Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

julka2384

szczepicie na rotawirusa czy nie???

Polecane posty

Gość frufru
no jednak nie. klasyczna angina jest tylko i wyłącznie bakteryjna. powiem więcej - jest to schorzenie wywoływane przez paciorkowce hemolizujące. wszystkie inne stany to zapalenia - gardła, krtani, migdałków... różnica leży nie tylko w tym co wywołuje chorobę, ale też w tym jak wygląda jej przebieg. Angina bakteryjna przebiega nagle, znenacka pojawia się wysoka gorączka, na migdałach sa ropne czopy, trwa dwukrotnie dłużej nawet niż zakażenie wirusowe. Gardło często boli tylko jednostronnie. Zakażenie wirusowe gardła to objawy silne miejscowe, gorączka stosunkowo niewielka i narastająca powoli, gardło boli równomiernie, nalotu na migdałkach brak, mogą być one powiększone w wyniku reakcji immunologicznej. Ot tak tylko...

nglk czy jak ci tamnapisałam "I czy wiesz jaka jest różnica między wirusem wywołującym zwykłą anginę, np a takim który powoduje, że dziecko wylewa z siebie dwiema stronami "Może jednak naucz się czytać ze zrozumieniem? Może miałam napisać, jak dla debila?: "I czy wiesz jaka jest różnica między wirusem wywołującym zwykłą anginę - TYLKO PAMIĘTAJ, PISZE O WIRUSIE, NIE BAKTERII, ŻEBY ZAZNACZYĆ... ROZUMIESZ.. SORRY ALE MUSZĘ CI TO NAPISAC BO INACZEJ NIE ZROZUMIESZ, np a takim który powoduje, że dziecko wylewa z siebie dwiema stronami"?Nie dyskutuję z takim poziomem.----> frufruAle przecież nie chodzi tutaj o klasyczną anginę tylko o możliwości wszelakie. Angina jako objaw wirusowego zapalenia migdałków? Nie twierdzę, że w wielu przypadkach tak się dzieje - nie twierdzę, że w większości. Ale takie pojęcie istnieje przecież.

Gość fajna żonka
nglka-nie denerwuj się tak-przecież to tylko rozmowa. Pamiętaj,że twoje emocje udzielają się twojej córeczce ;-) Dziewczyny nie obrażajcie siebie nawzajem...:-)

Gość frufru
jest albo angina, albo wirusowe zapalenie migdałków. dwa oddzielne schorzenia. okreslanie obydwóch mianem "anginy" jest błędne z założenia. i już się nie wtrącam :)

Frufru - no cóż.. nie będę się w tej kwestii sprzeczać, dla mnie pozostanie ona nierozwiązana z tego względu, że spotkałam się z tym mianem w literaturze. Jeśli nawet wyszłam z błędnego założenia to przez wprowadzenie w błąd przez wyżej wspomniane źródło. Może kwestia daty wydania.Ale z resztą nie od dziś medycyna "zmienia zdanie" co rusz z uwagi na nowe odkrycia. Fajna żonka - córka śpi ;) emocje netowe zostawiam na szczeście w internecie ;)Ok, dzieć mi się obudził. Miłego dnia, dziewczyny.

Gość fajna żonka
Trzymajcie się Pa! :-) też wszystkim miłego Dnia życzę ;-)

Ja gdyby szczepienie na rotawirusa było tak powszechne 9 lat temu jak urodziłam swoją starszą córkę to na pewno bym ją zaszczepiła. Każda tego typu infekcja kończyła się pobytem małej w szpitalu tak miej więcej do 7 roku życia wystarczyło że 2 razy zwymiotowała a jak jeszcze nie daj boże doszła do tego biegunka to masakra była i wtedy 2-3 dni w szpitalu

Gość moje dziecko miało kiedyś
WIRUSOWE ZAPALENIE PłUC ...i kto by pomyślał wirusowe ! A jednak !

