Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

ANITKA WAWA

czy mozna stosowac tramal w ciazy??

Polecane posty

Gość wyczerpana zapalniczka
Chyba żartujesz? To silny lek!

jest mi ciezko bo jak tylko nie wezme rano to czuje sie jak bym miala goraczke jestem oslabiona ospala i nie mam sily

A co jest ważniejsze - Twoje "uzależnienie" czy prawidłowy rozwój płodu? Może jednak warto pójść z tym do lekarza specjalisty, skoro jest to uzależnienie to trzeba podjąć odwyk i to pod jego okiem, ze względu na ciążę.

z pewnoscia wazniejsze jest rozwoj ciazy.Chyba wlasnie powiem lekarzowi o tym ale obawiam ze mnie przekresli i zacznie traktowac jak cpuna a nie przyszla matke.teraz staram sie powoli odstawiac bo tak odrazu chyba tez nie mozna.

Trudno - potraktuje jak potraktuje, dla niego będzie ważne zdrowie dziecka. Nie wmawiaj sobie że nie można tak nagle odstawić - postaraj się odsuwać w czasie wzięcie tabletki jak najdalej to możliwe, może spróbuj brać coś lżejszego jakieś placebo. I skończ z tym tramalem jak najszybciej, bo nie chce za parę miesięcy czytać że urodziłaś a z dzieckiem coś nie tak. PS - życzliwe to były słowa, żeby nie było że naskakuję.

Gość jfbchwjbcv
anitka wawa a skad dorwałas Tramal?Moja mam przed pojsciem do szpitala gdy wykryto Jej raka(2 dni przed smiercia) przyjmowała Tramal.Piknij sie w głowe

Bez przesady - ja biorę tramal na migreny a mam silne, więc aż tak nie strasz jej.

Gość ja w ciąży wziełam pare razy
ale uzalezniona nie bylam.

Gość jfbchwjbcv
wyczerpana zapalniczka :-) co za konowały przepisuja wam tramal na migrene :-)

te leki przepisuja mojej mamie na bole.ale mysle ze ona teraz juz bierze z przyzwyczajenia.A ja jej podbieram

Nie należy podawać leku w I trymestrze ciąży, stosowanie w II i III trymestrze jedynie w przypadku gdy korzyści przewyższają potencjalne ryzyko.

jeszcze pare miesiecy temu bralam po jednym raz na jakis czas a teraz musze codziennie po dwa jeden rano jeden wieczorem.mam straszne bole nog i to mi pomaga

Oj przepisują uwierz mi, szczególnie jak jest to migrena pourazowa - neurolodzy gwoli ścisłości. A Ty Anitka zastanów się raz jeszcze co wolisz.

Gość Tramal to nie jest aż tak
silny lek przeciwbólowy! I przepisuje sie go na cięzkie migreny i na bóle stawów wiecnie piszcie glupot.

ja wiem czego chce chce sie uwolnic od tego ale to silniejsze.Moze jak bym wziela sobie tydzien urlopu i wtedy sprobowala to odstawic.

Po tramadolu może się rozwinąć uzależnienie i mogą wystąpić objawy związane z reakcją odstawienia, podobne do obserwowanych po odstawieniu opioidów (pobudzenie, niepokój, drażliwość, bezsenność, nadmierna ruchliwość, drżenia oraz objawy ze strony przewodu pokarmowego. A czym spowodowane sa te bóle nóg jeśli moge zapytać? To naprawde silny lek i łatwo uzależnia.

sama nie wiem.Mam stojaco prace.Przez 9godzin musze stac moze dlatego??a moge w jakis sposob uniknac tych stanow lekowych itd?po odstawieniu?

Gość jfbchwjbcv
ANITKA WAWA obys potem nie załowała jak urodzisz dziecko niepełnosprawne

naprawde chce jakos z tym zerwac ze wzgledu na ciaze i chciala bym byc ta osoba ktora bylam zanim zaczelam to brac

Pracodawca powinien zapewnić Ci inne warunki pracy, skoro jesteś w ciąży. Stosuj lepiej maści, masaże, hydromasaże, unikaj szpilek, wypoczywaj z nogami powyżej serca.

pediatra-moj pracodawca sie nikogo nie zaluje cz to ciaza czy choroba masz pracowac i juz.a jak mam uniknac tych bezsennych nocy i rozdraznienia po odstawieniu??dziekuje za dobre rady:)

