Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Jaaaaaaaaaaaaaaa

prezerwatywa a spowiedz?

Polecane posty

Gość tylko skąd pewność
czy owulacja będzie w 9 czy może w 20 tym dniu? Bo i tak bywa. Będziesz czekać 2 tygodnie na owulacje? Twój partner tez zaczeka?

Gość wiecie co.....................
Ja kiedyś też się nad tym zastanawiałam i doszłam do wniosku, że większym grzechem będzie niezapewnienie dziecku najważniejszych potrzeb niezbędnych do życia niż stosowanie antykoncepcji! Jeśli mielibyśmy tak ściśle się tego wszystkiego trzymać to wszyscy poszlibyśmy do piekła :O Co to za życie nic nie mogąc? Nie można się kochać nawet z własnym mężem w sposób jaki pragniemy:O Sex jest także po to, aby czerpać z niego przyjemności, a nie tylko do "robienia dzieci"! Ja wierzę w Boga, ale nie do końca w Księży, bo oni tak samo grzeszą jak i my!!!

dgfd- Ze niby z czym nie pisze prawdy? Przeciez pisze, ze trzeba uwazac PRZED owulacja, bo nigdy nie wiadomo. skad ta pewnosc- ja wcale nie namawiam do stosowania metod naturalnych. Ja je stosuje w polaczeniu z gumka PRZED owulacja. Co do tego, kiedy jest owulacja- dorosla kobieta ma raczej regularne cykle i wie, ze ma owulacje np. miedzy 9 a 14 dniem. Zanim zacznie sie stosowac metode naturalna, zalecana jest polroczna obserwacja cyklow. Po pol roku widac juz pewna regularnosc. Jesli zas ktos ma totalnie rozjechane cykle, to wg mnie jest to sprawa do ginekologa.

Nigdy nie mogłam tego pojąć... Jak to jest? Używanie prezerwatywy jest grzechem a stosowanie tzw. kalendarzyka małżeńskiego - nie... Jaka jest różnica - poza skutecznością oczywiście...?! Jedno i drugie to metoda antykoncepcji. Nie chodzę do kościola, więc nie powinnam się tutaj wypowiadać, tym bardziej, że autorce postu chyba nie o taką odpowiedź chodziło. Sorry Jaaaaaaaaaaa, ale o ile pamiętam dobrze z lekcji religii to warunkiem koniecznym przystąpienia do spowiedzi jest żal za grzechy.Ty, w mniemaniu kościoła popełniasz grzech, ale tego nie żałujesz i pomijasz go w trakcie spowiedzi... Współczuję, bo wydaje mi się, że wiara ma dla Ciebie duże znaczenie a tutaj taki dylemat... Cieszę się,ze ja nie mam takich. W ogóle nigdy nie mogłam pojąć sakramentu spowiedzi.

Nigdy nie mogłam tego pojąć... Jak to jest? Używanie prezerwatywy jest grzechem a stosowanie tzw. kalendarzyka małżeńskiego - nie... Jaka jest różnica - poza skutecznością oczywiście...?! Jedno i drugie to metoda antykoncepcji. Nie chodzę do kościola, więc nie powinnam się tutaj wypowiadać, tym bardziej, że autorce postu chyba nie o taką odpowiedź chodziło. Sorry Jaaaaaaaaaaa, ale o ile pamiętam dobrze z lekcji religii to warunkiem koniecznym przystąpienia do spowiedzi jest żal za grzechy.Ty, w mniemaniu kościoła popełniasz grzech, ale tego nie żałujesz i pomijasz go w trakcie spowiedzi... Współczuję, bo wydaje mi się, że wiara ma dla Ciebie duże znaczenie a tutaj taki dylemat... Cieszę się,ze ja nie mam takich. W ogóle nigdy nie mogłam pojąć sakramentu spowiedzi.

Gość Jaaaaaaaaaaaaaaa
Dzieki za odpowiedzi. Niestety mam proble i dalej nie wiem co z nim zrobić - bo jestem wierzaca

Jesteś chyba ewenementem wśród katolików skoro faktycznie masz dylematy odnoszące się do takich kwestii jak prezerwatywy i spowiedź. Katolicy maja w naturze dopasowywanie wiary dla własnych potrzeb stąd określenia \"dla mnie to nie jest grzechem i nie będę się spowiadał\". Fundamentami wiary katolickiej obok Biblii (której większość katolików nie czytała) są sobory i postanowienia Papieża. Niestety (albo i nie) dla Kościoła Katolickiego prezerwatywy to grzech, oznaka nieposzanowania życia itd. Ciężki temat, ale skoro jesteś katoliczką powinnaś się z tego wyspowiadać.

