Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość trtr

Bez p.tokso a właścicielki zwierząt - jak sobie radzicie?

Polecane posty

Gość trtr

Jestem w szoku po wynikach swoich badań. Okazuje się że lata kontaktów ze zwierzętami: zbierania znajd z ulicy, babrania się w ziemi przy szkoleniu psów itd itp nigdy nie zachorowałam na toksopazmoze i nie mam w krwi przeciwciał. Martwię się. Oznacza to że muszę zachowywać szczególną ostrożność (kroić mięso w rękawiczkach, nie sprzątać np zwierzęcych odchodów) i w ogóle nie wiem czym tam jeszcze zawracać sobie głowę. Tymczasem mam psy z którymi aktywnie spędzam czas i z tego nie zrezygnuję. Tu więc stawiam pytanie: jak bardzo uważacie na siebie, ciężarne z wynikami ujemnymi badań przeciwciał toksoplazmozy, jeśli macie zwierzęta?

Gość prośba
Od psa nie złapiesz toxo, tylko od kota.

Ja miałam w domu dwa koty i nawet nie robiłam toxo. Po prostu nie czyściłam kuwety i w ogóle z dala od ich tyłków się trzymałam:P Czyli ograniczyłam czułości do minimum, ale głaskałam normalnie. Mój kot czasami przychodził i kład mi się na brzuchu puki jeszcze mógł:) Ale nie wiem czy byłam w grupie ryzyka

Aha oczywiście myłam ręce po każdym głaskaniu bo wiadomo kot najpierw liże sobie tyłek a później grzbiet:P

z tokso jest tak ze nosicielami są koty i prawdopodobnie mogłas juz przejsc tą chorobe nawet nie wiedzac o tym.Ja jak byłam w ciazy robiłam te testy wyniki oczywiscie negatywny ale p.doktor własnie tak mi powiedziła ze mogłam chorowac na nia ale nie wiedziałam o tym.ja równiez pracuje ze zwierzetami zarówno z końmi jak i psami a kota mam od prawie 9 lat a dzieciaczek ma 2,5 roczku i jest zdrowy.

Mam to samo. wiecznie znajdy u mnie (głównie szczurze samice, powszechnie: najczęstsze ronosicielki tokso, jak i koty).I nic, żadnych przeciwciał.Pół życia warzywa i owoce prosto z ogródka, bez mycia - i nic.nie ma sprawiedliwości ;P

Ja mialam kota jakies 10 lat temu. I teraz okazalo sie ze mialam toxo, mam przeciwciala a drugi wynik wyszedl zero, bo zachorowalam bardzo dawno temu. Oplacilo sie trzymac kota, cjociaz moze to nie od tego tylko od takiej chory znajdy z ulicy co ja jeden dzien trzymalam ;) Teraz nie musze sie stresowac zwierzatkami

Gość trtr
Dzięki za opinie! I mam pytanie do Oli (może jeszcze tu zajrzy): a przy kloniach pracowałaś w rękawicach czy normalnie? P.S. Myślałam że po kontakcie z toksoplazmozą zawsze zostają przeciwciała.

trtrJuż ktoś Ci napisał: ani psy ani konie nie roznoszą tokso!e zwierząt TYLKO koty i niekiedy szczury. I nie ma przebacz. Nie schizuj,

Kurde a ja sprzątam kuwetę i kroję normalnie mięso, tylko ZAWSZE po tym dokładnie myję ręce i nie daję się zwariować.

ja tak samo jak Agatka i regularnie robię badania na toxo i jestem \"czysta\" :D (teraz jestem w 32 tc)