Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama Kamilki.

trzeci migdal spowodowal niedosluch

Polecane posty

Gość mama Kamilki.

Witam Was wszystkie mamy. Mam problem i chcialabym zapytac o rade Panie ktore mialy podobna sytulacje. Otoz moja coreczka ma przerosniety trzeci migdal, gorzej przez to slyszy, ostatnio coraz gorzej. To podobno normalny objaw przy "trzecim migdalku" tak samo jak oddychanie przez buzie i chrapanie w nocy ( co tez u niej wystepuje) Ale jest jeszcze jedna rzecz ktora bardzo mnie niepokoi. Corka bardzo slabo mowi, niewyraznie i bardzo niepoprawnie gramatycznie, duzo rzeczy w ogole nie rozumie jak do niej mowie. Ciezko jej sie skupic na rozmowie. Ma 4 latka. Nie wiem czy ten problem z mową tez ma jakis zwiazek z tym wszystkim, czy to jest spowodowane tym ze nie slyszy prawidlowo? Czy ktoras z Was miala podobną sytulacje? Za kilka dni coreczka bedzie miala zabieg i wytna jej tego migdalka. Ale martwie sie bardzo, czy aby na pewno po zabiegu wszystko wroci do normy, czy zacznie slyszec i rozwijac sie prawidlowo, mowic poprawnie, tak jak inne dzieci w przedszkolu. Bardzo prosze o pomoc jesli ktos przechodzil przez podobne problemy ze swoim dzieckiem. Z gory dziekuje;)

Gość asdfg
taka wymowa też jest zwiazana z tym migdałkiem,do tego potęguje wadę jeszcze niedosłuch.Wytnij,zobaczycie,że wszystko pomalutku wróci do normy.Niedosłuch minie,a z wymową ew. kilka wizyt u logopedy jeśli jest tak źle

Gość misiejeczkaaaa
hej, moja siostra miałą taki problem. Skutkiem tego były problemy w szkole. Głupia baba od polskiego się jej czepiała, bo nie wymawiała poprawnie pewnych liter, słów, miała kłopoty z czytaniem, sepleniła i coś tam jeszcze. Później okazało się że to przez ten migdał i jej go wycięli. nie było później żadnych problemów, uczyłą sie szybko języków obcych.

Gość mama Kamilki.
Dzieki dziewczyny za pomoc:) Troche mnie to uspokoilo. Jesli jeszcze ktoras z Was miala lub slyszala o podobnych przypadkach, prosze piszcie!!

zawodowo jestem ściśle związana z niedosłuchem i z czystym sumieniem zalecam operację. Przerośnięty migdał NICZEMU nie służy, a jak sama widzisz stwarza tylko problemy.

Gość mama Kamilki.
Co do zabiegu jestem zdecydowana w stu procentach. Na wycięcie jedziemy 7 kwietnia, wiec to juz za kilka dni. Boje sie tylko co bedzie dalej, czy bedą postepy i jesli tak to w jakim czasie moge sie spodziewac ze corka zacznie rozwijac sie tak jak inne dzieci w jej wieku. Juz niestety taka panikara ze mnie, i na zapas sie zawsze martwie. Dlatego wlasnie chcialabym poznac historie innych dzieciaczkow ktore przez to przechodzily.

Mój mąż dziecięciem będąc (;)) miał taki sam problem. Niestety zbyt późno to zauważono i mimo, iż migdał został usunięty miał problemy z nauką. Z synem zareagowałam szybko i gdy miał 2 lata usunęliśmy mu ten migdał. Jest zupełnie niepotrzebny. Radzę ci zgłosić się do laryngologa i pozbyć się tego migdałka. :)

Gość moniska2007
Moja chrześnica też miała usuwany 3 migdał, też miała niedosłuch. chodzi do logopedy już długo, bo od 4 roku życia, teraz ma 6, 5 roku. Poprawa w wymowie jest ale nie wymawia jeszcze głosek szumiących (sz, rz,cz, dż) zamienia ciszące na syczące (s,c, z, dz na ś, ź ć, dź) i odwrotnie, nie wymawia r. Wymowa się poprawiła ale do doskonałości jeszcze daleko. I na pewno nie wystarczy kilka wizyt u logopedy tylko systematyczna praca. A poza tym nauczyciel nie ma prawa obiżać dziecku ocen i czepiać się go tak jak to pisała misiejeczkaaaa!! Jeżeli taka sytuacja zaistniej to nalezy interweniować i to ostro. Sama jestem nauczycielką, więc wiem jak ta sprawa wygląda. Pozdrawiam!

Gość moniska2007
sorki, błąd ciszące czyli ś,ź ć dź:)

Gość mama Kamilki.
Gaganna a w jakim wieku twojemu mężowi wycieli tego migdalka? Moja coreczka ma 4 lata, i martwie sie wlasnie czy to nie jest za pozno:( Moniska a Twoja chrzesnica w jakim wieku miala wycinany migdalek? i do logopedy zaczela chodzic przed, czy po zabiegu. Bo moja corka byla u logopedy ale w ogole nie chciala wspolpracowac, nawet nie chciala podejsc do Pani doktor, nie mowiac o tym ze w ogole nie reagowala na jej pytania. Ona w ogole nie reaguje na pytania obcych, tak jak by nie chciala slyszec co sie do niej mowi. Co innego jak rozmawia ze mna czy z kims z rodziny, z kims znajomym... wtedy rozmawia, ale trzeba mowic do niej bardzo glosno i wyraznie, a ona odpowiada i tak po swojemu i czesto tak przeksztaca wyrazy, ze ktos kto nie przebywa z nia na codzien, nie rozumie wszystkiego:(

Gość dora31kropka
moj synek tez mial migdalka przerosnietego, ale nie mial az takich problemow i nie mial nawet operacji, tylko samo zaniklo w wieku 7 lat

Gość moniska2007
Witaj! Agata zaczeła chodzić do logopedy jeszcze przed wycięciem migdała. Po bilansie 4 latka dostała właśnie skierowanie do logopedy. Mówiła naprawdę bardzo źle i też rozumiały ją tylko najbliższe osoby. A że ciągle miała problemy z katarem-wiecznie zapchany nos, niedosłuch, zakorkowane uszy, brzydki migdał to dostała skierowanie na wycięcie. Nie pamiętam dobrze ale wydaje mi się, że to już minęły dwa lata i wszelkie choroby jak ręką odciął. Co do logopedy to na początku też było ciężko. Chowała się pod stół, w ogóle nie chciała nic powtarzać, ćwiczyć ani z logopedą ani w domu. W miarę upływau czasu to się zmieniło chociaż nigdy nie zapałała sympatią do pani logopedy. A teraz chodzi do innej osoby i jest zachwycona:) Nie może się doczekać kolejnych wizyt. Może spróbuj z córką poszukać jeszcze innego logopedy? Pozdrawiam!

Gość Pelna strachu mama
Nasz synek też czeka na zabieg jeszcze nie mamy terminu ponieważ musimy zrobić to prywatnie ale diagnoza już postawiona. Niedoslyszy z powodu przerosnietego migdala który uciska trąbki słuchawek. Synek rozwija się przez to troszkę wolniej od rówieśników i mówi bardzo mało...mimo strachu jaki odczuwam cieszę się że znamy powód i że jest to tylko to...teraz będzie ciężka praca przed nami 3 mam kciuki również za ciebie i Twoja córeczkę

Gość gość
Osobiście na badanie słuchu i do logopedy chodziłam ze swoimi dziećmi do tej przychodni http://www.larmed.pl/. mają dobrych specjalistów, ze świetnym podejściem do dzieciaków.