Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Aneti*25

Ile płacicie za zapowiedzi? my po 100 zł i uważam że to sporo

Polecane posty

Gość czarna koala
no co Ty? a ile płacisz za całe weslee z suknią włącznie? porównaj sobie i zastanów się czy aby na pewno te 100zł to sporo...

Gość Aneti*25
o to chodzi że u nas nie ma co łaska tylko siostra powiedziała, że 100zł

Gość Aneti*25
wczoraj dodatkowo przyniosłam akt chrztu bo znalazłam w domu i siostra mówi że jest nieaktualny:O a wybranie aktu z innego kościoła pewnie też kosztuje:O

nie ma nic za darmo tak sie sklada.... czarna koala no co Ty? a ile płacisz za całe weslee z suknią włącznie? porównaj sobie i zastanów się czy aby na pewno te 100zł to sporo... popieram:)

a dla mnie to tych zapowiedzi nie powinno byc?? a po co mi to?? zeby ktos sobie poszedl to ksiedza i powiedzial ze moze cos stoi na przeszkodzie:):):):) ja dalam 50 zl

do slubu jest potrzebny specjalny akt chsztu - jest wazny tylko 3 miesiace i przy wydawaniu trzeba zanaczyc, ze do slubu to wtedy jest jakis specjalny - tak nam ksiadz powiedzial, tzn tam beda wszykie sakramenty, czyli bierzmowanie tez - tylko dlaczego to sie nazywa akt chrztu?? :)

Gość czarna koala
no właśnie po to są zapowiedzi. jakby się okazało np że Twój mąż jest gwałcicielem po wyroku, albo że Ty jesteś zadłużona po uszy a ukrywacie to przed sobą wzajemnie albo cokolwiek w tym stylu... opłaty za usługi kościelne są naprawdę w całokształcie kosztów najmniejsze. więc czemu żal 100zł na zapowiedzi to nie rozumiem.

Gość czarna koala
no a co, po to to jest :D

a u mnie w parafii organista powiedzial 700zl z aktem chrztu i zapowiedziami.... problem tylko taki ze akt chrztu najprawdopodobniej mam w innej parafii bo zmieniłam ... i co wy na to?

Gość czarna koala
:) zapowiedzi to bardzo stary zwyczaj. kiedys przecież nie było rejestracji ślubów, za źródło wiedzy służyły wyłącznie wpisy w księgach kościelnych itp dokumenty - wystarczyło że kościół się spalił i po ptokach, kto dojdzie prawdy?... nikt nie miał dowodów osobistych, nie było urzędów, nie było jak sprawdzić co i jak z daną osobą. więc upublicznianio zamiar pobrania się żeby np ktoś kto wie że potencjalny mąż juz gdzieś tam ma żonę, albo jest "łowcą posagu", albo że panna młoda jest niecnotliwa, czy że istnieje jakakolwiek przyczyna kiedy nie należy zawierać związku małżeńskiego, mógł taki powód podać do wiadomości publicznej i uchronić kogoś przed spieprzeniem sobie życia. teraz też to się czasem przydaje. np u nas był znany przypadek kiedy jedna dziewczyna mało nie wyszła za psychopatę, który tę chorobę idealnie ukrywał. ktos przyszedł, ostrzegł, dziewczyna dotarła do jego poprzedniej partnerki, dowiedziała się jak związek tamtych wyglądał i zrezygnowała. chłopaka uchronili przed wrobieniem w dziecko, bo prawdziwy ojciec przyszedł do księdza i się przyznał że to jego dziecko a nie narzeczonego... a moją znajomą w Stanach - po zapowiedziach w polskiej parafii - ktoś uchronił przed ślubem z mormonem... pan młody nie uznał za stosowne swojej przyszłej żony o tym poinformowac, jak i o tym że juz ma dwie żony...

Gość czarna koala
enenko, to niestety trzeba isc do drugiej parafii i wyciągnąc od nich akt chrztu. nie powinno być z tym problemu.

no tak wiem, ale mimo wszystko...700 złotych za ślub?? paranoja... organista powiedzial ze jak ans stac na wesele to 700 zl na slub wogole nieodczujemy.. :/ głupek tylko niewie ze robimy wesele na 30 osob... b nas niestac ...:/ i takie jest to ich "bóg zapłać"...

Za wszystko trzeba placic niestety:(Ja na szczesie biore slub w swojej parafii w ktorej bylam chrzczona i mialam bierzmowanie, w miasteckzu w kotrym sie urodzilam,wiec zadnych aktow nie wyciagalam ale moj M za kazdy papierek czy to w kosciele (a chrzest i bierzmowanie mial gdzieinidziej) czy w USC placicl...a za zapowiedzi w mojej parafii ksiadz zazyczyl sobie 100 w parafii M jeszcze nie bylismy...ale juz przy braniu aktu bierzmowania ksiadz powiedzial,ze za zapowiedzi tez skasuje 100...szok...za to,ze wydrukuje kareczke ze do slubu zamierzamy przystapic i wisiec bedzie sobie to 2 tygodnie. W moim kosiele to ksiadz 2 niedziele z rzedu wyczytywal to chociaz:)

u nas też po 100 zł ksiądz nie wyczytuje tylko wiszą przez 2 niedziele, powinno być co łaska wiadomo każdy by dał 50 zł, a nie jakieś dziwne cenniki

Gość Biedna biednaa
My nie płącimy ani złotówki,bo mamy dyspense gdyż mieszkamy razem ;)

Gość czarna koala
dyspensę od zapowiedzi macie?? pierwsze słyszę. dyspensę to możecie mieć od spowiedzi, ale nie od zapowiedzi... PS. trzy czwarte tu obecnych mieszka razem ze swoimi przyszłymi męzami wiec wiesz... ;)