Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość cczcs

kiedy dziecko zaczyna raczkowac czy pełzac?

Polecane posty

Gość cczcs

Gość moja zaczela pełzać jak
miała 6 mc a raczkowac jak 7 mc

Gość hub
moja corka wcale nie pelzala..a zaczela raczkowac w 10 mies ( wczeniak z 31 tyg), juz miala miec rehabilitacje ale chyba sie wystraszyla bo zaczela sama:)

Gość Kaśka Kaśka Kaśka
moja miała 8 miesięcy :)

Gość oczywiscie ze
moj ma niecale 6 miesiecy i chyba zaczyna pelzac , jak ma od czego odbic nozki to sie przemiesci do przodu najlepiej jednak wychodzi mu kolysanie i tak kolyszac sie przemieszcza sie /obraca o 180 stopni nawet :D

Gość Kaśka Kaśka Kaśka
a jak już zacznie raczkować to trzeba mieć oczy dookoła głowy :)

mój ma 4,5 miesiąca i już na macie dla niemowląt leżąc na brzuszku obraca się od jakiego czasu o 360 stopni :)

Gość ja sie pytam
moj mial 10 miesiecy juz dawno skonczone jak zaczal raczkowac i nie myslalam jeszcze o zadnej rehabilitacji... teraz za tydzien konczy roczek i jeszcze stac nie umie ani nie wstaje... ale raczkowanie idzie mu świetnie, jest mistrzem w uciekaniu jak sie go goni

Gość hub
ja tez nie myslalam o rehabilitacji ale dr z poradni patologicznej powiedziala ze dziecko w tym wieku powinno i nas skierowala

hub, ale chyba wiek korygowany masz na mysli? Sa dzieci ktore nie raczkuja. Moja ma 9 miesiecy. Pelza do tylu od 3 miesiecy, sama siada z pozycji na czworaka, sama wstaje w lozeczku a normalnie czworakowac nie umie. Pediatra nie widzi problemu.

Synek w wieku 8 Córa w 9 m-cu życia - rakiem. Rehabilitowane od 3 m-ca (korygowane 0)życia Bobathem - wcześniaczki. Chodzić zaczęły Synuś w 13 Córeczka w 14 m-cu życia. HUB Wiesz jak to jest przy wcześniaczkach............na zimne się dmucha:). W tym wieku powinno i lepiej rehabilitować, a jak urodzone bez powikłań to już się nie powinno - wówczas - dzieci siadają/raczkują/zaczynają chodzić/ mówić w różnym czasie:) Aczkolwiek małe ćwiczonka na pewno nawet u donoszonego Dzidziusia nie zaszkodzą......

moja miała 7 miesiący jak zaczęła raczkować ,na początku jej to nie zbyt dobrze wychodziło ale jak już miała 8 miesięcy to nieźle jej to szło :)

Gość hub
w korygowanym to miala 8 miesciacy jak zaczela raczkowac. tez przyszla i obecna mama,,,pewnie masz racje, dmuchaja na zimno:)

HUB Skarbie...........powiem nieśmiale że NA PEWNO mam rację! Dlaczego? Mój Bratanek - drugi syn mojego Braciszka Ukochanego w stosunku do moich "pośpieszalskich" jest znacznie w tyle:) Pediatrzy nie widzą problemu i mówią to co ja przytoczyłam powyżej:) jednym słowem "na wszystko przyjdzie czas" Zresztą - wiem to nie li tylko z własnego doświadzcenia ale i z doświadczeń mam zarówno wcześniaczków (którym to dmuchanie na zimne przysparza niemało stresu), ale i również mam donoszonych Maleństw ociągających się z pewnymi "kalendarzowymi" umiejętnościami............za każdym razem gdy dotyczy sprawa wcześniaka wszczynany jest alarm, natomiast gdy dotyczy ta sama kwestia Dziecięcia zdrowego i donoszonego problemu nie ma:) Osobiście się już do tego przyzwyczaiłam:)

Gość moja chyba wczesnie zaczyna...
ma 5 i polmiesiąca i zaczyna raczkować wczesniej pełzała teraz juz ladnie stoi na raczkach i nóżkach i robi jakies 4 -5 kroków strasznie jej sie to podoba:)

sa dzieci, ktore rozwijaja sie motorycznie bardzo szybko i pewnie Twoje dziecko poprzedniczko nalezy wlasnie do takich dzieci. MOj pelzal jak mial 4 miesiace...........

Gość gośćaga
mój za tydzien skonczy 7 miesiecy i 4-5 kroczków jest :) starszy jak mial ponad 8 miesiecy

Gość gość
Moja ma 8 miesiecy i nie bardzo chce nawet próbować. Woli stać na nogach podtrzymywana pod paszki i skakać