Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość apetitta*28

komplikacje przy porodzie SN

Polecane posty

Gość wybierajcie cc
jak macie pewnosc,ze nie chcecie miec wiecej dzieci.moja kolezanka miala cc na zyczenie,przy drugiej ciazy druga cesarka w 32tc,bo okazalo sie,ze macica tego nie wytrzyma i peknie...wiecej dzieci miec nie moze,a chciala miec 3

"jak macie pewnosc,ze nie chcecie miec wiecej dzieci" zgadzam się z tym. Decydując się na cc, raczej lepiej dla pewności poprzestać na jednym dziecku lub naprawdę długo odczekać (uważam, ze zalecane 2 lata to ryzykowna sprawa - może być wszystko ok,. ale niewykluczone, ze coś sie wydarzy, choć wiele dziewczyn już po kilku miesiącach zachodziły ponownie w ciąże i było ok.) ja raczej się nie będę decydowała na drugie, ale ... życie jeszcze pokaże ;)

Macie rację że ja mogę się cieszyć i patrzeć optymistycznie bo mam zdrowe dziecko a niektóre z was nie. I przykro mi z tego powodu. Ja chcę tylko powiedzieć że nie wolno od razu zakładać że poród będzie tragicznym przezyciem, że będą komplikacje a dziecko urodzi się chore. Jeżeli ktoś tak nastawia się do porodu to nie dziwię się że już na kilka miesięcy przed przechodzi traumę. Tak jak pisałam - trzeba być nastawionym optymistycznie i być gotowym na wszelki rozwój wypadków i każdą ewentualność. Ja mam koleżankę która miała leciutki poród i żadnych komplikacji a po 2 tygodniach okazało sie że jej synek ma wadę serca. Walczyli rok i niestety synek umarł. Nic na tym świecie nie jest regułą i nic nie jest pewnikiem. Na pewno jednak nie ma sensu z góry nastawiać się na potworne bóle, traumatyczne porody i chore dzieci. Takie rzeczy się zdarzają ale nie musza się przydarzyć właśnie nam. Według mnie nie można tak myśleć. Ja rodziłam 36 godzin i przeszłam przez 5 zmian położnych. W tym samym czasie 30 kobiet które urodziły w ciągu 5 do 15 godzin. Nie każda historia porodu jest zła i nie można z góry zakładac że ja będę to jedną kobietą z potwornie długim porodem a nie taką co urodziła szybko i sprawnie.

Gość Maciazwacia
Aż się rodzić odechciewa - same koszmary tu opisałyscie, a potem dziewczyny czytają i się boją. Ja miałam to szczęście,ze rodziłam kwadrans - pełne rozwarcie pojawiło się cichaczem, brzuch mnie trochę pobolewał,a ktg żadnych skurczów nie wykazało i nie byłam pewna czy to na pewno juz. a potem . dwa skurcze parte. i juz. i nikt mi nie powie, ze poród jest straszny. :-) ledwie zdążyłam na fotel siąść.

maciazwacia- to załóż topik o szybkich i udanych porodach, dla wyrównania astron...będzie raźniej na kafe:)

Gość mama 9 miesiecznego synka
U mnie w pewnym momencie skonczyly sie parte...Synek nie dosc, ze byl duzy (4300 gr, o czym przed jego urodzeniem nikt nie wiedzial i mi mowili, ze max 3500 gr), to jeszcze lezal z przekrzywiona glowka w strone ramionka, wiec nie mogl sie wcisnac w kanal rodny plus byl owiniety pepowina, co wyszlo dopiero podczas porodu...:o wiec mimo pelnego rozwarcia niestety porod nie postepowal, a robilo sie coraz gorzej, bo moje cialo zdecydowalo, ze ma juz dosc porodu i po dwoch godzinach byl koniec z partymi...Masakra... Wtedy szybko wzieli sie za mnie. Dostalam dozylnie oksytocyne na wywolanie skurcz, podlaczyli mnie w koncu do ktg plus maluszek zostal podczepiony do pompy prozniowej, bo nie bylo szans, ze sama urodze. Po takiej akcji i dwoch seriach partych (przy kazdej musialam przez 3 razy) synus wyszedl, a w zasadzie zostal wyciagniety Byl troche sinawy, wiec na poczatku dostal 9 pkt, a po 5 min juz 10. Po porodzie powiedzialam NIGDY WIECEJ!!! zadnych dzieci ani porodow, ale ten bol i meke naprawde sie zapomina :) Przynajmniej ja...Teraz sobie mysle, ze przesadzalam mowiac tak i chyba zdecyduje sie za pare lat na drugie :)

