Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Malinka4502

Małe pytanko

Polecane posty

Gość Malinka4502

czy wy kobietki jako przyszłe panie domu macie moze sprawdzony przepis na ciasto karpatkę, ale chodzi mi o samo ciasto, spód pod masę.mam jeden ale zupełnie mi nie wychodzi i nie robią sie zadne górki. w zamian moge dac przepis na wysmienity krem :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
1 szklanka wody pół kostki masła (125 g) 1 szklanka mąki pszennej 5 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masło rozpuścić w garnku, dolać wodę, doprowadzić do wrzenia. Wsypać mąkę i chwilę ucierać do powstania gęstej masy. Po lekkim przestudzeniu wbijać jajka i miksować. Gotową masę podzielić na 2 części. Blachę o wymiarach 32 x 23 cm wysmarować tłuszczem i obsypać kaszą manną (uwaga: nie wykładamy papierem, ciężko potem papier oddzielić od ciasta). Jedną część ciasta rozprowadzić na blaszce (ciasto jest klejące, ale takie ma być). Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 - 30 minut (w trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika!). Najlepiej - by ciasto stygło jeszcze w piekarniku, (ja tego nie robie i tez jest ok. W ten sam sposób upiec drugą część ciasta no bo wiadomo. mi wychodzi jak nalezy .powodzenia:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość FELICJJA
ja zawsze wykładam papierem i nie mam żadnego problemu jak ciasto się przestudzi po upieczeniu , to bardzo lekko schodzi z papieru .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×