Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ercn

weganie co jecie??

Polecane posty

Gość sziababada
wszystko procz miesa i prduktow pochodnych zwierzecych

Gość ercn
daj przyklad np . obiadu

Gość Weganin
My przybysze z Wegi jemy ludzi :)

Gość
ja jestem wegetarianka ale sprobuje;p - warzywka na patelnie bp. z ryzem lub makaronem - spaghetti z zacierka sojowa (kumpel jak zrobilam 1 raz nie mogl dojsc co to za mieso ;p) - kotlety sojowe w sezamie - sorowki/salatki roznorakie - nalesniki z farszami typu pieczarki + cebulka, papryka, pomidor+ser (zapiekane), szpinak z przyprawami - leczo - tarta warzywna - lasagne ze szpinakiem, pieczarkami i koncentratem pomidorowym - zapiekanka z kukurydza, pieczarkami, paporyka, fasola, ziemniakami albo z brokulami, cukinia i makaronem - zupa jarzynowa oj duzo muslec mozna

Gość hubertsya
jak sie robi zacierke sojowa??

Gość
to sa takie granulki drobne kosztuja ze 2 zlote na stoisku ze zdrowa zywnoscia/produktami sojowymi w kazdym wiekszym markecie mi z tego wystarcza na 2 spaghetti gotujesz to w wodzie z kostka rosolowa ( garnek napelniasz woda zeby tylko 2-3 cm ponad zacierke bylo), 10 min na gazie, potem odsaczasz, przyoprawiasz, ja jeszcze podsmazam na maselku golabki tez swietne z tego wychodza :)

Gość miew-
a kostka rosolowa nie ma dodatku suszonego miesaa?

Gość sziababada
no mielone sojowe z surowkami do teo ziemniaki albo makaron bezjajeczny ze szpinakiem placki ziemniaczane z sosem smietankowym poszukaj w necie:)

Gość
zalezy jaka kupisz- ja np. uzywam knorra jakiegos oliwkowego;p sa przecierz kostki jarzynowe :) a wystarczy przeczytac etykietke- zwlaszcza w tych niemarkowych sa "aromaty identyczne z naturalnymi", nawet chipsy bekonowe okazuja sie weganskie ;p opcjonalnie mozesz nagotowac rosolku z warzywek samych, odparowac wode zeby byl intensywniejszy i pozamrazac np. w woreczkach do lodu

Gość sziababada
kosta rosołowa jest warzywna:) tzn mozesz kupic rosolowa wieprzow ai tak dalej ale czyste kostki warzywne tez sa:)

Gość yrn5yn
a ja ostatnio kupilam soje na mielone i byl w niej dodatej jajka llleeeeeeee

Gość
czytajcie ze zrozumieniem!!! (etykietki)

Gość yrn5yn
albo w zsiadlym mleku zelatyna wieprzowa

Gość sziababada
dokladnie:) na odwrocie jest napisany sklad czytajcie np galaretki sklepowe maja zelatyne wieprzowa jogurty tez danony danonki jogobelle to wszystko ma w sobie:)

Gość yrn5yn
tak nawet zolty ser jest na podpuszcze zwierzecej

Gość
oj tam czasami jest na syntetycznej;p a galaretki i jogurty tez czasem maja syntetyczne cos zelatynopodobne wystarczy ostro poszukac ;P 3,5 roku jestem wege i jakos nie przymieram glodem

Gość sziababada
no dokladnie ale jest ser w biedronce na podpuszczce mikrobiologicznej:) tak smao majonez bez jajka w biedronce jest nazywa sie SPLENDIGO I jest pyszny:)

Gość yrn5yn
a ja sama robie majonez wiadomo ze sie glodem nie przymiera ale mnie wkurza ze pchaja jakies dziadostwa we wszystko

