tak naprawd臋 chce, 偶e nie wie czy chce by膰 razem czy osobno. Uzna艂, 偶e lepiej b臋dzie jednak osobno. Wszystko by艂o idealnie, przyje偶d偶a艂am do jego rodzic贸w na kolacje, sp臋dzali艣my razem wakacje, sylwestra. Wszystko by艂o dobrze, m贸wi艂, 偶e mnie kocha, 偶e widzia艂 mnie w roli swojej 偶ony, matki jego dzieci… a potem nagle koniec. Nagle nie wie czy kocha, rozum m贸wi艂 mu 偶e wszystko b臋dzie dobrze, a serce, 偶e co艣 jest nie tak. Opowiada艂 potem o swoim dzieci艅stwie, o pija艅stwie ojca. M贸wi艂, 偶e przy mnie tak naprawd臋 odnalaz艂 spok贸j, 偶e jestem cz臋艣ci膮 jego 偶ycia, 偶e ze mn膮 uto偶samia s艂owo: „mi艂o艣膰”. Nie mog臋 wi臋c poj膮膰 dlaczego mnie odrzuci艂… Wszystko naprawd臋 by艂o bardzo dobrze. Po lekturze r贸偶nych artyku艂贸w w internecie pozna艂am troch臋 problem; s膮dz臋, 偶e wr臋cz by艂o zbyt idealnie jak dla niego i pod艣wiadomie mia艂 zakodowane, 偶e co艣 dobrego nie mo偶e si臋 mu przydarza膰 i dlatego to zepsu艂… Zasugerowa艂am mu terapi臋, mimo 偶e jest um贸wiony, nie wiem czy na ni膮 si臋 uda. Z jednej strony jest we mnie poczucie odrzucenia, a z drugiej strony bardzo chc臋 mu pom贸c… Udaj臋, 偶e jestem silna, ale sama ze sob膮 ju偶 te偶 nie wytrzymuj臋 i chyba nied艂ugo mnie te偶 trzeba b臋dzie pomaga膰…

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 moje DDA
nie wiem chyba mozna sie uzaleznic od DDA jestem w zwiazku (czy jest to zwiazek-uwiklanie tak zostalo to nazwane przez terapeutke) nasze szlenstwo trwa piec lat chyba oboje sie kochamy ale............ odchodze i wracam nie moge z Nia zyc nie potrafie bez Niej............ najgorsza jest bezsilnosc ze nie moge Jej pomoc od "zawsze" jest na terapii juz namawiam Ja na zmiane tarapeuty powstrzymuje Ja chyba ta niechec i strach przed nowy zebyscie mieli pelny obraz tego co przezywamy to dodatkowo jest bulemiczka i wystepuje ponad 20 letnia roznica wieku

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 rapariga28
czytaj膮c te wszystkie prze偶ycia i do艣wiadczenia jestem przera偶ona. Mam 28 lat i dopiero rok temu odkry艂am, 偶e jestem DDA. Jestem po terapii i teraz zaczynam nowe 偶ycie. Kiedy艣 us艂ysza艂am, 偶e zwi膮zek z DDA wymaga tyle samo pracy i wysi艂ku, jak ka偶dy inny, niezale偶nie od do艣wiadcze艅. Wierz臋, 偶e wkr贸tce uda mi si臋 stworzy膰 co艣 stabilnego, trwa艂ego, chocia偶 w przesz艂o艣ci tak nie by艂o. Ale warto pr贸bowa膰 i by膰 szcz臋艣liwym. Pozw贸lcie si臋 kocha膰 DDA! :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ja te偶 DDA.........
a偶 mi si臋 rycze膰 chce jak to czytam... wszystko o mnie mam 24 lata i te偶 jestem DDA ca艂e moje 偶ycie to walka,nieufno艣膰,podej偶liwo艣膰 ci膮g艂e zmiany,ci膮g艂e poszukiwanie "czego艣",ci膮g艂y problem akceptacji przez 7 lat by艂am w zwi膮zku ze strachu,偶e zostane sama pokocha艂am kogo艣 innego i nie potrafie sobie z tym poradzi膰 nie ufam mu i niszcze wszystko oskar偶am i przepraszam najgorsze jednak jest to,偶e 偶yje z dnia na dzie艅,nie my艣le o przysz艂o艣ci,niepewno艣膰 jutra zakorzeni艂a sie we mnie bardzo g艂臋boko nie mog臋 wytrzyma膰 bez zmian nie moge wytrzyma膰 siedz膮c w miejscu nie mog臋 poradzi膰 sobie sama ze sob膮:O