Gość do frufru
a co ty taka mądra jestes??najmadrzejsza chyba na kafe ;)

Gość nglka czy jak ci tam
nglk czy jak ci tam napisałam "I czy wiesz jaka jest różnica między wirusem wywołującym zwykłą anginę, np a takim który powoduje, że dziecko wylewa z siebie dwiema stronami " Może jednak naucz się czytać ze zrozumieniem? Może miałam napisać, jak dla debila?: "I czy wiesz jaka jest różnica między wirusem wywołującym zwykłą anginę - TYLKO PAMIĘTAJ, PISZE O WIRUSIE, NIE BAKTERII, ŻEBY ZAZNACZYĆ... ROZUMIESZ.. SORRY ALE MUSZĘ CI TO NAPISAC BO INACZEJ NIE ZROZUMIESZ, np a takim który powoduje, że dziecko wylewa z siebie dwiema stronami"? Nie dyskutuję z takim poziomem. na poczatek ty naucz sie czytac ze zrozumieniem, bo juz do kolejnej osoby piszesz ze nie umie czytac ze zrozumieniem wiec z toba moja droga cos jest nie tak bo ja napisalam ze TYPOWA specjalnie dla ciebie napisze to capsem ANGINE wywoluja BAKTERIE A RESZTA TO NIC INNEGO JAK ZWYKLE ZAPALENIE GARDLA zreszta kolezanka wyzej raczyla to objasnic bardziej fachowo i radze powstrzymuj swoje emocje bo widac ze masz z tym duzy problem twego poziomu nie bede komentowac:o

Gość nivka
Angina - w najczęstszym rozumieniu ostre zapalenie migdałków podniebiennych i błony śluzowej gardła, wywołane przez bakterie paciorkowców β-hemolizujące z grupy A. Angine wywoluja wylacznie BAKTERIE!!!!!!!!!!!!

Gość do nglka czy jak ci tam
wez juz przestan chrzanic, uwzielas sie na dziewczyne, jedyne co umiesz to obrazac i tylko zamet w topicu wprowadzasz czepiajac sie wszystkiego tylko nie watku glownego, sio stad!

Gość frufru
"do frufru - a co ty taka mądra jestes??najmadrzejsza chyba na kafe " moze dlatego ze wypowiadam sie tylko na tematy o ktorych mam pojęcie?... gdyby był tu dział o samochodach, fizyce, piłce ręcznej itd tobyś mnie tam nie uświadczył/uświadczyła. ale jak coś wiem to mówię. czemu nie. i na necie, i w życiu.

Gość otóż
do frufru-moze lakcid to nie lek ale pomogł mojemu dziecku wiec jakies włąsciwosci lecznicze ma skoro pomaga prawda?? a co do kroplówek to nie wiem co konkretnie dostał moj syn ale tez pomogło!Idą z dzieckiem do spzitala wtedy kiedy jest chore ufam lekarzom i nie musze patrzec im na ręce i pytac co podaja mojemu dziecku skoro pielegniarka zakladająca kroplówkę na pytanie co to jest odpowiada ze kropłówka, zeby nawodnic małego to nie musze chyba pytac o nic wiecej zalezy mi tylko na tym zeby pomogło w chorobie mojego dziecka...

Gość frufru
lek, lek... nie lek. probiotyk. taki jakby jogurt w koncentracie. ja Ci szczerze radzę - Ty się pytaj lekarzy co dziecku podają. juz nieraz sie zdarzyło że lekarze bez konsultacji z matką probowali podac dziecku antybiotyk, na ktory dziecko było uczulone. Teraz tak naprawde nie wiesz co Twojemu dziecku robili. Moze nic własciwie? Moze zawiozłaś je do szpitala, a bez szpitala tak samo by przeszło?... Ja nie mowie ze to źle. oczywiscie lepiej zawieźć do szpitala niz ryzykowac ze dziecku sie pogorszy. Zaufanie zaufaniem, ale zachecam do interesowania się tym do lekarze podają/wypisują...

frufru ma racjęNa oddziale patologii ciąży byłam chyba jedną z tych, których się nie lubi- zadawałam setki pytań.Dzięki temu aż 3 razy sama siebie uratowałam przed anafilaksją bo lekarz planował mi podać ketonal mimo, że w karcie na czerwono był napis \"uczulona na ketonal\".

Gość otóż
tez uważam ze frufru ma rację ale na izbie przyjec lekarz przprowadzał z nami wywiad i pytał czy mały jest na coś uczulony itp.itd. I myślę ze gdyby podali małemu antybiotyk na pewno by nas o tym poinformowano i na pewno nie wyszlibysmy do domku po 2 dniach!!Ale lekarz prowadzący nam powiedział ze obejdzie sei bez antybiotyku więc mogłam byc spokojna skoczyło sie tylko na kroplówkach!

