Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Do biorących Cilest

W którym dniu przyjąć Cilest jeśli przechodzę z innych tabsów na Cilest?

Polecane posty

Gość Do biorących Cilest

Brałam jedne opakowanie też dwufazowych tabletek, mam poczekać aż będę miała miesiączkę czy przyjąć od razu? Niestety nie spytałam się o to ginekologa :( pomóżcie.

Gość furkotka 28
ja biorę cilest ale tym pytaniem mnie zabiłaś... Lepiej zadzwon do lekarza. Na moje oko zaczęłabym po przerwie na okres, w żadnym razie w środku cyklu. ale to intuicja a nie pewność...

Jezeli aktualnie nie bierzesz zadnych tabletek, to musisz zaczekac do miesiaczki. Natomiast jesli bierzesz nadal te cilest i chcesz zrobic zmiane, to czekasz az skonczy sie 7 dniowa przerwa i wtedy zaczynasz te nowe opakowanie.

Gość Do biorących Cilest
nie źle mnie trochę zrozumiałyście, ja teraz zaczne brać Cilest, kończe opakowanie innych tabletek i jak czytałam ulotkę w internecie cilestu to tam było napisane,że powinno się przyjąć od1 do7 dnia przerwy, tylko nie wiem czy poczekać te parę dni by pojawił się okres z odstawienia.

To dobrze Cie zrozumialam. Lekarz mi to wytlumaczyl tak: Biore tabletki i chce zmienic je na inne, czyli: czekam do konca opakowania starych tabletek, robie 7 dniowa przerwe na okres i na 8 dzien przyjmuje tabletke, ale juz tą nową. Tak samo jest kiedy przechodzi się z tabletek na np plastry. Zamiast na 8 dzien wziasc tabletki - przykleja sie plaster :)

Gość Do biorących Cilest
Rozpoczęcie stosowania leku Cilest u kobiet wcześniej przyjmujących inny doustny złożony (estrogenowo – progestagenowy) preparat antykoncepcyjny. W przypadku przejścia z innego złożonego, doustnego preparatu antykoncepcyjnego, stosowanie leku Cilest należy rozpocząć w okresie od 1 do 7 dni od przyjęcia ostatniej tabletki używanego w poprzednim cyklu preparatu antykoncepcyjnego. Przerwa między przyjęciem ostatniej tabletki preparatu poprzednio stosowanego, a przyjęciem pierwszej tabletki leku Cilest nie powinna być dłuższa niż 7 dni. W przypadku dłuższej niż 7 dni przerwy pomiędzy przyjęciem w poprzednim cyklu ostatniej tabletki antykoncepcyjnej, a przyjęciem pierwszej tabletki leku Cilest konieczne jest zastosowanie skutecznej, dodatkowej, niehormonalnej metody antykoncepcji. Należy stosować ją przez tydzień, tzn. do czasu przyjęcia siedmiu tabletek leku Cilest. Wiem,że długie ale z tego co tu jest napisane to jak zrobię dłuższą przerwę niż 7dni to muszę sie dodatkowo zabezpieczać, już sama nie wiem.

Ale to jeszcze zależy, czy przechodzi się z silniejszych na słabsze, czy na odwrót.

Gość Do biorących Cilest
z kontraceptu na cilest, chyba nie są dużo słabsze, bynajmniej ginekolog mi nic takiego nie powiedział.

Gość Do biorących Cilest
podnoszę, czy ktoś mi pomoże, ten Kontracept to tak jak harmonet