Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mam dosc tego juz

Nienawidzę siebie za to,że nie potrafię wymówić r

Polecane posty

Gość joł joł joł
i ładnie, rzecz jasna :D

Gość .Logopeda.
Autorko ja doskonale Ciebie rozumiem. Prawidłowa mowa ma ogromny wpływ na nasza psychikę i kontakty interpersonalne. Uważam, że nie powinnaś dłużej czekać tylko zapisać się do logopedy. Napisz skąd jesteś, może jakoś uda mi się pomóc... Ja przyjmuję w poradni i to jest bezpłatne, wystarczy tylko poprosic lekarza rodzinnego o skierowanie. Dziwie się, ze nie bierzesz tej sprawy w swoje ręce :-( Rodzice zaniedbali, ale teraz już jestes świadoma i możesz wszystko zmienić. Gwarantuję Ci, że wystarczy kilka miesięcy intensywnych ćwiczeń i problem zniknie, ale tylko od Ciebie zależy czy się zdecydujesz czy nie. Skąd jesteś?

Gość .Logopeda.
Jest co najmniej 15 róznych typów rerania, więc pisanie, ze zapewne fajnie mówią po francusku jest bez sensu...

Gość .Logopeda.
ach już doczytałam, ze jesteś za granicą. A może poszukaj jakiegos polskiego logopedy w okolicy? ALbo po przyjeździe do PL udaj się kilka razy do logopedy po odpowiednie dla Ciebie ćwiczenia i cenne wskazówki. Jak będzie CI zalezało na czasie, to logopeda może pokazać CI i nauczyć Cię jak krok po kroku wywoływać r :-) a potem to juz tylko trochę ciężkiej i systematycznej pracy i problem zniknie raz na zawsze :-) Warto spróbować :-) Powodzenia!

Gość rozumiem Cie
jak narazie to nie wracam do polski wiec o logopedzie nie ma mowy:(a w najblizszej mojej okolicy nie ma takieg specjalisty-polaka:( moze sa jakies cwiczenia ktore sama moge wykonywac w domu?prosze odpowiedz

Gość .Logopeda.
Wiesz co... bardzo ciężko Ci będzie samej i możesz się niepotrzebnie zniechęcić. Wpisz w gogle reranie, albo rotacyzm i będziesz miała mnóstwo ćwiczeń, ale same ćwiczenia niestety niewiele dadzą, bo ważne jest ułożenie własciwych zestawów ćwiczeń tylko dla Ciebie i dla Twojej konkretnej wady (jak już pisałam odmian samego rerania jest ok.15). Na pewno jednak lepsze to, niż nic... obawiam się tylko, że się zniechęcisz, bo będzie CI cięzko i nie będziesz miała wsparcia i możliwości zapytania i wyjaśniania swoich wątpliwości. Ale próbuj!!! Zachęcm, bo Twój problem jest jak najbardziej do usunięcia! ( o ile oczywiście nie ma żadnych fizycznych przeciwności, a to można sprawdzić widząć pacjenta)

Gość dlaczegolkioki
obawiam sie ze jestem tak bardzo juz tym zawstydzona ze nie wiem czy dalabym rade isc do lekarza logopedy i przed nim mowic r...:( ale sprobuje sama dziekuje bardzo za odpisanie

Gość mam dosc tego juz
Ja właśnie próbuję sama ćwiczyć,ale tylko mnie to zniechęca a nic z tego nie wychodzi.Coraz bardziej nastawiam się na to,żeby iść do logopedy,ale czy publicznie może osoba dorosła?Czy to nie jest tylko dla dzieci??I czy koniecznie muszę mieć skierowanie??Wstydzę sie po nie iść :( Moje "r"niie jest francuskie,jest paskudne,brzmi to tak,jakbym wymawiając je miała coś między szczękami.Coś jak Szczuka :O

Gość rrrrrrrr
Jesli nie mieszkalas nigdy we Francji przynajmniej rok, dwa, to tylko ci sie wydaje, ze mowisz po francusku biegle:D:D

Gość mam dosc tego juz
podnosze

Gość .Logopeda.
Dziewczyny! Nie wstydźcie się!!! Co w tym wstydliwego??? WIesz mi, że każdy logopeda na co dzień spotyka kilka osób które nie wymawiają r i brak r w Twojej wymowie nie będzie dla niego nowością ani czymś, czego można się wstydzić :-) W poradni na NFZ mogą przychodzić wszyscy bez względu na wiek (ja mam nawet babuszki 70-letnie ;-) ) a zdobycie skierowania nie jest wcale problematyczne :-) HEj dziewczyny! CHodzi o Wasze zdrowie, Wasze przyszłe życie... warto to zmarnować przez jakiś wstyd? zresztą zupełnie nieuzasadniony??? Powodzenia :-)