Gość Ada 2
Anitka, najzwyczajniej w świecie jesteś uzależniona od Tramalu - niczym się nie różnisz od narkomana opiatowego, który wali kompot w żyły. Oni jak nie mają na makiwarę, to właśnie Tramalem się zamulają. Kupić go na bajzlu w obojętnie jakim mieście to nie problem. Pewnie wiesz, że Tramal jest najsilniejszym środkiem przeciwbólowym, po nim jest już tylko morfina. Bardzo silnie uzależnia i jest cholernie groźny dla twojego dziecka. Musisz się zgłosić do poradni dla osób uzależnionych od środków psychoaktywnych i tam ci powiedzą, co i jak. Albo do poradni Minaru - jest w każdym mieście. Sama pracowałam w Monarze przez parę lat, więc wiem jak to wygląda i jakie problemy mają dzieci ćpających matek. W twoim przypadku to już nie tylko lek, a narkotyk. Bóle nóg już nie muszą być objawem chorobowym, a objawem głodu narkotykowego. Wtedy właśnie boli całe ciało, kości, stawy, narządy wewnętrzne. Powiem ci tylko, że jak nie odstawisz Tramalu , to możesz urodzić dziecko z poważnymi wadami - fizycznymi bądź psychicznymi. Chyba tego nie chcesz dla swojego dziecka, pokarać je tak na starcie? Jeśli nie przestaniesz, to twoje dziecko urodzi się z objawami głodu narkotykowego i w pierwszych tygodniach swojego życia będzie musiało dostawać narkotyk w coraz mniejszych dawkach, żeby mogło przeżyć. Lekarzy nie oszukasz, będą wiedzieli co się dzieje. Głód narkotykowy może takie maleństwo nawet zabić. Ponadto grozi ci poronienie, poród przedwczesny i hipotrofia płodu. A dodatkowo, jeśli donosisz szczęśliwie ciąże, to szpital zgłosi taki przypadek do opieki społecznej i możesz stracić dziecko lub mieć poważne problemy - nikt nie wyda dziecka z problemami ćpającej matce. Nie zdajesz sobie sprawy jaką krzywdę wyrządzasz dziecku, nie dajesz mu szansy na zdrowy rozwój, świadomie przykładasz rękę do jego przyszłych deficytów fizycznych bądź psychicznych wynikających z twojego uzależnienia. Zajmiesz się potem upośledzonym bądź kalekim dzieckiem? Będziesz mogła spokojnie spać, że to dzięki tobie ono takie jest???

ada2-wiesz co ja naprawde chce to rzucic dalo mi porzadnie do myslenia co napisalas.Sprobuje sama odstawic a jak sie nie uda to poinformuje o tym lekarza prowadzacego.Trudno najwyzej przez tydzien czy dwa nie bede umiala dojsc do siebie ale jak sie zawezme to moze odniose sukces.Wlasnie czytalam jak ten lek silnie uzaleznia jak zaczelam go brac nawet o tym nie wiedzialam.A zaczelo sie od bolu zeba nog itd.A jak dlugo moga potrwac takie objawy po odstawieniu??

Gość Zmarnowane życie...
Ada2---Tobie dziekuję--jestes madrą osobą :-)) A jezeli chodzi o anitka wawa---to i tak nic z tego nie bedzie.Ona jest uzalezniona i powinna wszystko zrobic oby to dziecko nigdy sie nie urodziło.teraz niektorzy pewnie beda oburzeni tym co napisałam.Ale wiem co pisze.Moja córka,nie wiedzac o tym wyszla za człowieka ktory był uzależniony od Tramalu.Walczy z nim juz 10 lat.Nie chcial wspolpracowac a w tej chwili zaczyna sie staczac na dno.Za pare dni odbedzie sie sprawa rozwodowa.Wybrał prochy.Zaciaga kredyty,stracił prace........i to są konsekwencje natury ekonomicznej.A zdrowie --ma ataki,ataki podobne do padaczki,bóle kosci........to jest dno,zupełne dno.Takze dziewczyno zastanow sie nad tym co robisz.Najpierw Ty sie powinnas poddac leczeniu a potem pomyslec o dziecku.Ale z całego serca ci zycze obys wyszla z tego.Chociaż powiem szczerze mam mieszane uczucia...żyłam z tym na codzien.Taki człowiek robi sie oszustem,klamca........ale nie dociera to do niego,ze tak naprawde sam sobie wyrzadza najwiekszą krzywde :-((

wiesz tylko ja chce z tego wyjsc.nigdy nie spotkalam na swojej drodze osoby ktora by mna pokierowala.bo nigdy o tym nikomu nie mowilam.teraz wiem ze musze znalezc sie w rekach specjalisty.to nie jest tak ze bez tramalu nie potrafie tylko biore go bo jak teraz nie wezme to dopadaja mnie straszne bole nog i tylko to.gdybym mogla zastapic to czyms innym skutecznym moge odstawic.Tylko poprostu zadne masci zele nie pomagaja mi albo pomagaja na chwile a w pracy musze caly dzien byc na nogach

Anitko, prawda jest brutalna - gdybyś chciała z tego wyjść to nie siedziałabyś tu na forum, nie dyskutowała o tym jak bardzo chcesz, tylko nie wzięłabyś więcej.Ja tak samo mówiłam: "chcę rzucić palenie". Dopóki nie rzuciłam, to sobie tak właśnie chciałam... latami ;)