"jak macie pewnosc,ze nie chcecie miec wiecej dzieci" zgadzam się z tym. Decydując się na cc, raczej lepiej dla pewności poprzestać na jednym dziecku lub naprawdę długo odczekać (uważam, ze zalecane 2 lata to ryzykowna sprawa - może być wszystko ok,. ale niewykluczone, ze coś sie wydarzy, choć wiele dziewczyn już po kilku miesiącach zachodziły ponownie w ciąże i było ok.) ja raczej się nie będę decydowała na drugie, ale ... życie jeszcze pokaże" A moja bratowa urodzila dzieci rok po roku i obydwa przez CC. Moja znajoma ma juz 3 dzieci dziecko i tez wszystkie przez CC. Jak kobieta chce dzieci to je ma a nie mowi ze nie mozna :P

Gość witam2010
Kochane, Pamiętajcie tylko, że przypadki komplikacji przy naturalnym porodzie występują rzadko.Większość porodów odbywa się bez większych problemów :) tzn bez pogorszenia zdrowia matki ani dziecka. jasne, że zdarzają się bardzo ciężkie porody, ale większość przebiega sprawnie i bez komplikacji. Ja rodziłam dwoje dzieci - oba porody szybko i sprawnie Nikt z mojej rodziny ani z moich znajomych nie miał do czynienia z takimi przypadkami jak opisujecie. Były lżejsze i cięższe porody. Niektóre zakończone cesarką. Te, które obecnie są w ciąży ten topik niepotrzebnie stresuje. Ale to tylko moje zdanie. Poród SN jest o niebo lepszy zarówno dla matki jak i dziecka. Cesarka powinna być wykonywana tylko w przypadkach opisanych w tym topiku lub z innych względów medycznych. Mam nadzieję, że przyszłe mamusie podejdą do swoich porodów ze spokojem. :)

Gość wybierajcie cc
Jagoda ona nie powiedziala,ze nie moze-lekarze jej to powiedzieli..nie jeden a kilku. Nie zycze nikomu tego stresu jak przezyla gdy jej dziecko lezalo w inkubatorze..dopiero po 3 tyg pozwolili jej wziac dziecko na rece..tak to mogla przez szybke patrzec

Gość Ennn
Ja wybrałam cesarke, wiadomo trzeba ją "załatwić" o nie ma czegos takiego jak cc na zyczenie, ale w prywatnej klinice mozna zalatwic a i w szpitalu tez mozna, wiadomo, wszystko kosztuje ale nie oszczedza sie na zdrowiu. moje zdanie bylo takei ze cesarka jest najbezpieczniejsza dla dzieci - warto poszukac sobie wyników rozmaitych badan i poczytac ktory porod jest grozniejszy dla dzieciatka i jakie moga byc komplikacje po kazdym z nich, po takiej lekturze bylam 100% zdecydowana na cc. 30 minut i z glowy (a maly byl na swiecie juz po jakichs 7 minutach max), i nie ma sie co bac ze pozniej dlugo sie do siebie dochodzi - jest rana ale szybko sie goi jak sie duzo chodzi nie ma zrostów, zreszta po naturalnym tez sa rany, nie oszukujmy sie, zdarza sie ze pochwa jest pozniej w strzepach. decyzja jest rzecza indywidualna - wybierajcie tak zebyscie czuly komfort psychiczny i fizyczny to wazne bo przeciez po porodzie trzeba sie zajac malenstwem wiec równowaga psychiczna jest nieoceniona :-) pozdrawiam przyszle Mamuski, bądźcie dzielne :-)))

Gość gość
Dlatego uwazam, że dobrze jest zdecydować się na poród w prywatnym szpitalu, gdzie zna się personel i można wcześniej uzgodnic chociazby ewentualną cesarkę. Rodziłam w szpitalu medicover i cieszę się, że tam trafiłam- miły lekarz, połozna, czulam się komfortowo, mialam pewność, że jestem otoczona odpowiednią opieką. Zero stresu!