Według kościoła jedyną dopuszczalną formą unikania zapłodnienia jest naturalne planowanie rodziny - obserwacja swojego cyklu i współżycie w te dni, które są niepłodne lub płodne (jeżeli chce się ciąży). Niestety to jest tak zawodne, że w ogóle powinno zostać zabronione!! Ale co księżom do tego... To nie oni będą chować te dzieci, więc mają to gdzieś. Ja tam nie spowiadałam się z prezerwatywy, chociaż jeżeli ktoś jest bardzo wierzący to powinien. Uważam że do zapłodnienia trzeba podchodzić z głową, bo tylko od dwojga dorosłych ludzi zależy, czy chcą mieć dziecko i czy ich na nie stać. Dlatego powinno się stosować taką metodę, która będzie skuteczna - czyli NPR i kalendarzyk absolutnie odpadają...

Gość ale po co mam się spowiadać
z antykoncepcji jak ja nie poprawię tego swojego zachowania czyli nie przestane jej stosować

Gość moj misia paddingtona
wg mnie to nie grzech raz sie spowiadalam to nic nie usłyszałam-zero na ten temat drugi wysłal mnie do poradni rodzinnej wiec co ksiadz to inne patrzenie nie spowiadam sie bo tabletek brac nie przestane wiec sie nie poprawie

Kiedyś na spowiedzi ksiądz zapytał ile mam dzieci. Powiedziałam, że jedno, a on dlaczego...no to powiedziałam, że chcę mieć jedno, to on zapytał , czy stosuję jakieś środki, by nie mieć więcej dzieci...na co ja powiedziałam, że tak, a on że nie może mi dać rozgrzeszenia!! ..od tego czasu...kłamię...lub po prostu nie mówię całej prawdy w kwestii antykoncepcji...;)

Gość Asienka31
" A wg KK podczas kazdego aktu powinno sie dopuszczac mozliwosc zalodnienia. " OMG toż to średniowiecze i ciemnogród... I dziwić się, że coraz więcej mlodych odchodzi od wiary i kościoła czasy się zmieniły,a nauki kościoła powinny

Gość Asienka31
....iść z postępem Kto chce tkwić w wierze, która nie daje wyboru i zabrania przyjemności???

Gość Asienka31
poza tym też jestem zdania, że "kalendarzyka małżeńskigo" nie wymyślił sam Pan Bóg, tylko jakiś nawiedzony

"Kiedyś na spowiedzi ksiądz zapytał ile mam dzieci. Powiedziałam, że jedno, a on dlaczego...no to powiedziałam, że chcę mieć jedno, to on zapytał , czy stosuję jakieś środki, by nie mieć więcej dzieci...na co ja powiedziałam, że tak, a on że nie może mi dać rozgrzeszenia!! ..od tego czasu...kłamię...lub po prostu nie mówię całej prawdy w kwestii antykoncepcji" I to jest właśnie spowiedź idealna.

Gość dociera do was czy nie
i włąsnie dlatego ze ludzie na spowiedzi kłamia to cała ta spowiedz sensu nie ma

Gość Bartosz32423
seks oralny i analny to grzech sodomski, jeden z największych grzechów na tej ziemii

Gość moniaaaasss
to jest tylko wymysł księży, z tego powodu, że im zależy aby było jak najwięcej porodów, za tym idą chrzty, komunie, śluby i taca. Kazie nowo narodzone dziecko to sa dla nich pieniądze. A oni niestety nie umieją żyć w skromnie taj jak głoszą słowo Boże. Oni nie mogą sobie podarować, że kiedyś był naród ciemny, w rodzinie rodziło się po kilkanaścioro dzieci. Kiedyś ksiądz był Bogiem i carem i chciałby pozostać dalej, no ale nie każdy umie zrobić z siebie wariata. Jest tutaj topik o św. jehowach. A księża to co wyprawiają, to też jest odłam sekty.

ja z roznych powodow z powodzeniem od paru lat stosuje kalendarzyk...i nawet niezbyt sie przykładam a tzw \"wpadki\" nie zaliczylam.. nie moge powiedziec ze to lubie, ale na pewno przynajmniej jest zdrowe :P i rowniez moralnie dozwolone przez kosciol..hmmm

Gość do tylko skąd pewność
moj czeka:) a twoj by cie od razu zgwalcil albo zdradzil?