Otóż -ze mna też przeprowadzano wywiad. W karcie miałam na czerwono wpisane na co mam uczulenie. Żeby było śmieszniej - podano mi ketonal podczas operacji, co wywołało anafilaksję, ciśnienie poszło w dół i ratowali mnie.A mimo wszystko potem jeszcze trzykrotnie próbowano mi ten lek podać.Ja rozumiem, że mama smutna, przestraszona i zmęczona ma już wystarczająco wiele problemów w szpitalu ale mimo wszystko pytałabym a co to i po co. Nigdy mi się nie zdarzyło, by pielęgniarki i lekarze (nawet Ci na ogół niemili) odmówili wyjaśnienia albo robili problemy. A ja byłam pewna, że mojemu dziecku i mojemu zdrowiu - nic nie zagraża.

Gość ___rodzice___
Wiek przedszkolny to szczególny okres w rozwoju dziecka. Do 6 roku życia następuje rzeczywisty rozwój mózgu. Im młodsze jest dziecko, tym szybciej przyswaja nowe informacje. Im później je przyswoi tym dłużej będzie trwał ten proces i będzie coraz trudniejszy. Niestety często nie zdajemy sobie z tego sprawy. Dlatego chcemy Państwu pomóc i zaproponować zestawy, pomoce naukowe do stymulacji dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym. Produkty naszej firmy wspomagają wszechstronny rozwój dziecka, przygotowując do poznania i pojmowania wiedzy. Sprawią, że Wasze pociechy szybciej i pełniej rozwiną się poprzez zabawę. Zestaw nr 3 to pond 150 literek i znaków o wysokości 5 cm do samodzielnego przyklejenia na blok techniczny, ( blok nie wchodzi w skład zestawu). Idealna pomoc do nauki alfabetu, pierwszych wyrazów, prostych zdań. Litery wykonane są z najwyższej jakości miękkiej samoprzylepnej folii. http://allegro.pl/literki-do-nauki-alfabetu-czytnia-zestw-3-i1313276713.html http://allegro.pl/cyferki-naklejki-zestaw-edukacyjny-nr2-i1313720175.html http://allegro.pl/alfabet-litery-literki-naklejki-zestw-nr-1-i1313720239.html

Gość ___rodzice___
Wiek przedszkolny to szczególny okres w rozwoju dziecka. Do 6 roku życia następuje rzeczywisty rozwój mózgu. Im młodsze jest dziecko, tym szybciej przyswaja nowe informacje. Im później je przyswoi tym dłużej będzie trwał ten proces i będzie coraz trudniejszy. Niestety często nie zdajemy sobie z tego sprawy. Dlatego chcemy Państwu pomóc i zaproponować zestawy, pomoce naukowe do stymulacji dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym. Produkty naszej firmy wspomagają wszechstronny rozwój dziecka, przygotowując do poznania i pojmowania wiedzy. Sprawią, że Wasze pociechy szybciej i pełniej rozwiną się poprzez zabawę. Zestaw nr 3 to pond 150 literek i znaków o wysokości 5 cm do samodzielnego przyklejenia na blok techniczny, ( blok nie wchodzi w skład zestawu). Idealna pomoc do nauki alfabetu, pierwszych wyrazów, prostych zdań. Litery wykonane są z najwyższej jakości miękkiej samoprzylepnej folii. http://allegro.pl/literki-do-nauki-alfabetu-czytnia-zestw-3-i1313276713.html http://allegro.pl/cyferki-naklejki-zestaw-edukacyjny-nr2-i1313720175.html http://allegro.pl/alfabet-litery-literki-naklejki-zestw-nr-1-i1313720239.html

Gość hanka77
No ja zaszczepiłam moje drugie dziecko,mając jeszcze w pamieci to co było z moim maluszkiem kiedy ten miał biegunke. Teraz juz wiem ze najlepiej jest podac enterol-probiotyk ,który spowoduje ze nie bedzie problemów z biegunka,ale wczesniej był to naprawde duzy problem.

Gość klinka_90
No własnie ja tez przegapiłam ten czas kiedy powinno sie podac szczepionke.A teraz sie boje.Ale na szczescie sa własnie srodki ,które troszke przynoszą ulge w czasie tej choroby.