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 rapariga28
jak nie potrafisz sobie poradzi膰 sama ze sob膮- proponuj臋 terapi臋. pozwala ona u艣wiadomi膰 sobie wiele spraw, spojrze膰 na nie z innej strony i uwalnia....przynajmniej tak by艂o w moim przypadku. To na pewno nie zaszkodzi, a mo偶e bardzo pom贸c

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 asiczekkkk
tez jestem w zwiazku z dda i jest to trudny zwiazek on sie wciaz miota...raz kocha raz nie raz jest cudowny raz okropny....a ja nie wiem jak do tego podejsc..

Udost臋pnij ten post

a co zrobic jezeli dda dalej mieszka ze swoim przesladowca i nie ma mozliwosci odejscia? matka probuuje wyciaganac alkoholika z "choroby", a dzieci sie marnuja, wykazuja juz wszytskie objawy dda

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 -=KdS=-
Mnie dzi臋ki DDA zostawi艂a dziewczyna... Byli艣my ze sob膮 rok... Od pocz膮tku naszego zwi膮zku wiedzia艂 co ze mn膮 jest... Powiedzia艂em jej 偶e jestem DDA... By艂a pe艂na wiary i optymizmu 偶e pomo偶e mi w walce z tym... Po p贸艂 roku na studiach mia艂a temat o DDA... Wtedy stwierdzi艂a 偶e sama nie da rady mi pom贸c... A ja ju偶 j膮 w tym czasie sob膮 niszczy艂em... Mega zazdro艣膰 ci膮g艂e kontrolowanie strach 偶e kogo艣 pozna i mnie zostawi... Pami臋tam 偶e przez ca艂y okres naszego zwi膮zku raz tylko jeden jedyny przytrafi艂 si臋 tydzie艅 kiedy by艂o dobrze i nie by艂o 偶adnej k艂贸tni... Ale gdy by艂o dobrze ja czu艂em wewn臋trzny niepok贸j, jaki艣 strach przed czym艣... I trzeba by艂o zacz膮膰 zn贸w mie膰 pretensje i si臋 k艂贸ci膰... Robi艂a wszystko byleby mnie tylko nie zdenerwowa膰 sprowokowa膰...:/ A ja i tak pow贸d znalaz艂em zawsze... M贸wi艂em 偶e musz臋 i艣膰 si臋 leczy膰 ale zawsze wynajdowa艂em tysi膮ce powod贸w 偶eby nie p贸j艣膰 do lekarza bo... Si臋 wstydzi艂em... W ko艅cu bodaj偶e w listopadzie kiedy poczu艂em 偶e j膮 trac臋 poszed艂em do psychologa... Troch臋 potrwa艂o jednak zanim trafi艂em do odpowiedniego. Dopiero ko艂o stycznia trafi艂em do terapeuty i od lutego terapia grupowa... Zrobi艂em to sam a nie bo kto艣 chcia艂... Jednak w mi臋dzyczasie w grudniu (25 fajnie nie??) ona mnie zostawi艂a i mai艂em ochot臋 to wszystko rzuci膰 jednak wytrwa艂em... Ca艂y czas za ni膮 t臋skni臋 ale wiem 偶e szanse aby wr贸ci艂a s膮 w膮t艂e je艣li nie zerowe...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 dda bez szcz臋艣cia
Te偶 jestem DDA. Ojciec pi艂 i umar艂 - cieszy艂em si臋 z tego bo by艂 wreszcie spok贸j w domu. Nie wytrzymywa艂em krzyk贸w i tego co si臋 dzieje, wszystko w sobie dusi艂em. Teraz mam 26 lat ju偶. Nigdy nie by艂em z dziewczyn膮, strasznie mnie to martwi. Mam do艣膰 zag艂臋biania si臋 w te wszystkie teorie. Raz jedyny spotka艂em dziewczyna kt贸ra okaza艂a si臋 puszczalsk膮 zwyk艂a, na szcz臋艣cie do niczego nie dosz艂o, jednak nie omieszka艂a wspomnie膰 偶e taki stary i nie by艂 jeszcze ... 