Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość yaLEttttttaaa

STUDIA ZA GRANICĄ

Polecane posty

Gość yaLEttttttaaa

Witam, jestem uczennicą I klasy Technikum Ekonomicznego i choc mam jeszcze 3 lata zastanawiam sie już nad studiami.Dlatego mam pytania do osób studiujących za granicą( USA< UK) czy studia są bardzo drogie? jak ze stypenidami socjalnymi? czy oprócz TOFLA punktowane beda równiez egzaminy z Cembridge? Czytałam o studiach za granicą i che na nie wyjechac( w dzisiejszych czasach wykształcenie to podstawa a mysle,ze w Polsce z "papierkiem" z uczelni zagranicznej dostanę prace) Chce studiowac albo ekonomię albo finanse i rachunkowosc, i tu moje kolejne pytanie:czytałam, ze studenci, którzy robią np.2 fakultety sa "dziwnie" postrzegani- czy to prawda? Poniewaz myśle, ze oprócz jednego z kierunków ekonomicznych poszłabym na Logistykę i Transoport? Co o tym sądzicie?

Gość Tantiem wiedzy
Mylisz sie. Nie jest tak ze jak skonczysz uczelnie zagraniczna to prace dostaniesz w Polsce. Najlepiej studia robic w tym kraju w ktorym sie zamierza mieszkac. Jezeli planujesz mieszkac w Polsce to rob studia w Polsce. W Polsce calkiem co innego potrzebujesz wiedziec a w UK czy USA tez. Takze jak bedziesz miala wiedze ta z USA czy UK mozesz sobie nie poradzic w Polsce i kompletnie nie bedziesz wiedziala o co biega, bo jest inny system obliczania itd ( np. w ksiegowosci). Ja zrobilam studia w uk, wrpocilam do Polski i wcale nie bylo kolorowo. Nikt nie zwracal uwagi ze mam papier z zagranicy i nikogo to nie obchodzilo. Malo tego, niekotrzy jeszcze potrafili byc tak wredni ze mowili zebym wracala do Anglii skoro tam studia zrobilam. Musialam dodatkowo robic podyplomowe w Polsce i dopiero prace znalazlam ale nie jest jakas super. Mam 1700 netto. Mysle ze jakbym skonczyla studia w Polsce to wyszloby na to samo. Proponuje isc lepiej na lepsza uczelnie w Polsce.

potwierdzam..skonczylam studia w polsce i teraz robie kolejnego mgr w holandii,bo chce tu zostac,a tu w mojej porfesji potrzebuja zupelnie innego przygotowania...ja zdawalam IELTS... jesli chodzi o 2 kierunki-nikt tego nie robi z jednego wzgledu-tu nie ma tak jak w polsce,ze idziesz sobie na zajecia i po 3-ech godzinach zawijasz na chate i koniec...zajecia,a raczej kursy wyliczane w punktach...majac 8 pkt kurs na trwac 2 miesiace i zaufaj mi,ze to jest wyliczone co do godziny-jak zwykla praca od 9 do 17,18...inaczej nie wyrobisz...poza tym za cos trzeba zyc,wiec i praca potrzebna-kombinacja pracy ze studiami nie daje czasu na nic innego...

Gość Stydentkia
I ja sie zgodze. Zrobilam licencjat w Lodnynie. Wrocilam do Polski i nikt mnie nie chce przyjac. Duzo ludzi widzi we mnie zagrozenie..

Gość asfkla
To bajka, że lepsze są studia za granicą niż w Polsce...na dobrej polskiej uczelni twoj dyplom będzie równie dobry, a często i lepsze, bo że zagraniczne, nie zawsze że lepsze...Wiem że dziwnie patrzono na osoby studiujące w Polsce dwa kierunki w latach 70 i 80 teraz to norma i nikt nie nikogo, to już nie dziwi.

