Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Normalnie szlag trafia1

Ludzie!! Coraz wiecej osób tak pisze TE zamiast TO,masakra!

Polecane posty

Co wchodzę na jakiś temat to zawsze znajdzie się osoba, która powie o rzeczowniku w l. poj. TE. Przed chwilką na topicu o piciu mleka osoba o ZACZERNIONYM nicku napisała TE MLEKO...omg, nie widzicie, że to niepoprawne??"Te" odnosi się do l. mn. np. TE RZECZY, TE FILIŻANKI, ale TO MLEKO!! To się robi coraz bardziej nagminne, że aż boli!! Podobnie zresztą jak używanie słówka "bynajmniej" zamiast "przynajmniej" - własną przyjaciółkę już pół roku staram się tego oduczyć...tragedia, ludzie, nauczcie się mówić...bo o ile błędy ortograficzne są niewidoczne jak mówicie, więc jest połowa sukcesu, o tyle tego typu błędy jakie podałam wychodzą już nie tylko w piśmie, ale i w mowie! WSTYD

Gość kamikadzej
nie prawda bo piszemy tę ksiązke

Ktos jeszcze to dostrzegł, czy jestem przerważliwiona...

Kamikadze...tak to prawda, zdarzają się rzeczowniki, o których napiszemy "tę", np ksiązka, filiżanka, to sa rzxeczowniki w rodzaju żeńskim...ale MLEKO i inne używane tutaj są męskie lub nijakie, co nie przeszkadza ludziom pisać "te mleko"

To jeszcze mało Ci się rzuciło w oczy:) Poczytaj więcej, to dopiero się zdziwisz.

Gość matkoooooooooooooooooooooo
chyba jest różnica między "te" a "tę" :O

No właśnie i dobrze, że zauważyłeś - tĘ książkę..."Ę"...a o co chodzi z tym np. mlekiem (tak się go czepnę, bo przed chwilką widziałam, chociaz przyklady mozna mnozyc)...autor pisząc "te mleko" ma na myśli "tę mleko", czy "te mleko"? jeśli tę, to tragedia...jeśli te...hehe to też porażka...bo jak widać STRICTE "TE" ODNOSI SIĘDO L. MN. BO PRZY POJ. NP PRZY KSIĄŻCE, KTÓRĄ PODAŁEŚ JUŻ JEST TĘ, A NIE TE.

Gość tą książkę
to mnie dobija te dziecko bezmyślne używanie języka....

Gość niestety tak jest
coraz mniej Polaków mówi i pisze poprawnie

Gość tą książkę
to ja Ci podpowiem zasadę - oczywiście są wyjatki, ale najczęsciej jest tak tO dzieckO tĘ książkĘ tĄ książkĄ naprawdę łatwo zapamiętać

Gość EskiFloreski
Sluchajcie ale ksiazka to rodzaj zenski?? Ja myslalam ze nijaki :/

Gość fhhhhhhhhhhfhfh nnnnnnnnnnnnnn
chyba żartujesz, eski floreski.... :O

Ojej, po prostu końcówkę zaimka wskazującego pisze się analogicznie do końcówki rzeczownika i po problemie: ta dziewczyna widzę tę dziewczynę idę z tą dziewczyną piję to mleko daj mi tę pomarańczę Wystaarczy zapamiętać tĘ zasadĘ i nie będzie problemu.

Gość grama tyka
Człowiek nawet nie wie jakie to może być proste:)

Gość cghbgfxhgf
Nie trzeba być Miodkiem, aby znać podstawowe zasady funkcjonowania naszego języka. Nikt Ci nie mówi, abyś znała powiązania, genezę itp. Chodzi o szabloonowe nauczenie się pewnych zasad, które są BA NA LNE

Gość gość
Zamiana "to" na "te" to regionalizmy. Wydaje mi się, że najczęściej to słychać w Wielkopolsce. Mnie też to razi, ale trudno jest wyplenić coś, czego używa się masowo w danym środowisku. Znajomy z Poznania nie widzi nic zdrożnego w mówieniu "te zdjęcie".

Gość gość
Na Dolnym Śląsku też tak mówią.

Gość gość
w pewnej reklamie w tv słyszałam(aż uniosłam głowę by spojrzeć na tę młodą 'wykonawczynię') ''na dworzu'' - i co Wy na to?