Gość Aniusia25
Witam ja mam 25 lat i też nie potrafię wymawiam r , wogule nie używam do tego języka tylko zaciskam górne i dolne zęby i to jest całe moje r wiem że to śmieszne ale dla mnie tragiczne mimo lat nie potrafię się z tym pogodzić i wstyd mi za to przed obcymi

Gość Lalalu
Ja od zawsze nie wymawiam 'r'. Problem polega na tym, że mój język zostaje na dole, a czubek nie unosi się nie drga, kiedy wymawiam głoskę. Słychać takie 'rhhy'. Jak byłam mała, chodziłam nawet do logopedy, ale nie przeszkadzało mi to. Dopiero teraz odczuwam problemy - wstydzę się odezwać. Jak kiedyś nagrałam się na dyktafon, przeżyłam szok! Mój głos brzmiał tak głupio... Wszyscy mówią, że to tylko dodaje mi uroku, ale mnie strasznie to wkurza. Uczę się francuskiego, co przy mojej wadzie wymowy jest mi na rękę. Marzę tylko, że kiedyś uda mi się normalnie wypowiedzieć 'r'.

Gość Również :)
Cześć, również nie umiem mówić cząstki 'r' i takie pytanko : Jak to chłopaków podnieca to jak z dziewczynami ? Czy to również dla Was seksownę ? :>

Gość estia
Ja tez nie wymawiam "r"! Ze mnie tez sie smiali w podstawówce i jakos nie mam z tym problemu. No moze jak byłam nastolatka. Sama "Szczuka" powinna byc dla Ciebie przykładem i wystarczy sie nie poddawac. Ja chodziłam do lokopedy i mi nie pomogło mam za krótką ta błone pod jezykiem i dlatego nie drży. W sumie nie ważne. Ja tez z tego powodu mam duze powodzenie bo faktycznie wielu facetom się to podoba! Wole to niz się jakac!!!! A tak w ogóle to raczej potrzebny Ci psycholog a nie lokopeda.

Gość mentaI cut
ja się sama nauczyłam, jak byłam nastolatką. śpiewałam piosenki Tatu :) rosyjski to śpiewny język i R przychodzi łatwo wymówić

Gość Ciekawe kurcze
to znaczy że twój język nie ma któregos mięśnia czy co? Ja wypowiem wszystko...

Gość Dasz radę
Hej Mam 15 lat i też nie umiem wymawiać poprawnie r. Chciałabym opowiedzieć c***ewną historię... Mam w klasie pewnego kolegę i tak się składało, że mu się podobałam. Oczywiście, gdy zaczęliśmy chodzić nie komentował mojej wady wymowy, mówił nawet, że to słodkie. Wyszło tak, że po paru tygodniach zerwałam z nim, ponieważ nie poczulam tego czegoś. Tak czy siak zdenerwowałam go i on oraz jego koledzy zaczęli sie ze mnie śmiać np. gdy ja mówiłam słowo "bardzo" oni powtarzali je mówiąć "baŁdzo" i tak z w większości słów mówiąc do mnie zamieniali r na ł. Moje koleżanki potraktowały to jako żart i wytłumaczyły, że nie ma w tym nic złego. Tak samo jak rozmawiam z chłopcami z innej klasy rozmawiają ze mną normalnie i mówią, że nawet nie zwracają na to uwagi. Chciałam Ci powiedzieć, że wada wymowy to nie jest nic złego, a jeśli bedziesz się chłopakowi podobała, to nie odrzuci cie ze wzgledu na wade wymowy. Pamietaj że to, że inni wytykaja ci złe mowienie r i sie z tego smieja, to tylko dlatego ze chca ci sprawić przykrosc a nie znajduja u ciebie zadnych wad, wtedy czepiaja sie wady wymowy. Nie przejmuj sie ludzmi ktorzy sprawiaja ci ztego powodu przykrosc. Olej ich i zyj wlasnym zyciem. Toswiadczy tylko o tym ze nie sa warci twojego towarzystwa. Prawda jest taka ze dzieki temu jetses wyjatkowa i mowie to do wszystkich, którzy maja z tym problem. Badz sobą!!! Mam nadzieje, że pomogłam

Gość gość
Ktoś odświeżył mój wątek :) Powiem Wam, że chodziłam do logopedy i umiem już mówić "r", ale... tego nie robię :O to dopiero głupie :O