Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

poznanianka84

Kto płaci za nocleg gości? Rodzice Panny młodej czy Pana młodego?

Polecane posty

Witam serdecznie, Jedna sprawa mnie meczy od jakiegos czasu. Kto powinien zapłacic za nocleg gości weselnych w hotelu jesli przyjechali oni z daleka? Rodzice Panny młodej czy Pana młodego?Jaki jest zwyczaj?

Gość kazdy placi za swoich

No włąśnie moi rodzic etez tak twierdza ,ale wiem ,ze jego są przekonani ,ze to rodzice panny młodej płacą za nocleg WSZYSTKICH GOSCI. Z mojej strony przyjezdnych bedzie moze z 10 osob z jego 40 ... Nie wiem w jaki sposób załatwic to taktownie;( Nasi rodzice tylko raz sie widzieli do tej pory przed zareczynami. Teraz spotkaja sie dopiero po swietach a juz teraz musimy rezerwowac miejsce na wesele i hotel...

Gość czarna koala
normalnie - powiedzcie, ze kazdy płaci za swoich gości. nawet zgodnie z tradycją - rodzice młodej płacą za przyjęcie dla wszystkich gosci i za noclegi swoich, a rodzice młodego za wódkę i noclegi swoich... swoją drogą to takie niesprawiedliwe, tradycyje podziały - u nas za przyjęcie wyjdzie ok 16 tysięcy, a za wódkę max 5 tysiecy. mojs tój to ok. 3500, młodego - sądzę ze w 1500 się zamkniemy. to kurde troche nie fair by bylo jakbysmy dzielili tradycyjnie :)

Gość dddddddddddddddddddddd
właściwie to się zastanawiam czy obowiązkiem jest zapewnienie wszystkim noclegu. Moja rodzina liczy 30osób. Więszkość jest z mojego miasta reszta z okolic. Babcia, dziadek 40km, ale zapewno będą nocować u rodziców. I reszta z Warszawy jest to ponad 100km drogi 8 osób. Wiadomo nikt po alkocholu nie będzie wisiadał za kółko, ale ja nigdy nie spotkałam się u mnie w rodzinie żeby ktoś płacił za hotel znaczy para młoda. Każdy umawiał się z moejscową rodzinkąw własnym zakresie i każdy jakoś sobie tam odpoczął po weselu. Tak jak mówię najdalsza rodzina z Warszawy nie mam jej porozrzucanej po Polsce. Wiec szukac nocegu czy nie szukać.

Gość czarna koala
wiesz, nie masz obowiązku zapewniac noclegów, zwłaszcza jesli nie planujesz np poprawin na drugi dzień. ostatecznie goście mogą się pogrupować w pełne składy samochodowe, jedna osoba wtedy nie pije i mogą sobei wracać nawet i do warszawy. tylko uprzedź gosci o tym po prostu.

u mojego brata podzial byl idealnie na pol...moja rodzina zaplacila pol wesela...ale jesli chodzi o noclegi gosci,to kazdy placil za swoich i tyle.

Gość tytss
Jeżeli u was jest z tym problem to powiedz najlepiej będzie aby kazdy zaplacil za gosci ze swojej strony, ale jesli rodzice mlodego tak bardzo przed tym sie bronia to moze rzeczywiscie odpusc. Nikt nie powiedzial, ze to rodzice maja finansowac wesele. Moze ich nie stac. Skoro tak to nie zmuszaj ich, bo to bez sensu. W koncu to wasi goscie i bedziecie sami musieli za nich zaplacic.

czasami jest tak że rodzice wymuszają zaproszenie pewnych gości :) uważam że jest to dość konkretny powód do tego żeby sami za nich zaplacili :) może Młodzi nie robiliby wesela na 150 osób bo po prostu nie byłoby ich na to stać? co do noclegu gości - uważam że jak każda rodzina płaci za swoich to jest najbardziej sprawiedliwie.

Gość nie sypiam z komiczne
nie ma co robic sprawy z takiej blahostki; niech Twoi rodzice zaplaca za wszytskich gosci ale pomniejszą odpowiednio wiano. I tyle

Gość Iza_30
No chyba placa goście za nocleg....

u nas bedzie tak ze od mlodej rodzice placa za swoich gosci i tak samo rodzice mlodego placa za swoich gosci ktorzy beda zmuszeni nocowac w hotelu.

u nas kazdy placil za swoich gosci, i to nie tylko za noclegi, ale i za przyjecie. Tylko wodka byla po polowie. Z mojej strony bylo 40 osob, ze strony meza 100