偶e co艣 jest ze mn膮 nie tak i mnie sp艂awi艂a. Boj si臋 co b臋dzie dalej. Ludzie zak艂adaj膮 ju偶 rodziny, ja nie potrafi臋 nawet zagada膰 do dziewczyny kt贸ra mi si臋 podoba. Co dopiero powiedzie膰 o byciu z kim艣. W膮tpi臋 czy znajdzie si臋 kiedy艣 kto艣 kto mnie zrozumie i nie odepchnie od siebie. Nie mam poj臋cia [wzoru do na艣ladowania] jak powinna wygl膮da膰 taka prawdziwa zdrowa relacja mi臋dzy dwiema osobami. Jestem nerwowy i nie potrafi臋 rozwi膮zywa膰 konflikt贸w. Druga sprawa to stracona m艂odo艣膰, ta nastoletnia taka. To jest problem wielu DDA. Zamkni臋ci w sobie, wszytko przezywaj膮 w sowim w艂asnym pogmatwanym 艣wiecie. I ta my艣l 偶e m艂odo艣ci nie da si臋 wr贸ci膰. 26 lat to ju偶 doros艂o艣膰...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Doniczkowa
Ja te偶 jestem DDA. Chce sie p艂aka膰, gdy pomy艣lisz sobie jak bardzo masz skrzywion膮 psychik臋, a mo偶na by艂o tego unikn膮膰. Mam ch艂opaka. Kocham go, albo tak mi si臋 wydaje, 偶e to mi艂o艣膰. Mam wahania czy to jest 'to'. Trzymam si臋 uparcie my艣li, 偶e kocham go niezachwianie, a w膮tpliwo艣ci s膮 oznak膮 syndromu. Staram si臋 nie zwraca膰 na to uwagi, cho膰 to cholernie trudne. Chcia艂abym stworzy膰 normalny zwi膮zek. Boj臋 si臋 wszelkiego rodzaju k艂贸tni z nim. Tak, k艂贸tnie s膮 potrzebne w zwi膮zku. Jak ognia ich unikam. Ale gdy sprzeczam si臋 z nim ogarnia mnie paniczny strach, 偶e to pocz膮tki tego jak mam w domu i 偶e ja te偶 tak b臋d臋 mia艂a. Troszk臋 mu zaufa艂am. Troszk臋, bo niby planujemy jak膮艣 wsp贸ln膮 przysz艂o艣膰, a z drugiej strony strasznie si臋 boj臋, 偶e nam nie wyjdzie i b臋d臋 musiala wr贸ci膰 do tego poronionego domu. Wi臋c znowu w膮tpliwo艣ci. I tak w k贸艂ko. Wierz臋, 偶e go kocham. A czasem zastanawiam si臋, czy nie traktuje go jako bezpiecznej ostoi, kawa艂ka normalno艣ci, chwili zapomnienia od tego co mam w domu. Czasem wiele rzeczy mi nie odpowiada w tym zwi膮zku, ale walcze z tym na si艂臋. Bo wierz臋, 偶e to jest to. I jest mi z tym cholernie ci臋偶ko! Kto ma podobnie?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Doniczkowa
icobytu - w艂a艣nie ja tam mam. Mama walczy z tym wszystkim, przy okazji zatruwajac mi 偶ycie, T艂umaczy ojca, t艂umaczy siebie. I wymaga ode mnie 偶ebym by艂a taka, jak ona chce. To dodatkowe dla mnie obci膮偶enie. Jest przeciwko mojemu zwiazkowi. Niby mama kt贸ra powinna by膰 dla c贸rki przyjacio艂ka, a przez to, ze jesatem z moim ch艂opakiem wyzywa mnie od kurwiszon贸w, dziwek na jedna noc i pizd. Najlepiej pouk艂ada艂aby mi 偶ycie po swojemu, znalaz艂a ch艂opaka takiego jak ona by chcia艂a. 呕yje moim 偶yciem. Mam 23 lata i mam do艣膰 jej kontroli nade mn膮. Ciezko mi. Za艂贸偶my ze sie z nim wyprowadz臋 to mamusia b臋dzie mie膰 focha przez p贸艂 roku i nadal b臋dzie rzuca膰 niewybrednymi komentarzami. Na m贸j i jego temat a jego nawet nie ma ochoty poznawa膰. Wyda艂a sobie o nim os膮d i nic jej nie przegada. Nie spotykam sie z nim u mnie, bo po co? W takim domu wariat贸w? 殴le mi z tym, bo chcia艂abym miec doby z ni膮 kontakt, zeby mnie podtrzymywa艂a na duchu a nie podcina艂a skrzyda艂a. i wyprowadza膰 si臋 w k艂贸tniach i wyzwiskach :/

