Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Kinguśka26

Liczę na wasze wypowiedzi

Polecane posty

Gość Kinguśka26

Za kilka miesięcy planujemy starać się o dziecko. Jakieś wskazówki? Jak się przygotować? Byłam u lekarza ,także ogólne badania mam za sobą

kup oeparol - olej z wiesiolka, maz cynk, pomoglo w pierwszym cyklu staran, a moze tak mialo byc.....

Gość przede wszystkim juz teraz
zacznij brac kwas foliowy. Jego nie mozna przedawkowac, wiec mozesz go brac nawet pol roku (bierze sie go do 10 tc), poniewaz jest najwazniejszy. Po drugie jesli palisz, rzuc palenie, a jesli nie palisz to bardzo dobrze :)

Gość niestety bedac w
ciazy mozna przedawkowac ten kwas foliowy . kazdy niedobor jak i nadmiar witamin w formie tabletek jest niewskazany . ja od momentu staran bralam tylko 1 tabletke dziennie foliku - az do 2 mc ciazy . potem bralam tylko zestaw witamin feminatal N ( odstaiwlam ten folik bo feminatal mial juz w skladzie kwas foliowy ) przed ciaza radze zrobic badania na toxoplazmoze i cytomegalia ( jesli okaze sie ze juz te choroby przechodzilas to kolejne zakazenie w ciazy - wirusy nie uszkodza plodu ) jesli okaze sie ze nie chorowalas czyli nie masz przeciwcial musisz uwazac no i radzilabym dobrze sie juz odzywiac bo same witaminy w talbetkach to nie wszystko.

Ok, to moze inaczej sie wyraze: mozna przedawkowac, ale NIE jest on ani szkodliwy ani toksyczny dla organizmu (tak jak np. nadmiar witaminy C), bo nadmiar jest wydalany, dlatego zaleca sie branie kwasu foliowego kilka miesiecy przed planowana ciaza.

I dodam jeszcze, ze zazwyczaj lekarze i polozne NIE zalecaja brania zadnych innych witamin w kapsulkach oprocz wlasnie kwasu foliowego gdy kobieta odzywia sie normalnie i jej dieta zawiera codzinnie swieze owoce, warzywa i nabial. Suplementy witaminowe podaje sie w razie koniecznosci kiedy isteniej niedobor witamin, ale ZAWSZE powinien byc z przepisu lekarza, a NIGDY na wlasna reke. Tak mowi moj lekarz :)

Gość Kinguśka26
dzięki dziewczyny za odpowiedzi. naszczęście nie pale i też nie pije alkoholu, mąż mój też nie pali, pije okazjonalnie.

Gość Kinguśka26
staram się mniej pić coca coli, pije dużo soków i wody niegazowanej, Jem więcej nabiału, owoców

Gość oczywiscie ze nadmiar wit C
jest wydalany , ale czy wiesz ze w ten sposob nerki sie niszcza bo musza czesciej i intensywniej pracowac ? ja w obu ciazach bralam zestaw witamin i dzieci rodzily sie zdrowe . wiecie ze niedobor jodu moze doprowadzic do uposledzenia umyslowego dziecka ?

Gość Kinguśka26
a jak to jest z solarium.Czy moge jeszcze na razie korzystać z niego?

Gość witaminy nie musza byc
z przepisu lekarza gdyz lekarz nie wystawia na nie recepty . kazda moja znajoma brala zestaw witamin i ja takze ( nie z przepisu lekarza ) i jakos kazda z nas miala dobra morfologie i dziecko rodzilo sie zdrowe .

oczywiscie ze nadmiar wit C - oczywiscie, ze wiem i o to mi wlasnie chodzilo kiedy napisalam o toksycznosci, fakt jest jednak taki, ze w ciazt niczego nie wolno brac na wlasna reke, tylko z przepisu lekarza czy poloznej. Co do solarium to mozesz chyba :) Ja nie chodze, bo 2 lata temu mialam poczatki raka skory (komorki rakowe/patogenne byly obecne tylko na zewnetrznej stronie skory i nie zdazyly jeszcze wniknac glebiej...) nie straszac cie oczywiscie :), wiec nie wiem jak to jest dokladnie, ale zawsze mozesz zapytac sie lekarza.