Gość Anq
Mój obiadek :) Dzień pierwszy Pierwsze danie zupka grzybowa z pierożkami nadziewnymi pieczarkami. Wersja zupelnie bez pochodnych zwierzecych to: Zupa: podkład to rosołek z suszonych grzybów na kostce warzywnej z zasmażką z mąki i oliwy z oliwek w dużej ilości. Do tego świeża pietruszka i około 0,5 kg usmazonych i mocno przyprawionych pieczarek ,ktore smażę na oleju pokrojone w plastry dość grube a potem mielę i dodaję do zupy by ją zagęścić. Pierożki: mąka+woda+jajo sojowe i ugniatam ciasto, farsz to kolejne 0,5 kg pieczarek tak samo przygotowanych i zmielonych. Wersja dla tych co jedza smietane i jaja: Zupę zagęszcza sie słodką smietaną z mąką zamiast mielonymi pieczarkami i do rosołu daje wiecej grzybow , a do ciasta zwykłe jajo. drugie danie Ziemniaczki opiekane + grillowane warzywa i kotlety sojowe z grilla. Ziemniaki kroje w grubą kostkę (ok 2cm/2cm) zalewam wodą do połowy woda i dodaję olej oraz przyprawy i piekę w piekarniku az woda odparuje a tłuszcz zarumieni ziemniaki.Nastepnie mrozonkę :kalafior+brokuł+fasolka szparagowa+marchewka zraszam olejem i solę i wstawiam też do piekarnika, tak w polowie pieczenia ziemniaków i czesto mieszam aż się troszke przypieką. Kotlety sojowe namaczam i przyprawiam przyprawa meksykanska i smaże bez tłuszczu na patelni grillowej aż zarumienią się ślady blachy. Dzień drugi: Zupka: gotuje rosół jak tradycyjny na kurze, ale zamiast kury daje drugie raz tyle włoszczyzny, do tego kilka łyzek oliwy z oliwek zeby rozgrzewał i dużo świeżego szczypiorku szczypiorku lub natki i pokrojonej marchewki. makaron wstążki bezjajeczne. drugie danie: frytki+kotlet sojowy o smaku kurczaka:) lukurydza w kolbie mrozona lub latem świeża- gotuje około 10-15 minut, frytki w piekarniku lub oleju, kotlet namaczam, przyprawiam jak zwykłego fileta z kurczaka i obtaczam w jajku sojowym i bułce tartej i smażę. dzień trzeci: Spagetti. Normalny sos pomidorowy + dorzucam do niego groszek zielony albo inne warzywka + makaron spagetti. Na deser szarlotka na na kaszy mannej z kruszonką albo racuchy:) dzien 4: zupa pomidorowa z ryżem- jak tradycyjnie tylko na kostce warzywnej drugie danie: pierogi (jak wyzej) z kapusta i grzybami dzien 5: zupa- kalafiorowa z ziemniakami - przy czym kalafior i ziemniaki najpierw szklę na oliwie, dodaje mąkę i zalewam wodą, przyprawiam. drugie danie: kopytka - jak tradycyjne ale z jajem sojowym + groszek z marchewka w zasmażce+ klopsy sojowe z cebulą (gotowe do kupienia ...booooskie). dzien 6: naleśniki (mleko i jajo sojowe) do tego na ostro smazone pieczarki z brokułem i groszkiem zielonym. Wszystko to w sosie pieczarkowym. Do popicia barszcz lub inna lekka zupa. dzień 7: zupa: szczawiowa z grzankami. risotto (ryż, papryka, kukurydza) + kotlety z boczniaków, sów lub kabaczka w panierce. A na deser popcorn, cola i kino:P itd.... ogólnie to mozna by wymieniac bez liku dobrych potraw, sycących i wcale nie jakis wydziwionych typu kiełki, jak panuje stereotyp:) Uwielbiam moje jedzonko, wcale nie jestem blada chudziną a moj facet sam z czasem polubil moja kuchnie i mieso zazwyczaj jada poza domem.

Gość Anq
jarek a co ty jesz? Na okragło schabowy z pyrami i burakami?

Gość Anq
No to ta moda jest od dawna..bo ja juz 15 lat tak jade i nadal w modzie to jest widze...choc ja akurat wegetarianka jestem...a prawdziwych wegan jest malutko.