Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kssssssssssssssssiondz

do informatyków - siec wifi jak uruchomić?

Polecane posty

Mam laptopa z wbudowana karta wifi, niestety nie potrafie uruchomic nawet wyszukac nowego polaczenia bezprzewodowego. Zalezy mi na tym, by moc korzystac znetu w bibliotece narodowej czy w kawiarni gdzie takie uslugi (hot spot) sa oferowane. Wciskam iknone z siecia (ktora ponoc ma zaznaczyc szukanie siecie) ale nic sie nie dzieje nei wiem co ma kliknac, czy cos trzeba wlaczyc, czy cos zainstalowac..... pomocy ....nie mam juz sily przeszukiwac netu, robie to od godziny

Gość po angielskiemu...
Może włączyć kartę przyciskiem na laptopie , cholera wie ,a może odblokować jakiś gówniany firewall .

no nie do końca, bo jak napisalam, nie pojawia sie NIC co znaczy ze nie ma zadnych nowych ikonek kolo zegara, a ta co jest, jest moja z neostrady i nic z nia nie da sie zrobic, odswiezyc ani nic z tych rzeczy poza tym nie mam zadnego przycisku ON na kompie, jedyne co ten przycisk od wifi wiec co dalaj komputerowy einsteinie?

Gość po angielskiemu...
pewnie nie masz karty wi-fi :classic_cool:

Gość doktorek gregorek
Masz system operacyjny od nowosci (sklepowy) czy juz ktos maczal w tym swoje palce. Bo to zmienia postac rzczy :P

Gość bbv
pewnie nie masz laptopa :classic_cool:

Gość tak to właśne to
bbv pewnie nie masz laptopa :classic_cool: masz rację autorka ma urojenia i system sklepowy pewnie chciała się podłączyć do sieci za pomocą kasy fiskalnej z sieci hipermarketów Geant.

mam laptopa HP 510, ten model posiada WBudowana karte Wi fi - z tego co czytałam, system mam jeden od kupna, czyli od półtorej roku ten sam.... moze to laczenie z siecia bezprzewodowa nie jest taki eproste jak podlaczenie pendrive, gdzie automatycznie wyskakuje ci "zanalazlem nowy sprzet" moze nie mam czego wlaczonego, ale nie wiem co takiego mam wlaczyc, zeby dzialalo bo nigzie o tym nie pisza !!!!

Gość kloooo
uruchom Panel sterowania a potem Kreator sieci bezprzewodowej.

Gość doktorek gregorek
Kreator nie pomorze jak nie znajdzie przelacznika sieci wi-fi. Ale instrukcje wziasc w reke to nie problem ?

ok, coś jest tzn. kreator sieci bezprzewodowej, jak tworze nowy mam wpisac nazwe i pewnie chodzi o nazwe miejsca w ktorym przebywam - biblioteka nardowa - BN, kawiarnia w biegu cafe - manufaktura, a co jesli chce wyszukac bedac w domu? i szukam sieci bo moze ktos z sasiadow ma router? nie powinno nic wyszukiwac? i co mam wpisac jak szukam takiej domowej sieci? jaka nazwe?

Gość tak to właśne to
instrukcje do laptopów są do pupy. A karta na bank wyłączona ew okienko jest schowane w ukrytych ikonach w pasku ale to nie możliwe.

doktorek - wokolo mnie jest sterta papierow bo wzielam instrukcje i przeczytalam, niestety sa podstawowe informacje, jak nie dziala to wejdz sobie na oryginalna strone hp i tam szukaj rozwiazania, i nawet weszlam i tlumaczlam sobie, ale niestety nie mam nigdzie napisane o tym jak sie laczyc w domu czy poza..........zadzwonilabym uz dawno do serwisu ale nie sa czynni w swieta, zrobie to jutro rano, a dzis jeszcze chcialabym zaczerpnac informacji od ludzi, bo moze to banalnie proste....tylko jakos mi nie idzie.... czy jeszcze jakies pomysly, na ktore ja nie wpadlam? moze dlatego pisze ze do informatykow, bo zwykly zjadacz chleba tego nei rozwikła (czyt. ja i wy)

Gość tak to właśne to
pomysły są dwa : 1. odnaleźć przełącznik od wi-fi 2. sąsiedzi nie udostępniają wi-fi .

