Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

dorocia11985

pobranie komórek macierzystych?? plusy/minusy?? zapraszam

Polecane posty

Witam! Niedługo będę rodzić i bardzo poważnie zastanawiam się nad pobraniem komórek macierzystych z pępowiny po porodzie. Bardzo proszę o opinię na ten temat mamy, które się zdecydowały, a także te które uważają, że nie warto. Co słyszeliście na ten temat? Może znacie opinię lekarzy czy specjalistów?

Ja sama się nie zdecyduję. Właściciel banku komórek macierzystych nie pobrał ich swojemu dziecku, bo wie, że jeszcze nikt do tej pory z nich nie skorzystał i tak naprawdę nie jest to do końca zbadane - czy komórki macierzyste rzeczywiście pomagają. Moim zdaniem to niepotrzebne wyrzucanie pieniędzy. Chyba że znajdzie się tu ktoś, kto rzeczywiście z tego skorzystał?

ja znalazlam ostatnio ciekawy artykul. rzeczywiscie do tej pory nikt z komorek macierzystych jeszcze nie skorzystal. a gdy dziecko bedzie dorosle, to niestety, ale nawet jak beda mu potrzebne jego wlasne komorki, to bedzie ich za malo, bo pobiera sie zaledwie do 100 ml krwi pepowinowej, to nie wystarczy do leczenia doroslego czlowieka. natomiast dzieci leczone sa przeszczepami od innych dzieci (mowa o bialaczce). tak wiec poki co jest to niepotrzebne wywalanie pieniedzy w bloto. no cyba, ze ktos ma ich nadmiar i moze sobie lekka reka pozwolic na taki luksus.

Gość nowayya
na calym swiecie nie ma ani jednej osoby, ktorej by sie przydaly, niestety to smutny fakt, a banki krwi pepowinowej wyczuly dobry zysk, bo wiadomo, ze rodzic zrobi wiele aby ustrzec swe dziecko w przyszlosci.............

no to dałyście mi do myślenia... dziekuję bardzo za opinię i proszę o więcej.. ja się nie wypowiadam bo jestem na etapie zbierania informacji na ten temat:)

my pobraliśmy. mam wieeeeelką nadzieję na to że to pieniądze wyrzucone w błoto i że nigdy nie będzie potrzeby skorzystania z tych komórek!!!!! brat męża ma szpiczaka więc widzimy z bliska jak wygląda choroba nowotworowa u mlodego jakby nie było człowieka. w tej sytuacji zrobimy WSZYSTKO absolutnie wszystko co tylko możliwe aby w jakikolwiek sposób zabezpieczyc naszego synka.

Pewnie gdybym miała w bliskiej rodzinie osobę chorującą np na białaczkę, to bym sie zdecydowała na pobranie komorek macierzystych. ale w mojej rodzinie nie bylo takich zachorowań, wiec tego nie rozważalismy. Bardzo często wśród rodzeństwa dziecka chorego na raka można znaleźć dawcę szpiku. Często ludzie decydują się na kolejne dziecko, aby ratować pierwsze...

mała agatka>>> krew pępowinowa może wyleczyć tylko białaczkę, w dodatku jak czytasz leczy się ją krwią pobraną od innego dziecka. Poza tym ograniczeniem ilość pobieranej krwi pępowinowej, która wystarcza do przeszczepu tylko przez pewien okres życia i u dorosłych jest już niewystarczająca do wykonania skutecznego przeszczepu.

tak wiem, ale mimo to....nie chciałbym nigdy musieć przyznać sama przed sobą ze mogłam coś zrobić...a nie zrobiłam. moze to wywalona kasa, ale nie takie pieniądze człowiek wywala w bloto.

Nie będę Cię przekonywać. :) A w jakim banku zdeponowana jest krew? W państwowym czy prywatnym?

w panstwowym, heh;)gdyby to bylo takie proste...:O napewno w prywatnym, deponowanie w takiej sytuacji w panstwowym banku nie ma sensu, gdyz wowczas nie ma sie wplywu na to, kto w razie potrzeby skorzysta z komorek, ktore oddalismy. jesli juz deponowac to tylko prywatnie, tylko wtedy mozna ewentualnie wziac wykorzystac komorki dla kogo sie chce w rodzinie.

Gość do szlachcianka
jak to placisz nie mozesz zdecydowac kto moze skorzystac z tej krwi pepowinowej ?- mowa o banku panstwowym dobrze zrozumialam ?