Gość kasia....
nie rozumiem dlaczego w swoich czynach zasłaniacie się księżmi, piszecie bo oni maja kochanki, bo zdradzają, bo im wolno, sami nie sa lepsi... oceniacie ich a denerwujecie sie że oni oceniają was. Każdy odpowiada za siebie i każdy kiedys stanie przed Bogiem, ksiązdz też i pewnie zostanie podwójnie osądzony. Nie wam oceniać, nie wszyscy sa tacy sami. Mi tez sie to nie podoba ale naszym gadaniem niestety nie zmienimy stanowiska kościoła, prezerwatywy i stosunek przerywany są grzechem i koniec wg kościoła. Wg was nie.... wasza sprawa, usprawiedliiacie sie same przed soba bo tak wam wygodniej.

Gość widac ze kościół zaczyna
robić ci wode z mózgu . ta ........przejdziesz na kalendarzyk i wpadniesz ( bo to wcale nie jest u kazdej kobiety takie proste - kobieta musi miec bardzo regularny cykl ) a jak wpadniesz to ksiadz nie pomoze ci wychowac tego dziecka oni od gadania co pierwsi a jak co do czego dojdzie to juz nie ich sprawa . a sie nie spowiadam , bo uwazam ze prawie kazdy ksiadz ma gorsze grzechy . u mnie w parafi p jeden to ma na boku kobiete i dziecko - ktos go wypatrzyl na dzialce .

Gość Kinga Z.
Po pierwsze! KALENDARZYK TO NIE TO SAMO CO NATURALNIE METODY POLANOWANIA RODZINY!! niech to zakoduja do pustych glow matki polki ktore wpieprzaja garscicami tableki anty!!!!

Gość kingo.......
cos ci sie pomyliło matki polki nie wpieprzaja garsciami tabletek anbykoncepcyjnych - tylko sa za metoda natualna i kalenarzykiem

Gość autorko ............
to raczej nie ty powinnas sie spowiadac z tej prezerwatywy tylko twoj maz - bo to on sobie ja zaklada a nie ty. zreszta uwazam ze to zaden grzech , trzeba sie jakos zabezpieczac ( metoda naturalna bywa bardzo zawodna ) a jak wpadniesz to ksiadz pomocy juz ci nie udzieli - no bo przeciez musi kupic sobie nowe autko

ups sorry_ nie kalendarzyk a NPR kalendarzyk jest bardzo zawodny, NPR dosyc pewne jesli dobrze stosowane. a wogole nie kumam czemu tu taka nienawisc do ksiezy. nie wiem jak wy ale ja zadnego nie przylapalam na sexie, zaden nie wyrzadzil krzywdy mnie czy moim bliskim, nie znam ksiedza ktory by zmienial co rok auto lub jezdzil farrari :O żenła......

Gość współczuję ludziom którzy
odczuwają jakąś chorą i masochistyczną potrzebę odwiedzania instytucji zwanej KK i zwierzania się jej urzędnikom z najintymniejszych szczegółów swojego prywatnego życia. Do autorki - prezerwatywy są okropne i do tego zawodne. Idż do ginekologa po pigułki antykoncepcyjne - i ciesz się życiem, mężem i seksem bez żadnych ograniczeń i chorych ideologii. A kościół omijaj z daleka.

Gość Kinga Z.
Mezczyna ktory w ogole proponuje kobiecie prezerwatywe,lub namawia do brnania tabletek to skonczony dran!To swiady o tym ze mysli tylko o rozporku! Kazda kobieta uswiadomiona teraz ze grzechem jest stosunek przerywany i guma MUSZA SIE Z TEGO SPOWIADAC inaczej NIE MOGA ISC DO KOMUNIISW.jesli mimo to pojda MAJA SWIETOKRADZKA KOMUNIE I NIEWAZNA SPOWIEDZ!! A to cholernie ciezki grzech! Kpijcie sobie dalej ze piekla nie ma! smiejcie sie -PROSZE BARDZO! ale pieklo jest! i wasz grzech bedzie sie liczyl po kilkakroc bardziej bo wiedzac ze zle robicie -ROBICIE TO NADAL! Nie macie pojecia jakie sa plusy wynikajace z naturalnych metod planowania rodziny!!

Gość kasia5432333
widać że kościół zaczyna - a co mnie obchodzi ksiądz on też jest zwykłym człowiekiem i grzeszy tak samo jak my i tak samo jak my zwykli ludzie zostanie osądzony Moja kolezanka wpadła pomimo że brała tabl anty tak więc wychodzi na to jeśli ktos ma mieć dziecko to i tak bedzie miał ja stosuje metode "obserwacji" i wpadki nie zaliczyłam Mam 2 planowanych dzieci a jeśli kiedys zalicze takową wpadke no to trudno będzie więcej dzieciaków do kochania he he damy rade '