Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość eleni09

rejestracja dziecka a badania dna

Polecane posty

Gość eleni09

Witam. Dreczy mnie pewna sprawa... Otoz niedlugo na swiat przyjdzie moja coreczka.. bede samotna mama, ale to juz inna historia. Ojciec małej nie przyznaje sie ze jest ojcem zeby po prostu nie musial placic zabezpieczenia alimentow... zazadal badan dna. I tu moje pytanie.... Od urodzenia coreczki bede miala 2tygodnie zeby zarejestrowac ja w urzedzie.. skoro nie jestesmy z jej ojcem razem, on musialby byc przy tej rejestracji zeby wpisac jego jako ojca. Sad nakazal mi w ciagu 3miesiecy od urodzenia malej wniesc sprawe o ustalenie ojcostwa wtedy zostana zrobione badania... wydaje mi sie ze w dwa tygodnie nie ma szans by to wszystko zalatwic... co wiec z rejestracja? troszke to pogmatwane... bardzo prosze o odpowiedz jesli ktos orientuje sie w tej sprawie. dziekuje.

Rejestrujesz na swoje nazwisko, ojciec nie uznaje dziecka więc musisz podać, że ojciec nieznany.uznać może w każdej chwili już nawet po rejestracji (wtedy zmieniają dziecku nazwisko).

sprawa wyglada tak... idziesz i rejestrujesz sama... w rubryce ojciec wpisuje sie nieznany... po sprawie sadowej o ustalenie ojcostwa zostaje zmieniony akt urodzenia i wpisuja dane ojca ale nazwisko moze zostac twoje... w momencie gdyby on sam uznal dziecko to on decydowalby jakie nazwisko bedzie nosic ale jesli ma sprawe w sadzie o ustalenie ojcostwa to ty decydujesz jakie bedzie nosic nazwisko i moze zostac twoje...

Gość eleni09
własnie o to mi chodzilo... myslalam ze unikne tego ze bede musiala podac ze ojciec jest nieznany... ale niestety. dziekuje Wam bardzo :)

Gość fretkowa123
drobne sprostwanie-w rubryce ojciec NIE wpisuje się "Ojciec nieznany",ale imię ojca-takie jakie Ty podasz(jeśli nie podasz urzędnik wpisze imię męskie poularnie w kraju używane),a jako nazwisko ojca-Twoje nazwisko.

Witam, ja mam podobny problem z tym , że obecnie jestem w 3 miesiącu ciąży a ojciec właśnie się wyparł. Odrazu zaczęłam się orientować co i jak prawnie wygląda i faktycznie tak jest. Oprócz alimentów możesz starać się od ojca dostać pieniądze tzw. koszty utrzymania w czasie ciąży i porodu. z takim wnioskiem musisz również wystąpić do sądu i masz na to 3 lata od chwili urodzenia dziecka. A tak swoją drogą czy ci faceci są niepoważni.

Gość eleni09
co do facetow... to szkoda slow.. Mialam juz sprawe o zabezpieczenie alimentow... i sad owszem przyznal mi takowe.. i wydawalo mi sie ze domysla sie o co chodzilo Szanownemu Pozwanemu, ze on zrobi wszystko zeby tylko placic nie musial... ten jednak napisal zazalenie i sprawa jest teraz w sadzie okregowym.. Nie pomyslal jednak o tym ze to on zaplaci ponad 1tys zl za badania dna i o tym ze pieniadze ktore zostaly mi przyznane na okres trzech miesiecy przed i po porodzie i tak bedzie musial splacic a dojda do tego jeszcze aktualne alimenty oraz nie omieszkam zlozyc wniosek o pieniadze na wyprawke dla Malenstwa.. a to wszystko nie dlatego ze jestem łasa na pieniadze tylko dlatego zeby koles zrozumial ze zachowal sie jak ostatni palant...