Gość DO SOLARIUM ABSOLUTNIE
NIE WOLNO CHODZIC ale zaraz pojawia sie madrale ktore ci powiedza ze chodzily . nie sluchaj ich bo zaszkodzisz dziecku . a poza tym opalanie w ciazy powoduje przebarwienia na skorze . i efekt bedzie taki ze min twoja twarz bedzie wygladala gorzej niz przed ciaza . zreszta w solarium jest tabliczka z info ze kobiety w ciazy nie moga korzystac z solarium . chyba mozesz sie poswiecic dla dobra dziecka i swojego - to tylko 9 mc !

Gość zestawy witaminowe zawieraja
bezpieczna dawke witamin . jezeli kobieta bierze jedna talb dziennie to na pewno nic jej nie bedzie .

witaminy nie musza byc - moze zle sie wyrazilam, nie chodzilo mi, ze sa na recepty, ale powinno sie je zazywac z polecenia lekarza. Wiem o tym, bo moja ciotka jest ginekologiem-poloznikiem i odradza branie jakichkolwiek witamin (oprocz kwasu foliwego) na wlasna reke, bo szczegolnie w 1 trymestrze moze wyrzadzic duzo krzywdy dziecku. Zawsze trzeba poradzic sie lekarza jesli chce sie cos w ciazy brac.

radze z solarium zrezygnowac ja chodzilam na solarium w drugiej ciazy nic o niej nie wiedzac pozniej mialam plamienia ktore trwaly do 27 tygodnia :-/ nie wiadomo czy czasem nie od tego chodzenia na solarium :(

Gość DO do SOLARIUM ABSOLUTNIE
dziewczyno, naucz sie czytacze zrozumieniem. Ona NIE JEST w ciazy, a dopiero planuje!!

Gość Kinguśka26
dziewczyny mam nadzieję że będę mogła liczyć na wasze wsparcie:). chwile absolutnie nie mówię o chodzeniu na solarium w ciąży wiem, że to szkodliwe. Pytałam czy teraz mogę zanim zaczniemy się starać czyli za jakieś 3-4 m-ce.

Gość czytam ze zrozumieniem madralo
dziewczyna na pewno sie pytala czy moze korzystac z solarium bedac w ciazy a nie przed ciaza

Gość do tej od solarium
jednak jestes slepa, bo ona napisala: "a jak to jest z solarium.Czy moge jeszcze na razie korzystać z niego?" JESZCZE NARAZIE!!! Chyba logiczne, nie?? Boze, co za barany tu siedza...

Gość SanSan
jezeli przez te 3-4 miesiace zanim chcecie zajsc w ciaze bedziesz stosowala antykoncepcje wykluczajaca ciaze to mozesz chodzic na solarium

Gość Kinguśka26
jeżeli chodzi o antykoncepcję stosujemy prezerwatywy. I właśnie o to pytałam czy do czasu kiedy rozpoczniemy starania nic się nie stanie jak czasem pójdę na solarium

Gość Kinguśka26
a jeśli rozpoczniemy starania w czasie urlopy co z opalaniem na słońcu?

Gość w czasie urlopu spokojnie
mozesz, zaden problem, a nawet wskazane, bo relaks sluzy poczeciu dzidzi :)

Gość Kinguśka26
dobrze się składa według moich obliczeń właśnie w czasie urlopu mam dni płodne:)

Gość Kinguśka26
a jak sobie radzicie z goleniem nóżek?

Gość aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
DO SOLARIUM ABSOLUTNIE NIE WOLNO CHODZIC ale zaraz pojawia sie madrale ktore ci powiedza ze chodzily . nie sluchaj ich bo zaszkodzisz dziecku . a poza tym opalanie w ciazy powoduje przebarwienia na skorze . i efekt bedzie taki ze min twoja twarz bedzie wygladala gorzej niz przed ciaza . zreszta w solarium jest tabliczka z info ze kobiety w ciazy nie moga korzystac z solarium . chyba mozesz sie poswiecic dla dobra dziecka i swojego - to tylko 9 mc !czytalam niedawno ze z tym kwasem foliowym jest tak ze zeby dzidzia byla na 100%zdrowa trzeba go brac do 12 tygodnia ciazy...

zalezy co masz na mysli piszac opalac sie? dla mnie to znaczy lezec plackiem pare godzin-ja przynajmniej tak robie -wiem ze to jest dosyc szkodliwe dla skory, ale dla mnie to przyjemnosc dla innych polezec troche na sloncu, troche w cieniu -wszystko w umiarze

Gość Kinguśka26
ja zawsze lubiłam leżeć plackiem, ale jeśli to szkodliwe zawsze mogę ograniczyć