Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość barbarj

jakie objawy mam dziecko przy zapaleniu oskrzeli?

Polecane posty

Gość barbarj
moje dziecko ma czasem kaszel, nie ma gorączki, ma apetyt, do lekarza nie ma miejsc żeby osłuchał...i nie wiem cyz jakby było zapalenie, bo inaczej by się zachowywało?

moj maly ciezko oddychal, w nocy mial ataki kaszlu ale takie, ze az wymiotowal, apetytu nie mial, tylko, ze on ogolnie bardzo malo je

Jeśli do oskrzeli wnikną wirusy (albo bakterie), ich błona śluzowa ulega zapaleniu i zaczyna produkować śluz - dziecko zaczyna kaszleć. Ma gorączkę, nie ma apetytu, jest osłabione atakami kaszlu. Trzeba koniecznie iść z nim do lekarza. Trzeba dbać o to, by zdrowiejące dziecko nie przebywało w zadymionych pomieszczeniach, nie było narażone na gwałtowne zmiany temperatur i nie miało kontaktu z osobami chorymi. U niemowląt zapalenie oskrzeli może mieć poważniejszy przebieg, gdyż nawet lekki obrzęk błony śluzowej i niewielka ilość śluzu wystarcza, by zmniejszyć przepływ powietrza i wywołać duszność. Dziecko oddycha z wyraźnym wysiłkiem, ma przyspieszony oddech. Ponieważ do krwi nie dociera tyle tlenu, ile trzeba, malec musi być przyjęty do szpitala, gdzie ewentualnie otrzyma tlen do oddychania i antybiotyk. Uwaga, jeśli lekarz zapisze dziecku antybiotyk, trzeba podać wszystkie zalecone dawki, niezależnie od tego, czy dziecko czuje się lepiej. Zapalenie oskrzeli mija mniej więcej po 7 dniach, ale kaszel może się utrzymywać jeszcze przez kilka tygodni (najsilniejszy jest rano). http://www.edziecko.pl/zdrowie_dziecka/0,79369.html?adw=1&gclid=CIixiu7g0ZkCFQECGgodZAbZtQ