Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość grupa krwi

Dziedziczenie grupy krwi po rodzicach

Polecane posty

Gość grupa krwi

Czy jeśli: - matka ma grupę krwi B - ojciec ma grupę krwi AB to możliwe żeby ich dziecko miało grupę krwi 0 ? :o Z tych tabelek któe znalazłam w necie wynika że nie, no ale może są jakieś przypadki o których nie doczytałam... Wie ktoś coś na ten temat?

Gość sąsiad dopomógł

Gość nie marudz tylko wsiadaj
nie ma takiej możliwosci

Gość vverona
Zacofani są niektórzy. Oczywiście że rzadko się zdarza, ale może być. Dziecko może odzieziczyć po dziadkach.

Gość grupa krwi
No właśnie ja wyczytałam że nie dziedziczy się po dziadkach, a tylko i wyłącznie po biologicznych rodzicach... eh :o

Gość Ten tegesss
Rozpisałem twój przykład w tabelce i na podstawie tego, czego mnie uczyli o dziedziczności grup krwi na biologii w liceum. Wynika z tego, że niema takiej możliwości! Przy takim układzie jaki podałaś, rodzice mają 50% szans na dziecko z grupą krwi AB i 50% na dziecko z grupą krwi A Aczkolwiek pamiętaj, że opieram to jedynie na swojej wiedzy licealnej- której program jest ostro zawężony do ogółu, więc możliwe, że istnieje jakiś wyjątek.

Gość grupa krwi
Dzięki że ci się chciało :) No właśnie z tabelek wynika że nie ma takiej możliwości. Ale np. jeśli babcia dziecka z grupą 0 również miała grupę 0, to możliwe jest że to po niej? Możliwe jest dziedziczenie po dziadkach czy tylko i wyłącznie po rodzicach? Wie to ktoś ze 100% pewnością? ;)

matka mając grupe krwi B ma albo genotypy Jb i i albo Jb Jb ojciec mając grupe krwi AB ma genotypy Ja i Jb wiec moze byc z tego B, AB lub A ;-)

Gość ja to myślę
niemożliwe

mozna, ale warunkiem jest, ze obydwoje rodzice mają grupe A, A lub B,B i wtedy moze sie tak zdarzyć, ze matka dziecka ma po swojej matce genotyp "i" ale ojciec rowniez musial po kims odziedziczyć ten genotyp :P i jak sie spotkają to wychodzi 0 w przypadku AB nie ma takiej mozliwosci bo tu nie ma szans na pojawienie sie genotypu "i", w tym przypadku, jezeli matka ma B, a ojciec AB, dziecko 0 to automatycznie wykluczamy ojcostwo tej osoby

Gość lulaaa
Jeżeli matka ma grupę B to może wyglądać to następująco: 1. BB (matka) x AB (ojciec) dzieci: AB, BB, AB, BB czyli dziecko ma albo AB albo B 2. B0 (matka) x AB (ojciec) dzieci: AB, BB, A0, B0 czyli dziecko ma albo AB, B, A Nie ma możliwości, żeby dziecko miało grupę 0.

Gość aaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
a ja i moi rodzice mamy te sama fgrupe krwi brh+

Gość grupa krwi
lilly rose - kurna, aleś ty mądra :) Dziękuję wam wszystkim bardzo

Gość ale to tylko moje zdanie
Moja mama ma 0 rh+, tato AB rh+, ja mam 0 rh-, a moj syn B rh+. Wszystko sie moze zdarzyc :)

Gość hhhhkknb
Czy możliwe jest że dziecko ma grupę krwi O jeżeli matka ma grupę krwi AB a ojciec O?

Gość a jaka jest sasiada?

Gość kepa
Czy ojciec z grupa krwi -0- a matka z grupa -A-moga miec dziecko z grupa krwi-AB-?

Gość daj spokoj
no ja wlasnie ogladalm w gotowych na wszystko ,ze huanita ma grupe krwi A ,a gabrielel i carlos maja obydwoje AB ,albo na odwrot i pilegnairka powiedzila,ze jest to niemzoliwe zeby dziecko bylo 0 gdy rodzice sa AB .... a wiec mysle,ze w twoim wypadku to tez jest niemozliwe, jedynie mozliwe jest A AB B

Gość do daj spokoj
normalnie 10/10 ... czerpac wiedze z jakiegos tasiemca :D

Gość bfgd
możliwe gdyż prawidłowo grypy krwi są takie 0A, 0B, 0AB, 0....a potocznie mówi sie A,B,AB i 0...moi rodzice mają 0AB i 0A, a mam brata który ma grupę krwi 0... ja mam B...

Gość daj spokoj
jest jeszcze jedna opcja ,bo widzicie Huanita byla podmieniona przez pielegrniarke w szpitalu! a wiec masz opcje: jestes adoptowana twoj ojciec to nie twoj tato zostalas podmieniona w szpitalu przez pielegrniarke ktora ma problemy z alkoholem

Gość stull
Matka B ojciec AB ( w przypadku gdy mają oboje Rh + dzieci mogą mieć grupy krwi: A Rh-ujemna A Rh-dodatnia B Rh-ujemna B Rh-dodatnia AB Rh-ujemna AB Rh-dodatnia Gdy oboje mają Rh - : A Rh-ujemna B Rh-ujemna AB Rh-ujemna Tu znajdziesz wszystko: http://w