Gość A ja konczylam
studia w Polsce, teraz mieszkam w Holandii. Polski dyplom mi zaakceptowano. Teraz koncze kolejne studia a Anglii ''dystance learning''. Wydaje mi sie ze (wylaczajac kilka bardzo specyficznych kierunkow) nie ma wielkiego znaczenia za tereniu UE gdzie sie konczy studia.

a nie skonczylam tematu-place 1500 euro za rok....jesli znajdziesz prace na kontrakt,choc troche trudno,to dostajesz miesiecznie 250 euro plus darmowy bilet na cala holandie...jedyny warunek,ze musisz skonczyc studia w terminie (chyba daja rok wiecej ),inaczej kasa do zwrotu.

"A ja konczylam"-a co skonczylas?teraz juz nie trzeba "uznawac dyplomow"...skonczylam studia w 2007 roku i wtedy juz wszystko bylo europejskie...ale prawda taka,ze konczylam ochrone srodowiska i naprawde tu takiej funkcji nigdzie nie ma.teraz robie geografie fizyczna mgr i widze jak ogromne sa roznice....tu praktycznie wszystko na kompach sie odbywa,oparte o programy..w polsce wszystko na ksiazkach i prawie

Gość asfkla
Wiesz chyba lepiej jest załapać się na jakieś roczne stypendium, wtedy nie martwisz się o kasę i to są trochę takie wakacje ;),

Gość A ja konczylam
Konczylam studia w 2003 roku Akademie Morska jako inzynier.

Gość asfkla
Poza tym żeby się nie męczyć i nie stresować na każdym kroku, to język obcy trzeba znać już bardzo dobrze ...

wlasnie,przed wejsciem do unii...ale po akademii morskiej i do tego inzynier to praca musi byc super tu :) ja chce sie zalapac do jakiegos biura porad,zobaczymy jak bedzie...choc oni tutaj wola wszystkich miedzynarodowych studentow zatrzymac na doktoracie...pierwszy szok byl taki,ze na mojej specjalizacji jest 4 osoby...w polsce bylo 40...

Gość chce sie zapytac o cos
A ja konczylam---> a gdzie musialas zlozyc swoj polski dyplom zeby uznano go w Holandii?

a czy nie musialas zglaszac tego w jakims polskim ministerstwie? chodzi mi o faktr wywiezienia polskiego dyplomu potwierdzajacego ukonczenie studiow wyzszych- kiedys cos takiego czytalam

Gość A ja konczylam
Wigleven, Kitty - w Holandii ona mi tlumaczyla jak sprawa wyglada. A z grubsza jest tak ze Bachelor of Science i Master of Science nie sa w Holandii tytulami chronionymi wiec jesli sie je nabylo po studiach w Polsce, to wolno sie nimi poslugiwac. Natomiast Holenderski tytuly doctorandus (drs) meester (mr) universitair ingenieur (ir), hbo-ingenieur (ing) en baccalaureus (bc) sa chronione. Wiec jesli chce sie Polski tytul ''przelozyc'' na jeden z tych odpowiednikow to wtedy trzeba zlozyc o to wniosek.

Gość A ja konczylam
Nie, ja niczego nie zglaszalam w Polsce. Jedyne to poprosilam szkole o wydanie dyplomu w jezyku angielskim i go zalegalizowalam.

Dziekuje Ci za informacje🌻

zalegalizowalam, tzn. ze zlozylas wniosek o uznanie tego dyplomu w Holandii?

Gość A ja konczylam
zalegalizowalam - tutaj mam na mysli to ze kiedy skladalam dokumenty o pozwolenie na staly pobyt (przeprowadzilam sie do Holandii zanim Polska weszla do EU) wiec musialam zalegalizowac dokumenty w ministerstwie spraw zagranicznych (akt urodzenia). Wiec od razu im podsunelam rowniez moj dyplom. Po wejsciu do EU nie wiem czy jest to konieczne.

Gość A ja konczylam
Powodzenia!

dzieki:)

no wlasnie zdaje sie,ze nie..tez mam odpis po angielsku i to wystarczylo...jak skladalam wniosek na mgr,to dalam im mojego licenjcata po angielsku i to wystarczylo...po wejsciu do EU jest duzo latwiej