Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość antyprzygotowacz

pytanie do 20-30latków - przygotowania do świat czy przejmujecie zwyczaje po ..

Polecane posty

Gość antyprzygotowacz

rodzicach , chodzi mi o to ze nasi rodzice nauczeni polskie kuchni ze wsi , te kociołki np: bigosy galarety , miesa ect.. , tydzień gotowania , czy przejmiecie tradycje kuchni w swoich domach.

Nie, ja już dziś kupiłem kilka zestawów w McDonald's i KFC i czekają w lodówce do niedzieli. Takie święta to ja rozumiem!

Ja to na pewno nie będę się przejmować aż tak jak to robi moja matka - sprząta cały tydzień, trzepie, w szafach sprząta potem gotowanie...jak mieszkałam z rodzicami to przed świętami zawsze był zapiernicz...że w sumie to nigdy tego okresu świątecznego nie lubiłam....męczyło mnie to. Więc w mojej rodzinie na pewno nie będzie takiego szału przedświątecznego!! Najlepiej to bym z chęcią gdzieś wyjechała, mówie tu o świętach wielkanocnych, odpocząć a nie w kuchini zapierniczać...

Gość Anna Maria Kornelia
A wg mnie fajnie własnie jak tak sie sprzata itd bo czuje sie te swieta! Czujesz ze idzie cos wyjatkowego. A tak to co? Na pewno przejme po rodzicach tradycje mycia okien, odsuwania szafek, kanap i odkurzania kazdego zakamarka w domu. Co do jedzenia, to mysle ze bede przyrzadzala inne potrawy, ale wciaz bedzie światecznie.

czesciowo tak: upieke dzis jakies ciasto, zrobie salatki, jakis dobry obiad w niedziele. Swieta to tez dobry powod zeby raz porzadniej posprzatac, poukladac wszystko itd, raz na jakis czas trzeba umyc okna czy wyprac firanki.

Gość antyprzygotowacz
i tak dwa razy do roku , pytanie : czy w dzisiejszych czasach no ... 90tych i juz prawie dekada od 2000 , i nastepna dekada czyli tych urodzonych w latach 80tych i tych z poczatku lat 90tych czy bedziemy chcieli utrzymywac tradycje naszych rodziców wychowanych w latach 60 tych i 70 tych , czy przygotowania do swiąt bedą oznaczać ze w 90% kupowac z hipermaketu a tylko 10% to swoje przygotowania.

Gość antyprzygotowacz
nio mozna i tak rozumować doładniejsze sprzatanie bo przez 0,5 roku sie tego bałagany uzbiera , mówimy wlasnie tu o zakamarkach mieszkania , oknach i tym podobnych zeczach , zakupy to juz lrzej bo juz dwie wizyty w hipermatkecie i zaopatrzenie jest ale ten prawie tydzień siedzenia w kuchni dobija najgorsze jest to ze to tak fajnie smakuje i za nim to jedzenie swiąteczne sie wyje to prawie miesiąc spokuj z gotowaniem z dnia na dzien po pracy tylko sie odgrzewa.

Gość tez tak mam.....
ja przejmuje zwyczaje, jak tradycja to tradycja :)