Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mikroelement

pomoże mi ktoś z niemieckiego??

Polecane posty

Gość mikroelement
kocham WAS normalnie :) DZIĘKUJĘ

o co wam chodzi z tym bißchen? :O poprawnie jest bisschen! 🖐️ proponuje otworzyc nowszego dudena w celu sprawdzenia ;)

do Berlina dotarliśmy w nocy więc od razu poszliśmy spać. Pobudka była wczesnym rankiem o 6 aby nie tracić czasu. Po śniadaniu poszliśmy zwiedzać piękne miasto. Pogoda nam dopisywała świeciło słońce i było bardzo ciepło. Tego dnia zwiedziliśmy bramę Brandenburską, Fernsehturm - wieże telewizyjną, Neue Wache ale najbardziej podobało mi się w operze. Zmęczeni wróciliśmy do domu na kolacje. W następnych dniach zwiedziliśmy ile sie dało. Trzeba przyznać że tydzień to za mało aby zwiedzić wszystko. Jest tam bardzo pięknie a ludzie są kulturalni. Podszkoliłam swój niemiecki i na pewno chce tam jeszcze wrócić. Berli haben wir erst spätabends erreicht, also sind wir nach der Ankunft gleich schlafen gegangen. Wir wurdem morgens um 6 geweckt, damit wir keine Zeit verlieren. Nach dem Frühstück fingen wir mit Besichtigungen an. Das Wetter spielte mit, es war sonnig und warm. An dem tag besichtigten wir Brandenburger Tot, Fernsehturm, Neue Wache, aber am meisten hat es mir in der Oper gefallen. Müde sind wir nach Hause(???_ ins Hotel/ in die Pension/ in unsere Unterkunft...) gekommen, dort gab es gleich Abendessen. Die nächsten Tage waren auch mit Besichtigungen voll gefüllt. Man kann aber sagen, eine Woche ist viel zu wenig, man kann nicht alles gesehen haben. Dort (in Berlin) ist es sehr schön, die Menschen sind nett. (kulturalni, hm, mówi sie raczej nett...liebenswürdig...) Mein Deutsch habe ich dort auch geschliffen und verbessert ;-) und ich fahre bestimmt nochmal nach Berlin.

Gość mikroelement
Dziękuje :) kocham kafeterie :D i kocham Cię SAN :) kocham was wszystkich dziękuje jeszcze raz za pomoc :) 🌼

Tonja nie nerwujsja, bißchen ma Sonderstellung :-D bißchen jest Kult ;-) Rechtschreibreform nie jest tak bardzo brana do serca przez Niemców... oni bißchen stara lubia ;-)

Mikroelemenciku, a do której klasy i jakiej szkoly chodzisz? Bylo mi tez milo... :-)

Potwierdzam, poprawnie niby jest bisschen, ale wiele gazet zdecydowało się stosować starą pisownię. Pojawia się też coraz więcej głosów, żeby pozostawić dowolność, pod warunkiem konsekwentnego stosowania, oczywiście :)

Gość mikroelement
1 liceum :classic_cool: wiem wiem sama już powinnam umieć to napisać ciapa ze mnie i tyle

Oh, mnie tam konsekwencji nie brakuje.... ;-) I nie daje umrzec literce ß...

Mikroelement, niby tak, ale zdaje sobie sprawe, ze pare godzin w tygodniu jezyka obcego, to jednak maluczko :-( Byliscie naprawde w Berlinie?

Gość mikroelement
nie byliśmy ale taki dała temat w tygodniu mamy tylko 3 godziny niemieckiego nawet nie godziny bo lekcja trwa przecież 45min a ja w gimnazjum nie miałam niemieckiego w ogóle a teraz mam rozszerzony więc jest mi ciężko

To masz nielekko, a korepetycje wchodza w gre?

Gość mikroelement
jak sobie sama je opłacę to pewnie że da rade ale jak na razie nie pracuje jeszcze trochę i pójdę na prace na weekendy to będę miała na korepetycje :) dam rade

Gość mikroelement
Danke ;)