Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość małaaaa

Badania moczu

Polecane posty

Gość małaaaa

Witam! Czy mając wyniki badań moczu, gdzie jest stwierdzona, że mam obecne ciała ketonowe- 5mg/dl oraz obecne leukocyty z paska 25/ul powinnam się niepokoić? bardzo proszę o odpowiedź

Idź do lekarza Obecność ciał ketonowych (kwas beta - hydroksymasłowy, kwas acetooctowy oraz aceton, produkt ich przemiany) świadczy o zaburzeniach przemiany węglowodanowej i tłuszczowej, a przede wszystkim o źle leczonej cukrzycy. W jednorazowej próbce moczu obecność ciał ketonowych jest najczęściej efektem stanu gorączkowego, wymiotów, głodzenia, a także przy stosowaniu diety bogatotłuszczowej. Stwierdzenie w polu widzenia 10 i więcej leukocytów przemawia za istnieniem leukocyturii, tj. zwiększonego wydalania krwinek białych. Jest ono wynikiem przenikania krwinek białych do moczu w jakimkolwiek odcinku układu moczowego. Najczęstszą przyczyną są ostre i przewlekłe bakteryjne zakażenia układu moczowego. Zwiększona ilość leukocytów może być spowodowana przez śródmiąższowe zapalenie nerek jako wynik reakcji na leki (np. aminoglikozydy, cefalosporyny, tuberkulostatyki, sulfonamidy, leki diuretyczne, cyklofosfamid, niesterydowe leki przeciwzapalne, fenacetyna, sole litu, azatiopryna), toksyny, jady egzogenne, czynniki fizyczne. Ponadto może być spowodowane przez duży wysiłek fizyczny, stany gorączkowe, odwodnienie, przewlekła niewydolność krążenia, zmiany zapalne narządów sąsiadujących z układem moczowym.

Gość małaaaa
dziękuję bardzo za odpowiedź

Gość doktorek gregorek
Albo o tym ze ktos tu prowadzi drakońską dietę :P tzn. skrajne niedozywienie

Gość małaaaa
oj raczej o mnie tego powiedzieć nie można :)

Gość doktorek gregorek
Albo to bylo spowodowane przemęczeniem i tym ze bylaś na czczo (chyba?) albo masz cukrzycę...

Gość albo o tym ze
lilitka skopiowała to z internetu i udaje pania doktor:P

Ja pierdole, a co to za różnica czy skopiowała z internetu, czy sama napisała? ważne, że napisała dobrze i pomogła autorce :)

Gość a nie goraczkujesz
czesto przy goraczkach wystepuja nie tylko ciala ketonowe w moczu ale i leukocyty. a poza tym nie masz podanych ilosciowo leukocytow z osadu? czesto paski zafałszowują wynik leukocytow, dlatego bardzo wazne jest by obejzec osad moczu. powtorz badanie moczu jeszcze raz i popros o ocene mikroskopowa jezeli laboratorium standardowo nie oferuje takiego badania.

Gość małaaaa
byłam na czczo, jak zawsze kiedy trzeba robić badania :) na badania zostałam skierowana, bo od jakiegoś miesiąca mam cały czas stan podgorączkowy 36,8-37,3 i zaczerwienione gardło. Lekarz zapisał mi antybiotyk, który mi nie pomógł i zlecił zrobienie badań. I oprócz leukocytów i ciał ketonowych wszystko jest w porządku.

Gość małaaaa
leukocyty z osadu wskazują 2-4 w polu widzenia, aha i nie mam cukrzycy, bo badania glukozy mam ok

tez osobiscie uwazam ze bardziej miarodajne sa wyniki badania osadu moczu; z tego co piszesz wyniki sa w porzadku ale i tak pokaz je lekarzowi