Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Niuniek16

ANTYKONCEPCJA- CO POWIEDZIEĆ LEKARZOWI? PROSZE PISZCIE!

Polecane posty

hmmm pożyjemy zobaczymy:p ale nie musisz się o mnie martwić... ale dziękuję za troskę... chociaż wyrażasz ją w naprawdę dziwny sposób:):P

Gość to co polecasz
Antii89 jeżeli 89 to rok twojego urodzenia, to twoja opinia na temat anty i seksu jest naprawdę bez znaczenia :) Niuniek jak chcesz to się spytaj gina jak będziesz na wizycie, czy w czasie całej swojej praktyki lekarskiej spotkał się z faktem , że tabletki anty były bezposrednią przyczyną bezpłodnosci :) jasne, tabletki maja działania uboczne i trzeba być tego swiadomym, czasem trzeba wypróbować kilka rodzajów tabletek zanim sie trafi na odpowiednie dla swojego organizmu. no i nie można ich brać non stop Niuniek jesteś bardzo rozsądną kobietą. Ja tez miałam kiedyś naście lat i wiem jak to jest na początku, kochaliśmy się po kilka razy dziennie, nie wyobrażam sobie wtedy za każdym razem przerywać na założenie prezerwatywy i bać się, żeby nie pękła czy nie spadła czy coś.

dzięki;) mam swoje zdanie ale chciałam się poradzić;) tylko widzę że mało osób jest mi w stanie normalnie doradzić:) ja nigdy bym się nie kochała bez zabezpieczenia... może niektóre osoby domyślają się w jaki sposób straciłam dziewictwo... ale to nie istotne teraz...

Gość yhsvfiyb
Biorę tabletki anty od 18 roku życia, w tej chwili mam 21 lat. Nie robiłam do tej pory przerw, ponieważ lekarz mi odradzał. Mówił, że przerwy mogą tylko wszystko rozregulować i, że w czasie takiej przerwy najłatwiej wpaść, dodał jeszcze, że przerwy robiło się kiedyś przy tabletkach tzw starej generacji, ale w tych nowych jesto to niewskazane. Co o tym sądzisz "to co polecasz" ? Bo napisałaś, że nalezy robić przerwy...

Gość to co polecasz
Jeżeli dobrze się czujesz, nie masz suchości pochwy ani nie odczuwasz spadku libido to w kwestii przerwy zaufaj swojemu lekarzowi. Jak masz dobrze dobrane tabletki nowej generacji to nie musisz robić jeszcze przerwy. Większość lekarzy jest zdania, że co 3-5 lat warto zrobić przerwę, ale to dotyczy raczej kobiet, u których wystąpiły jakieś skutki uboczne i tak jak wspomniałaś kobiet, które biorą tabletki starszej generacji, wielu lekarzy niestety ciągle je zapisuje. Przerwa nie powinna być krótsza niż 3 miesiące. I to prawda, że po odstawieniu tabletek najłatwiej zajść w ciążę, zwykle owulacja występuje wtedy kilka razy w cyklu :) Znam kobiety, które brały tabletki 5 lat i dłużej bez przerw i potem nie miały żadnych problemów ze zdrowiem, a po urodzeniu dziecka ponownie wracały do tabletek.

Gość to co polecasz
Ja mam medyczne wykształcenie, ale nie mam specjalizacji z ginekologii i położnictwa :).

Gość yhsvfiyb
Czuję się dobrze, na co dzien w ogóle nie odczuwam, że coś biorę, jakbym łykała witaminy. Ale zastanawiam się czasem jak to będzie za pare lat, czy nie będę miała problemów z zajściem w ciążę albo innych skutków ubocznych. Lekarz zapewniał mnie, że mogę być spokojna, że gdyby tabletki anty wywoływały bezpłodność to już dawno byłyby wycofane, ale mimo to mam obawy, bo w końcu tyle można się w necie o tym naczytać... Czyli uważasz, że jeśli czuję się dobrze to nie powinnam robić przerw? Ale może jednak warto, bo dziecko chciałabym mieć dopiero za pare lat i przez ten cały czas być na hormonach....

Gość to co polecasz
ja byłam 11 lat na hormonach, byłabym dłużej, nie planowałam jeszcze ciaży, ale wpadłam w czasie przerwy w braniu... :) gumka pekła :) a przerwę musiałam zrobić bo libido mi spadło całkiem poniżej zera a i tabsy brałam z dość dużą dawką jak się dobrze czujesz to nie rób przerwy, możesz spokojnie poczekać jeszcze

Gość to co polecasz
w necie można różne rzeczy przeczytać, tylko jakoś nikt nie potrafi tego medycznie udokumentować :) przeczytałaś kiedyś, żeby kobieta miała napisane przez lekarza czarno na białym, że bezposrednią przyczyną bezpłodności u niej było branie takich a takich tabletek antykoncepcyjnych ? najłatwiej wszystko zwalić na tabletki, ale która kobieta bada, czy jest płodna przed braniem tabletek? a w większości przypadków wina leży po stronie mężczyzny możesz poczekać jeszcze z 2 lata i zrobić przerwę, a potem wrócić do tabletek, a jak będziesz chciała zajść w ciążę to odstawisz :)

Gość jajestemmm
kiedyś musi być pierwsza wizyta u ginekologa, nie ma się czego bać :)

Gość pseudonimkaaaaaa
niuniek wystarczy ze powiesz ze chcesz tabletki! ginekolog cie wypyta aby dobrac odpowiedni tabletki i to wszytsko, no i oczywiscie zbada:)

Gość pseudonimkaaaaaa
bo musi cie wypytac czy nie ma przeciwskazan, powinien dac tez na badani krwi,ale mysle ze teraz to kazdy lekarz przepisuje tabl na podstawie wywiadu z pacjentka, przynajmniej 1 opakowanie powinien daC, POTEM BEDZIE KAZAC PRZYCHODZIC PO DLASZE

Gość o cukrzycy koniecznie powiedz

Gość lfjbl
O cukrzycy koniecznie powiedz, bo ona moze sie przyczyniac do powstania zakrzepicy, gdy polaczy sie ja z tabletkami. Bedzie musial Ci dobrac odpowiednie, to jest bardzo wazna informacja, o ktorej powinnas powiedziec dla wlasnego bezpieczenstwa!

Gość zapytaj lekarza
to indywidualna sprawa, nie piszesz jakie leki bierzesz, jak masz je w domu , to w każdym jest przecież do jasnej ciasnej ULOTKA ! będzie napisane czy mają wpływ na anty, jak nie napisane, to znaczy, że nie mają wpływu musisz zapytać lekarza!

Gość Kocyk
Niuniek16,po prostu idź do ginekologa,bo tutaj wszystko może iść już tylko w stronę seksu i tego jaka jesteś niesamowicie wyuzdana :P Ale ja tez pójdę w tą stronę odnosząc się doczęści pozostałych wypowiedzi-to jest zaskakujące jak seks,zwyczajna,najbardziej ludzka ze wszystkich spraw na świecie, może sprawić,że ktoś powie o,jak widac tutaj,sensownej,bystrej dziewczynie,że jest idiotką i puszczalską O_o Sama zaczełam uprawiać seks w wieku 13 lat.Owszem,wcześnie.Nie,nie żałuje.Ale czy to mnie określa jako człowieka?Chyba w jakiejś szczątkowej części.