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ciosneczka
a co jesli dda jest z dda? moj chlopak i ja mamy ojcow alkoholik贸w. tak wi臋c oboje jeste艣my DDA. dopiero po przeczytaniu tego topica przysz艂o mi to do g艂owy. jestem nieufna w stosunku do ludzi.i do mojego faceta... nawet gdy wypije w weekend robie mu awantury. gdy uslysze po glosie ze jest pijany lub podchmielony wykrzykuje ze go nienawidze ze nie chce juz z nim byc.......czasem on jak sie napije mowi ze jest beznadziejny i zebym lepiej poszukala sobie kogos innego bo on nie jest mnie wart.....k艂贸cimy sie zrywamy ze soba na przemian.....co robic? moze terazpia...sama nie wiem a ile to kosztuje?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ciosneczka
przez to wszystko wpieram mu ze bedzie jak jego ojciec alkoholikiem ze juz jest! on sie denerwuje nie chce ze mna o tym rozmawiac......pogubilam sie bo teraz to ja juz nie wiem czy to moje DDa czy on powiela wzorzec ojca

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 9,99
moj chlopak ma zupe艂nie inaczej,jest dda ale nie jest niepewny ,zahukany itd wprost przeciwnie.manipuluje ludzmi,wiecznie czegos chce od innych,wyciaga cos namawia,wy艂udza.jednym s艂owem jest strasznie upierdliwy i nie przestanie zameczac osoby dop贸ki nie dostanie tego czego chce.ode mnie tak samo.lubi wykorzystwac ludzi ,uwaza ze wszsytko mu sie nalezy,ze dlatego ze mial trudne dziecinstwo wolno mu wiecej i kazdy powinien spe艂niac jego zachcianki.jezeli jest nie po jego mysli to sie obraza i manifestuje niezadowolenie psujac wszsytkim nastr贸j.caly czas gada ze musi sie wyszalec ,wydaje bezmyslnie pieniadze i nie mysli w ogole o przyszlosci naszej wsp贸lnej .w mysl zasady jakos to bedzie.nie musze chyba dodawac ze piwo jest co drugi dzien

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 podgl膮dak :)
co to jest dda?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ciosneczka
dziewczyny wypowiecie sie??