Gość doktorek gregorek
Masz w instrukcji lopatologicznie zdjecie laptopa i pewnie strzaleczki gdzie jest wlacznik, gdzie bateria, gdzie jakie porty, i gdzie ten nieszczesny przelacznik wi-fi albo 802.11b/g

jaki przełącznik do wi fi? co to znaczy? mam jedna "szufladke" "slot" czy jakos tak na karte wielkosci karty bankomatowej, ale to ponoc jest miejsce na karte taka do kupienia np. w orange, ktora bedzie laczyc mnie z netem, ale za to sie placi, i mam obok wlacznika glownego przycisk z taka antena i zasiegiem, co ewidentnie wskazuje na szukanie sieci, pali sie na niebiesko i nic oprocz tego sie nie dzieje 😡

Gość a świeci ci się
niebieskie światełko gdzieś na klawiaturze? bo jeśli nie, to nie masz włączonego wi fi.

Gość doktorek gregorek
Poza tym fakt, na sasiadow nie licz , nikt nie zostawia niezabezpieczonej sieci. Musisz gdzies isc w centrum miasta, biblioteki, restauracji .... , a jak mieszkasz na zadupiu to wogole na nic nie licz :P

Gość a świeci ci się
no to jak ci sie świeci, to teraz musisz iść tam gdzie jest udostępniana taka sieć i ją sam złapie.

boze.......jestem blondynka, ale bez przesady, znam swoj komputer !!! ale dla pewnosci przestudiowalam łopatologiczne przedstawienie latpopa i wszystkich przyciskow na nim bedacych I TAK JAK PISALAM nie mam nic, oprocz tego jednego przycisku ktory jest wlaczony i ktory profesjonalnie sie nazywa WSKAXNIK KUMIKACJI BEZPRZEWODOWEJ cos jeszcze? moze mam podlaczyc wszystkie kabelki bo moze cos nie laczy?

Gość doktorek gregorek
Jak antenka swieci na niebiesko to odpalasz kreatora sieci i klikasz "pokarz dostepne sieci bezprzewodowe" , gdzie tu filozofia :D jak nie pokarze to nie ma, pozostaje plakac ;p

Gość agmar50
Niebieskie światełko w HP znaczy że adapter wifi jest włączony. Pytanie tylko czy masz zainstalowane sterowniki od karty sieciowej? Inaczej nie wykryje Ci sieci. Podaj dokładny model swojego laptopa.

ok byc moze, jesli tylko tyle wystarczy ze wlacze sobie niebieski przycisk i zacznie wyszukiwac i laczyc, to ok, wyprobuje niedlugo na miescie, bo jestem z pruszkowa, fakt, tutaj sołtys po zmierzchu asfalt zwija, ale chcialabym mie pewnosc, ze zrobilam wszystko zeby mnie polaczylo, zanim dostane szału jak kolejny raz nie bede mogla sie polaczyc w hot spocie

Gość tak to właśne to
jak jest ze sklepa i nie jest to kasa fiskalna :classic_cool: to za dobrych czasów nawet MS Works i m.in. Ms Money było instalowane. :classic_cool:

Gość doktorek gregorek
Ma fabryczny OS to dziwne zeby nie bylo sterowników.... mysl troche. Zreszta gdzie ona chce hotspota znalesc ;) u siebie w domu to znajdzie ewentualnie radio maryja :P

dokładny model hp 510 czy nr seryjny tez mam podawac?

Gość agmar50
Mam lepszy pomysł, kliknij jednocześnie klawisz z symbolem windowsa i litery "r", wpisz tam "devmgmt.msc" bez cudzysłowiu, nastepnie poszukaj na liście "network adapters" lub "karta sieciowa"- nie pamiętam jak ma polski system ;) Jesli masz poprawnie zainstalowane sterowniki to powinien tam być wpis z nazwą Twojej karty sieciowej. Masz coś takiego?

Gość agmar50
doktorek gregorek co z tego że fabryczny OS, może serwisanci obiboki nie wgrali ;)

Gość tak to właśne to
> hp 510 czy nr seryjny tez mam podawac? starczy rozmiar miseczki i obwód pod .

Gość doktorek gregorek
Serwisanci maja na CD preinstalowany OS do konkretnego modelu, wkłada CD i idzie na dziwki, on nie musi nic wgrywac ;) Inaczej by sie pocial tepym nozem.