Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wiecie moze czy mam powod do n

moj dwu i pollatek skarzy sie na bol nozek-czy to powod do niepokoju?

Polecane posty

to pewnie bóle wzrostowe, moja córka tez je miewa nadal(ma 6 lat)szczególnie w nocy skarży sie na te bóle, umiejscowione w kolanach

ngLka a Ty latasz po tych samych tematach co ja :) długo już na tym forum urzędujesz?? bo ja niedługo ale się wciągnęłam troszeczkę i jak mam chwilę wolną to tu siedzę ;)

skąd ja to znam? mój syn przechodził to samo,bolały go nóżki ale tylko nocą podawałam mu wtedy nurofen,ale wpiew warto spróbować z ciepłym termoforem na nóżki lub masażykami teraz ma 5 lat i jeszcze mniej więcej co 3 miesiące jakiejś nocy skarży sie na ból wg mnie to bóle wzrostowe

lekarz jeszcze nic bo nie bylam dzisiaj bardzo duzo spacerował-fakt ostatnio sporo podskoczyl w gore dzisiaj skarżył sie wyjatkowo wiec stad moj temat wiem ze tu nie ma lekarzy ale sa doswiadoczone mamusie a kewstia bolacych nozek chyba nie wymaga natychmiastowej wizyty u lekarza? bola go w łydkach(przynajmniej tam pokazywał)

Moja siostra miała to samo. Bardzo długo to trwało. I właśnie zwykle na noc ją ten ból łapał. Zawsze strasznie płakała. ja nie wiem czy to ma coś wspólnego ze wzrostem, ale na te bóle uskarża się do tej pory (a ma 18 lat), z tym, że teraz potrafi je nazwać i wiadomo, że już nie "wyje" ;) Określa je jako ból reumatyczny. Przyznam, że ja też tak czasem mam po ciężkim dniu, kiedy długo chodziłam np. Nie faszerujcie dzieci jakimiś dziwnymi specyfikami. Maść i masaż powinny troszkę ulżyć.

"wiecie moze czy mam powod do n" - oczywiście, że możesz uznać to za coś błahego i radzić się na kafe a potem zadowolona z poczuciem "zrobienia czegoś" wyłączyć komputer i pójść spać.Problem pojaia się w momencie, kiedy okazuje się, że to jednak nie jest to, o czym z taką pewnością informują Kafeteriuszki.Jeden głupi przykład, mój ojciec skarżył się na bóle nóżek w wieku ok 2-3 lat. Okazało się, że cierpi na ciężką chorobę stawów. Gd to odkryto - choroba była mocno zaawansowana.W żadnym razie nie życzę tego twojemu dziecku ale pokazuję, że Kafe nie jest najlepszym miejscem do STAWIANIA DIAGNOZY - a tego najwyraźniej oczekujesz.Ja bym poszła do lekarza dla świętego spokoju - a ty zrobisz jak uważasz.

nglka akurat naleze do matek ktore szybko biegna do lekarza gdy pojawi sie temp czy cos sie dzieje-nie lecze dziecka sama w domu dzisiaj synek tak naprawde to pierwszy raz uskarzał sie na ten bol oczywiscie jesli syt bedzie sie powtarzac to pojde do lekarza nie naleze do osob ktore sobie bimbaja ze zdrowia dziecka i nie traktuje kafe jak wyrocznie jednak jest duzo roznych topikow o tematyce bolowej/chorobowej wiec mysle ze moj temat natenczas jest na miejscu

mój synus tez sie skarżył na ból nózek od kolan do stopy,poszłam do lekarki,dostał na badania,cały dzien w szpitalu i wszystko w porzadku,były to bóle wzrostowe,teraz ma 6 lat i nadal czasami go bola nozki,smaruje mu mascia rozgrzewajaca i podaje nurofen i przechodzi,dodam ze bola go tylko w nocy

Gość jeśli nie ma innych objawów
to mogą być bóle wzrostowe natomiast jesli budzi się spocony, jest blady, kołacze mu serce, ma szybkie tętno, boli go brzuszek, nóżki, robią mu się siniaki, jest apatyczny, ma humory, ma krwinki fioletowe popękane na nóżkach(nie musi mieć wszystkich objawów) zrób mu badanie krwi z rozmazem i natychmiast do lekarza

Gość lepiej zapytaj lekarza
u dzieci objawem horób hematologicznych często jest ból nóżek, to dlatego lekarz powinien dziecko skierować na badanie krwi z rozmazem (badanie ogólne moczu nie wiele daje, ponieważ w białaczce ALL białe krwinki są w normie tylko w rozmazie widać rosnace nowe twory)

badania mial robione 3 miesiace temu

Gość jeśli miał robiony rozmaz
a nie komputerowe badanie ogolne (morfologia) to za 3 miesiące powtorz badanie. Jeśli nie miał rozmazu to badanie jest niemiarodajne. Lekarze, niestety z oszczędności nie kierują na rozmaz ale ja dowiedziałam sie od mamy lekarki, że to jest konieczne badanie krwi ROZMAZ nie tylko MORFOLOGIA. CZYLI MORFOLOGIA Z ROZMAZEM (dużo nie kosztujeok.15 zł warto zapłacić)

mial robiona morfologie z rozmazem jednak ide z nim dzisiaj do lekarza bo jest niewyrazny smutny,osowialy-nie to dziecko sprzed 2ch tyg np

Gość Z TEGO SAMEGO POWODU
a moze go skurcze lapia bo np potasu lub magnezu brakuje, dajesz mu profilaktycznie jakies witaminki ??

moj sie skarzyl jak mial ok 1,5 roku ale nie potrafil mi wtedy powiedziec jaki to bol i gdzie dokladnie ale to bylo 3 noce i przeszlo i do dzis nie wrocilo

wtedy pomoglo rozmasowanie