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Doniczkowa
ciosneczka - a czy on musi pi膰? nie potrafi sobie odm贸wi膰? terapie dla dda s膮 praktycznie w ka偶dych miastach, trzeba si臋 prze艂ama膰 (ja w艂asnie pr贸buj臋 si臋 prze艂ama膰 i zacz膮膰 ucz臋szcz膮膰). Je艣li nie weisz gdzie moz臋sz znale藕膰 w swoim mie艣cie terapeut贸w moze znasz albo kto艣 z Twoich znajomych zna jakiego艣 psychologa on powinien wiedzie膰 o jakim艣 centrum pomocy uzale偶nie艅. Albo centrum pomocy rodzinie, tam tez jest psycholog. kiedy艣 偶y艂am maksym膮 'byle do pi膮tku' i impreza. wtedy pi艂am. po odwyku przymusowym ojca, z kt贸rego wr贸ci艂 i pierwsze co zrobi艂 otworzy艂 flaszk臋, r臋ce mi opad艂y. stwierdzi艂am 偶e mog臋, potrafi臋 imprezowa膰 bez picia, stwierdzi艂am, 偶e nie smakuje mi piwo (teraz je艣li mam ochot臋 to pij臋 redsa), czysta nie przejdzie mi przez gard艂o. Je艣li ju偶 mam pi膰 raz na ruski rok to jaki艣 drink, wino, najwi臋kszy hardkor to jaka艣 smakowa jeden kieliszek. Boj臋 si臋 je艣li m贸j ch艂opak pije, tak. Ale na szcz臋艣cie robi to rzadko, gdy ogl膮damy jaki艣 film wieczoram nie musi mie膰 do tego piwa (ja wystarczam ;) ). Jedyne o co si臋 boj臋 tak bardzo, 偶e b臋dzie mnie 藕le traktowa艂. Jest czlowiekiem wybuchowym i czasem potrafi powiedzie膰 par臋 przykrych s艂贸w. to boli bardzo, jeszcze jak zacznie mi sie to w moim chorym umy艣le mno偶y膰, dzieli膰 i namna偶a膰. wtedy wychodz膮 mi herezje i mam naprawd臋 czarne my艣li.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 anielkamanielka
Ja w sumie tez jestem DDA i to przez oboje rodzicow. Na szczescie wielkiej traumy nie mam. Moze jedynie pakuje sie w bensensowne zwiazki zeby ktos okazal mi troche uczucia... No ale to raczej przeszlosc bo teraz mam idealnego i kochanego partnera. Tez nie lubie jak pije, np. po piwie dzien po dniu. Jezeli piej mniej lub wiecej jednego dnia to sie denerwuje. Chyba bardziej niz ilosc denerwuje mnie systematycznosc picia. Wiem przeciez, ze inni ludzie upijaja sie na imprezach, czy pija piwka tak po prostu i nie sa alkoholikami. Gorsze wlasnie jest takie piwko codziennie. Na szczescie moj chlopak pije rzadko kiedy i glownie piwo. Bardziej sie martwie, ze alkoholizm dotknie mnie niz jego. U mnie problem alkoholowy ma wiekszosc rodziny. Mojej mamy nie ustrzeglo to, ze widziala jak dziadek sie zapija... No ale ja jestem silniejsza i nigfy nie pilam na smutno jeszcze i bardzo na to uwazam

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ciosneczka
od ostatniego wpisu na forum mam strasznego dola.dowiedzialam sie tu tylu rzeczy uto偶samilam swoje problemy w zwi膮zku z problemami dda i wszystko sie zgadza. jestem na etapie rozmowy ze swoim partnerem o tym narazie tylko telefonicznie ale w pi膮tek bedzie oko w oko. jest zdania ze musimy cos z tym zrobic. trzymam go za s艂owo. mam nadzieje ze poradzimy sobie:)i z piwkowaniem w weekendy i z objawami dda. doniczkowa dziekuje ci bardzo za wpis. podni贸s艂 mnie na duchu. mam nadzieje ze bedziesz od czasu do czasu zagladac na to forum aby udzielac mi swych rad. w koncu jestes ciut bardziej doswiadczona niz ja . dopiero powi膮zalam alkoholizm mojego ojca z problemami w zwiazku i z nawi膮zywaniem kontakt贸w przyjacielskich. APROPO TEGO nie wspominalam wczesniej ze mam trudnosci w nawi膮zywaniu kontakt贸w z ludzmi. jestem podejrzliwa nieufna baardzo nie艣miala. ludzie postrzegaja mnie jako osobe zamkni臋t膮 w sobie do kt贸rej cie偶ko dotrze膰.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ciosneczka
upupup

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 joszkaa
Ja jestem DDD po terapii, kt贸ra niedawno si臋 sko艅czy艂a. Teraz szukam pracy i oka偶e si臋 na ile sobie poradz臋 i b臋d臋 sama dla siebie terapeutk膮. M贸j ch艂opak jest DDA, dopiero zacz膮艂 terapi臋, zbiera艂 si臋 偶eby p贸j艣膰 p贸艂 roku a ja ju偶 do niego nie mam si艂y. Czuj臋, 偶e nie jest dla mnie wsparciem. Dodatkowo nie mam wzorcu jak powinien wygl膮da膰 normalny zdrowy zwi膮zek. Boj臋 si臋 te偶, 偶e on mo偶e powieli膰 schemat swojego ojca, kt贸ry jest pij膮cym alkoholikiem. Nie umiem z nim zerwa膰. Boj臋 si臋 to zrobi膰. Poza tym, nawet jak kto艣 ze mn膮 flirtuje to nie umiem odwzajemni膰, bo t臋skni臋 za moim, bo jest daleko. My艣l臋, 偶e go kocham, ale jest cholernie ci臋偶ko. Jak nie ograniczy piwkowania to b臋d臋 musia艂a go zostawi膰...

Udost臋pnij ten post